Heykel yasalarla korunuyor

Güncelleme Tarihi:

Heykel yasalarla korunuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 00:00

Başbakan Erdoğan’ın “ucube” deyip kaldırılmasını istediği Kars’taki İnsanlık Anıtı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunuyor. Heykeltıraş Aksoy da Başbakan’ın aksine heykelle ilgili yıkım değil koruma kararı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın geçmişte de kaldırmak istediği bazı heykellere Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki koruma maddesi nedeniyle dokunamadığı ortaya çıktı. Bakan Ertuğrul Günay göreve başladığı dönemde Atatürk’e benzemeyen heykelleri kaldıracağını açıklayarak, çalışmalara SSK Genel Müdürlüğü önündeki eserle başlamak istedi. Ancak Günay “Eser sahibinin hakları nedeniyle sıkıntı çekiyoruz” diyerek amacını gerçekleştiremedi. Çanakkale’de Mecidiye Tabyası’ndaki “Tarihi hata var” denilerek kaldırılan ve Ankara’da Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün bahçesine yerleştirilen heykeltıraş Hüseyin Anka Özkan’a ait “Topçu Seyit Onbaşı” heykeli de Bakanlığın başını ağrıttı. Heykeltıraşın çocukları dava açacaklarını söyleyince Bakanlık, eseri eski yerine koymak zorunda kaldı.
Gökçek kaybetmişti
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 1994’te müstehcen bularak kaldırttığı ve ‘Böyle sanatın içine tükürürüm’ diyerek büyük tepki çektiği yine Mehmet Aksoy’a ait ‘Su Perisi’ adlı heykel, açılan davanın ardından 11 yıl sonra 2005’te yeniden yerine dikilmişti.

KANUN NE DİYOR

Sanatçının izni şart

Haberin Devamı

SANATÇILARI eserlerinin korunmasında güçlü kılan “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu”nun 16’ncı maddesi şu hükmü içeriyor: “Eser sahibinin izni olmadıkça eserde veyahut eser sahibinin adında kısaltmalar, ekleme ve başka değiştirmeler yapılamaz. Kanunun veya eser sahibinin müsaadesiyle bir eseri işleyen, umuma arz eden, çoğaltan, yayımlıyan, temsil eden veya başka bir suretle yayan kimse; işleme, çoğaltma, temsil veya yayım tekniği icabı zaruri görülen değiştirmeleri eser sahibinin hususi bir izni olmaksızın da yapabilir. Eser sahibi, kayıtsız ve şartsız olarak yazılı izin vermiş olsa bile şeref ve itibarını zedeleyen veya eserin mahiyet ve hususiyetlerini bozan her türlü değiştirilmeleri men edebilir.”

Kültür Bakanı ne yapacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnsanlık Anıtı’nın yıkımı konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Başbakan heykele değil çevresindeki binalara ucube dedi” yorumuna atıfta bulunarak “Merak ettiğim Kültür Bakanı ne yapacak” diye sordu.

Başbakan yanlış biliyor

Haberin Devamı

ESER sahibi Mehmet Aksoy da Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun son kararının heykelin yapımı yönünde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“‘Yıkım kararı var’ diyor. Tam tersine elimizde 2007’de alınmış Erzurum Koruma Kurulu’nın kararı var. Telif hakları elden alınamaz bir şeydir. Ben bundan istesem de vazgeçemem. Başbakan fiyatla ilgili çok yanlış bir rakam söylemiş. Boyuna da ‘48 metre’ diyor, 30-32 metre. Başbakan’a yakışıyor mu bu abartılar?”

Basın önünde tartışmam

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kars’ta bulunan İnsanlık Anıtı ile ilgili başlayan “ucube” tartışmasına ilişkin basın önünde görüşlerini paylaşmak istemediğini söyledi. Günay, “Hükümetin bir üyesi olarak Sayın Başbakan ile basın önünde görüş paylaşmam. Görüşlerimi Sayın Başbakan’a bizzat sunmak isterim” dedi. Bakan Günay, Türkiye-Suriye ortak Turizm Komisyonu’nun çalışmalarına başkanlık etmek üzere Şam’da bulunuyor. ? A.A

Diyarbakır’da Görünmeyen

Haberin Devamı

DİYARBAKIR Devlet Tiyatrosu’nun (DDT), “Görünmeyen” adlı oyunu bu akşam ve yarın Orhan Asena Sahnesi’nde izlenebilir. Craig Wright’ın yazdığı, Özden Gököz’ün çevirdiği, Harun Özer’in yönettiği oyunda, belirsiz bir dünyada akıl ve inanç sorgulanıyor.

Abidin Dino Mardin’de

MARDİN’de, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde açılan “Abidin Dino Mardin’de” adlı sergi devam ediyor. Sanatçının 1930-1990 yıllarına ait 255 eserinin yer aldığı sergide, Dino’nun vefatından sonra gün ışığına çıkarılan “Lazlar” serisi de ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Bal gibi Oscar’da geri sayım başladı
Reha ERUS / ROMA
DÜNYANIN en önemli sinema zirvesi Oscar ödülleri için geri sayım resmen başlıyor. 5 bin 55 jüri üyesi, oylarını bu gece teslim edecek ve böylece aday belirleme süreci başlayacak. Beverly Hills’teki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından düzenlenen Oscar’a aday filmler, toplanan oyların tasnifinin yapılmasının ardından 25 Ocak günü dünyaya duyurulacak. Türk yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun “Bal” filminin, Yabancı Film dalında aday olup olmayacağı da böylece belli olacak. Oscar ödülleri, 27 Şubat günü Los Angeles’ta Kodak Tiyatrosu’nda düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

İlk telif Ceylan’a

Haberin Devamı

ANKARA
SİNEMA ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı Mehmet Güleryüz yurtdışından telif hakkı alan ilk yönetmenin Nuri Bilge Ceylan olduğunu açıkladı. Güleryüz “Uluslararası Asıl Eser Sahibi Meslek Birlikleri Organizasyonu’na (CISAC) üye olduk. Çeşitli ülkelerin meslek birlikleriyle karşılıklı anlaşmalara imza attık. Bu çabaların neticesini de almaya başladık. İsviçre, Nuri Bilge Ceylan’ın ‘İklimler’ adlı sinema filmi için telif ücreti ödedi. Bu önemli bir ilktir. Meslektaşlarımızın telif hakkı kazanımı konusundaki yılgınlığı düşünüldüğünde moral verici” dedi. Cannes’da en iyi yönetmen ödülünü alan Ceylan’ın ‘İklimler’i de 2006’da seyirci özel ödülünü almıştı.

7 Nisan’da çağdaş sanat

Haberin Devamı

ÇAĞDAŞ sanata ışık tutan, Uluslararası ArtBosphorus 2011 Çağdaş Sanat Fuarı, 7-10 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da Fulya Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. ‘Düşler, Renkler, Gerçekler’ başlıklı fuara 20 ülkeden 300 sanatçı katılacak.

SHREK Müzikali Trabzonlu çocuklarla

HER gösteriminde gişe rekorları kıran Shrek Müzikali yarın Trabzon’a sahne alıyor. Bu görkemli müzikalin librettosunu Murat Karamanoğlu, müziklerini Aras Deniz Sipahi, koreografisini ise Neslihan Öztürk hazırladı. Türkiye’nin ilk çocuk müzikali ALAADDİN’i sahneye koyan ve geçtiğimiz sezon 9 şehirden 750 çocuk ile Peter Pan Müzikali Türkiye 9 Şehir projesini hayata geçiren Güzel Sanatlar Oyuncuları, bu sezon Aslan Kral ve Shrek Müzikalleri’ni programına dahil ederek yine iddialı prodüksiyonları seyircinin beğenisine sunuyor.
Shrek Müzikali yarın K.A.T.Ü. AKM salonunda 11.00, 13.00, 18.00 saatlerinde sahnelenecek. Türkiye’ nin en büyük Çocuk Müzikali Trabzon’da da bir ilke imza atacak.

28 yıl sonra satılıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’li sanatçı Andy Warhol’un, 28 yıldır kimsenin görmediği iki portre çalışması, satışa çıkarıldı. Pop art akımının kurucusu Warhol’un, 1997 yılında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Galler’in eski prensesi Leydi Diana ile Prens Charles’ın 1981’deki evlilikleri şerefine hazırladığı portreler, 1982 yılında bir koleksiyoner tarafından satın alınmış ve bir daha da günyüzüne çıkarılmamışlardı. Londra’daki “Opera Gallery”de sanat meraklıları tarafından bir süreliğine görülebilecek eserler için 2 milyon Sterlin’e (yaklaşık 5 milyon TL) alıcı bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!