Heyelanlar önceden tahmin edilecek

Güncelleme Tarihi:

Heyelanlar önceden tahmin edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 15:37

RİZE’de TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından iki yıldır çalışması sürdürülen Afet Bilgi Sistemi’nin kurulduğu açıklandı. Sistem sayesinde Rize’de heyelanların 2 ile 10 gün arasında önceden tahmin edilebileceğini açıklayan Vali Kasım Esen, “Artık kriz yönetimi değil, risk yönetimini hayata geçireceğiz. Ölene tabut, kalana zabıt sistemi sona erecek” dedi.

Vali Esen, Rize’de Afet Bilgi ve Meteoroloji Erken Uyarı Sistemi konusunda iki yıldır TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile ortaklaşa çalışma yürüttüklerini söyledi. Çalışmalar kapsamında Afet Bilgi Sistemi’nde sona gelindiğini ifade eden Esen, geçmişte nerelerde heyelan olmuş, hangi evler yıkılmış, hangi evler ve işyerleri afete maruz kalabilir yönündeki bilgileri toparlayarak bilgisayarlara yüklediklerini söyledi. Esen, “Biz yıllarca ülke olarak kriz yönetimiyle yönetilmişiz. Afet olur, müdahale ekipleri devreye girer. Devlet hangi yardımları yapacak, kimler nereye gömülecek? Yaralılar nerede tedavi edilecek? İlk yardım, kurtarma ve iaşe gibi afet birimlerimiz devreye girecek. Bu çağdışı bir sistemdir. Ben bu sisteme, ‘ölene tabut, kalana zabıt sistemi’ diyorum. Bu sistemi değiştirerek kriz yönetiminin yerine risk yönetimini getirtmek istiyoruz. Hangi tehlikelerle karşı karşıya kalacağımızı, tehlike gelmeden hangi hazırlıkları yapacağımızı bileceğiz” diye konuştu.

Esen, öncelikle uzaktan algılama sistemi ile Rize’nin uydu haritalarını aldıkları, böylece ekili alanları tespit edip çaylık ve ormanlık alanları belirlediklerini söyledi. Vali Esen, “Derelerimiz nerelerden geçiyor, yollarımız nerelerde bunu uydu haritalarıyla tespit ettik. Heyelanı 2 ile 10 gün önceden tahmin edeceğiz. Bütün arazimizin haritaları çıkarıp eğimlerini belirledik. Bu haritaları tüm ilçe belediyelerimizi vereceğiz. 10 bölgemizde meteorolojik istasyon kurduk. Hangi bölgeye ne kadar yağış düşecek bunu önceden bileceğiz. Toprağın jeolojik yapısını da çıkardığımız için bu yağış miktarının ne kadarı toprağı tetikleyebileceğini bileceğiz. Evlerin sayısal haritasını da çıkardık. Hangileri toprak altında kalma riski var biz önceden biliyoruz. Sistem 2009 yılının ilk ayından itibaren devreye girecek. Ölene tabut, kalana zabıt sistemi sona erecek” dedi.

VATANDAŞ KADERİYLE BAŞBAŞA BIRAKILMIŞ

Rize’nin yüzde 31’lik bölümünde hiçbir yapılaşma olmaması gerektiğini ifade eden Vali Esen, şunları söyledi:

“Yüzde 75’lik bölüm ise yapılaşma açısından risk taşıyor. Yüzde 25’lik bölümde yapılaşma olabilir. Her yeri yapılaşmaya açmışız. Bir plan yok. İmar planları uygulanmıyor. Vatandaş kaderi ile baş başa bırakılmış. Ancak vatandaşların da uyarıları dikkate alması gerekir. ‘Şuralara konut yapmayacaksınız. Yaparsanız heyelan tehlikesi sizi bekliyor’ diyorum. Buna rağmen yapmışsanız, sel ve heyelan geleceğini bildirmemiz rağmen hiçbir tedbir almıyorsanız bu bir çeşit intihardır.”

Esen, “Ben Rize’ye geldiğimde köy yolu ağı ne kadar diye sordum. Bana 3 bin 200 kilometre olduğu söylendi. Devlet de bize buna göre KÖYDES parası gönderiyormuş. Ben yanlış olduğunu düşündüm. Yeniden ölçüldü ve köy yolu ağımızın 5 bin 700 kilometre olduğu ortaya çıktı. Yolunun kilometresini bilmeyen bir yönetim olamaz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!