<B> Sümbül UYGUN / HÜRRİYETİM</B>
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2004 22:27
Turizm sektöründe en çok aranan meslek gruplarından biri 'animatörlük'. Türkiye'nin en büyük turizm gruplarından Magic Life, çalışanlarının eğitimi için kurduğu 'Magic Academi' de animatörler için özel bir program uyguluyor. Talebin azlığından yakınan şirket yöneticileri, animatörlerin de kariyer yapabileceklerini söylüyor.
Magic Life, 1990'da Cem Kınay ve Oğuz Serim tarafından kuruldu. Bugün Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Tunus, Bulgaristan, İspanya ve Mısır'da kulüpleri ve yatlarıyla birlikte hizmet veriyor.
Şirket, turizm sektörünü 'All inclusive-her şey dahil' sistemiyle tanıştırdı. Misafirlerine yalnızca konaklama ve yiyecek-içecek hizmeti vermeyi yeterli görmeyen Life Grubu, spor aktiviteleri ve her yaş grubuna hitap eden animasyonlarıyla da iddialı. Animasyon sistemin en önemli parçası olarak kabul ediliyor. Bu nedenle sezon öncesinde verilen animasyon eğitimiyle ve yılda iki kez tekrarlanan kişisel gelişim eğitimleriyle animatörler şirket ruhunun bir parçası haline getiriliyor.
Magic Life animatörleri bu yılın ilk eğitimini Side'deki Magic Life Seven Seans'de aldı. Magic Life Eğlence Koordinatörü Hüseyin İlhan, animatörlerin beş haftalık bir eğitimden geçtiğini söyledi. Hem kurum kültürü hem de kendi gelişimleri için eğitimler aldıklarının altını çizdi. İlhan, spor aktiviteleri için kendi alanlarında isim yapmış hocaların eğittiği animatörlerin, güne Shaolin Rahipleri'nin meditasyonu ile başladıklarını belirtti. Dans, gösteri ve iletişimle ilgili alınan ciddi eğitimlerden sonra animatörlerin misafirlerin karşısına çıkabildiklerini vurguladı.
MESLEK OLARAK KABUL EDİLMİYOR
İlhan, bu yılın Ocak-Şubat döneminde gazeteye animatör ilanı verdiklerini ama yalnızca 15 kişinin başvurduğunu, iki kişiyi işe alabildiklerini söylüyor: ‘‘Animatörlere aylık net 500 milyon maaş veriyoruz. Yeme-içme, barınma bizden, otelde hiç para harcamıyorlar. Buna karşın animatörlük bir meslek olarak görülmediğinden talep görmüyor. Oysa bu sektörde büyük bir boşluk var.‘‘
Şirket, Türk animatör bulunamaması nedeniyle yabancı animatör getiriyor. Magic Life bünyesinde 410 animatör bulunuyor. Bunların yalnızca 150'si Türk.
Animatörlüğü gerçek hayat olarak kabul edenlerin bu işte hem başarılı olacaklarını hem de çok paralar kazanabileceklerini söyleyen İlhan, mesleğin kariyer fırsatı da sunduğunu belirtiyor.
Staj imkanı var
Magic Life, Türkiye'de turizm eğitimi veren 170 lise, yüksek okul ve üniversitenin öğrencilerine staj imkanı sağlıyor. Magic Life İK Müdürü Gökalp Arıduru, bu okullarla birebir irtibata geçtiklerini belirterek ilgilenen adayların 'humanresources@magiclife.com' adresine mail atarak ya da 'www.magiclifeinternational.com' girerek başvuruda bulunacaklarını söylüyor. Stajerlerin genel olarak yiyecek içecek departmanında ve kat hizmetlerinde çalıştırıldıklarını söyleyen Arıduru, daha vasıflı olan ve dil bilenlerin resepsiyonda görev aldıklarını kaydediyor.
Kişisel gelişim için Magic Akademi
Magic Life, bünyesinde oluşturduğu Magic Akademi ile personeline kişisel eğitimler veriyor. Magic Akademi Genel Müdürü Edip Soyak, 2001’in Şubat ayında kurulan Magic Akademi'yi bütün Magic Life kulüplerinde kendi eğitimcilerini ve eğitim programlarını oluşturmaya yönelik bir sistem olarak tanımladı.
Her kulübün kendi eğitimcileri olduğunu belirten Soyak, 2.5 senede Türkiye ve Tunus'ta 150 eğitimci yetiştirdiklerini vurguladı: ‘‘Akademi'nin görevi kişisel gelişim eğitimleri vermek. Kişisel eğitim çalışmaları içinde duygusal zeká, NLP, vücut dili, genel ileşitim gibi eğitimler var. Üst yönetime ve diğer kademelere verdiğimiz eğitimler farklılık gösterebiliyor. Yılda iki kez eğitim veriyoruz. Biri sezon öncesinde diğeri de sezon içinde oluyor.‘‘
Shaolin Rahipleri Türkiye’de
Varlığını bin 500 yıldır Çin'deki Shaolin Manastırı’nda sürdüren ve şu anda sayıları çok az olan Shaolin Rahipleri, bu sezon da Magic Life otellerinde gösterilerini sahneliyorlar. Çin devleti tarafından milli servet olarak kabul edilen Shaolin Rahipleri, misafirlere vücudun hayati enerjisini güçlendirecek Tai Chi ve Kung Fu meditasyon tekniklerini öğretiyor.
Animatörün hayatı işidir
Animatörler, insanı ve hayatı sevmeyen bir kişinin bu işi yapmasının çok zor olduğunu söylüyorlar. Günün 14 saati sahnede olmanın zihinsel ve fiziksel yorgunluk yarattığını belirten animatörler, sürekli pozitif olmaları ve misafirlerine sıkıntılarını yansıtmamaları gerektiğini vurguluyorlar.