Hesaplaşma Kasımda

Güncelleme Tarihi:

Hesaplaşma Kasımda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

DYP Lideri Çiller, dün baskın bir GİK toplantısı yaparak, kongrenin kendi istediği gibi 20 Kasım'da toplanması kararını aldırdı. Toplantıyı 1 saat önce öğrenen ve çoğu şehir dışında olan muhalifler GİK'e katılamadı.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i devirmek için başlatılan kongre hesaplaşması Kasıma kaldı. DYP'nin ağır topu Necmettin Cevheri'nin tüm muhalefetine rağmen Çiller, Genel İdare Kurulu'ndan olağanüstü kongre kararı çıkmamasını sağladı ve genel başkan seçiminin yapılacağı 6. DYP Büyük Kongresi'nin 20 Kasım'da yapılması kararlaştırıldı.

Çiller, dün muhaliflere bir oyun oynadı. Bir aydır toplanmayan GİK'i, dün sabah toplamaya karar veren Çiller, 2 saat önceden muhalif üyelere haber gönderdi. Aralarında Meral Akşener, Ergun Özdemir, Ali Osman Sönmez gibi isimlerin bulunduğu üyeler Ankara dışında oldukları için toplantıya katılamadılar. Çiller de böylece muhaliflerin en güçsüz olduğu anda, muhaliflerin, ‘Kap-kaç’ dediği GİK toplantısında olağanüstü kongre kararının çıkarılmasını engelledi.

DYP'nin ağır topu Necmettin Cevheri, Çiller'e sinirlenerek, ‘‘Bu toplantı ertelenmelidir. 6-7 arkadışımız şehir dışında. 1 ay durdunuz bize 11'deki toplantıyı 10'da haber verdiniz’’ dedi. Çiller de, Cevheri'nin sözlerine, ‘‘Haklısınız hata yaptık’’ diye karşılık verdi. Ancak çoğunluk sağlandığı için toplantı devam etti.

Cevheri, Çiller'i yine çok ağır ifadelerle eleştirdi. Parti için olağanüstü kongre toplamanın hayırlı olacağını savunan Cevheri, ‘‘Madem ki hesaplaşmak istiyorsunuz, bunun zemini de olağanüstü kongredir. Hem orada, hem de daha geniş bir zamanda hesaplaşırız’’ restini çekti. Çiller, hemen geri adım atarak, ‘‘Ben teşkilatlarla hesaplaşmayı kastettim. Öyle demek istemedim’’ dedi.

Çiller, ‘en sıkıştırılmış takvimle’ olağan kongre yapacaklarını belirterek, ‘‘Olağanüstü kongreye gerek yok’’ karşılığını verdi. Bunun üzerine oylamaya geçildi. Muhalif üyelerin büyük bölümü toplantıya katılamadığı için Cevheri ile birlikte 6 kişi olağanüstü kongreye ‘evet’ dedi. Çiller, sonucu açıklarken Cevheri, ‘‘Oylamayı tekrar edin, yanlış yaptınız’’ dedi. Cevheri'nin isteği üzerine olağan kongre isteyenler de sayıldı ve 20'ye yakın oy çıktı. 7 kişi de çekimser kaldı.

Zoraki tokalaşma

Baskın GİK toplantısına çok sinirlenen Necmettin Cevheri, Tansu Çiller'i eleştiri bombardımanına tuttu. Çiller, toplantı salonuna girişinde Cevheri ile el sıkışırken yüzüne bakmamaya dikkat etti. Cevheri de aynı şekilde Çiller'e bakmadı. Ardından kongre kararı Çiller'in istediği gibi çıkınca, Cevheri iyice sinirlendi.

Cevheri, olağanüstü kongreden kaçan Çiller'i eleştirirken, AP misyonundan söz ederek, siyasi hedefleri hakkında da ipucu verdi. Cevneri, şöyle konuştu: ‘‘Kongreyi böyle ertelerseniz, Genel Merkez de münfesih olur. Geçmişte böyle şeyler olmuştur. AP misyonu buna razı olmaz. Sonra partiye kayyum gelir. Olağanüstü kongreden sonra zaten olağan kongre yapılır. Kimse, bu partinin yüzde 12 olmasını içine sindiremez.’’

Veli Andaç Durak da, DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan ile Çiller'i, ‘‘Siz çocuğunun adını Tansu koyan kişilerin bile teşkilatını feshettiniz. Seçimlerde başarısız oldu diye teşkilatları feshediyorsunuz, ama asıl sorumlu sizsiniz. Siz kardeşi kardeşe kırdırdınız. Kardeşim Aytaç Durak da gidip ANAP'tan aday oldu’’ diye eleştirdi. Yusuf Bacanlı da, Çiller'den, ‘‘Faturayı hep teşkilatları çıkardınız. Sizin ve yöneticilerin suçu yok mu?’’ diye hesap sordu.

Cevheri, muhaliflerle GİK sonrası yeniden toplandı ve ‘‘Ha şimdi, ha yarın. Yarın da olsa, Kasımda olsa, bu iş sonucuna varacak, bu iş tamamlanacak’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!