Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, art arda patlak veren halk ayaklanmalarıyla kaynayan Ortadoğu kazanındaki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.
Şam'da Beşar Esad'la bir araya gelen Davutoğlu, Türkiye'nin, Suriye hükümetinin yaklaşık 3 hafta süren iktidar karşıtı gösterilerin ardından açıkladığı reform paketine desteğini dile getirdi.
Resmi haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre, Davutoğlu ayrıca, "Türkiye'nin, Suriye halkının refah ve güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılacak reformların bir an önce uygulanması için her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu" ifade etti.
Görüşmede, Suriye'nin "güvenlik ve istikrarını önemsediği için" Türkiye'ye olan minnettarlığını dile getiren Esad'ın, gerçekleştirmeyi planladıkları anayasal reformlar konusunda da Türkiye gibi bir ülkenin tecrübelerinden faydalanmaktan memnuniyet duyduğunu söylediği bildirildi.
KATAR'DA LİBYALI MUHALİFLERLE GÖRÜŞTÜ
Bakan Davutoğlu Suriye ziyareti öncesi, Katar'da, Libyalı muhalifler tarafından Bingazi'de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi'nin dış ilişkiler temsilcisi Mahmud Cibril'le bir araya geldi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Davutoğlu-Cibril görüşmesinde, Libya'da olası bir ateşkesin sağlanmasına yönelik parametreler ele alınırken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu Cibril'e ayrıca, Türkiye'nin Bingazi Başkonsolusluğu'ndaki olaylardan duyduğu rahatsızlığı iletti.
Cibril ise bu olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, muhaliflerin bütün kesimlerini kontrol edemediklerini aktardı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara'da Libya lideri Muammer Kaddafi'nin en üst düzey elçisiyle görüşmüştü. Ankara'da ağırlanan Libya Dışişleri Bakanı Abdülati Ubeydi'ye bir an önce ateşkes sağlanması ve siyasi reformların gerçekleştirilmesi için çağrıda bulunulmuştu. Ubeydi'nin ise Kaddafi rejiminin konuya ilişkin duruşunu ilettiği ancak anlaşma için ilk etapta ortak zemin sağlanamadığı ifade edilmişti.
Kaddafi'ye karşı direnişlerini sürdüren Libyalı muhaliflerin temsilcilerinin de önümüzdeki günlerde Ankara'ya gelerek, Türk yetkililerle görüşmesi bekleniyor.
Davutoğlu, NATO'nun Libya'ya yönelik askeri operasyonuna katılan ve aynı zamanda isyancıların kurduğu Bingazi hükümetini tanıyan tek Arap ülkesi olan Katar'daki temasları kapsamında, Veliaht Prens Şeyh Tamim Bin Hamad El Tani ile de bir araya geldi.
BAHREYN'DE SÜNNİ-Şİİ ÇATIŞMASI UYARISI
Davutoğlu, Ortadoğu turunun ilk durağı Bahreyn'de ise ülkenin siyasi yelpazesinde yer alan çeşitli gruplarla görüştü. Muhalif ve iktidar yanlısı grupların görüşlerini dinleyen Davutoğlu daha sonra Bahreyn Veliaht Prensi Şeyh Salman bin Hamad El Halife ve Bahreyn Kralı Hamid Bin İsa El Halife ile bir araya geldi.
Davutoğlu, Manama Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çok faydalı görüşmeler yaptık. Her şeyden önce Bahreyn'in egemenliği, toprak bütünlüğü bizim için çok önemli” dedi.
Bütün taraflarla reformların sürdürülmesi konusundaki kanaatlerini paylaştıklarını dile getiren Davutoğlu, Bahreyn'de Sünni-Şii ayrımı bağlamında çıkabilecek bir gerginliğin çok olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Davutoğlu, “Bahreyn, Sünni-Şii dengesiyle çok hassas bir ülke. Bölgede olumsuz bir gelişme olduğunda bu gelişmelerin bir anlamda bölgeye yayılmasına sebebiyet verecek bir ülkedir... Bahreyn'de gerek Sünni-Şii şeklinde çıkabilecek gerginliğin gerekse bölgede İran'la Körfez ülkeleri arasında çıkabilecek siyasi bir gerginliğin bu hassas dönemde çok olumsuz sonuçlar doğuracağı kanaatini taşıyoruz” dedi.
Sünni Müslüman El Halefi hanedanlığı tarafından yönetilen Bahreyn'de, nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler daha fazla siyasi hak talebiyle haftalarca süren gösteriler düzenlemiş, güvenlik güçlerinin gösterilere sert müdahalesi sonucu onlarca kişi ölmüştü.