Herkesin müziği herkese

Güncelleme Tarihi:

Herkesin müziği herkese
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Müziğin sonu gelmez. Bin yüzlüdür, sadece dinlemek yetmez; üzerinde düşünür, tartışır, yeni fikirler edinirsiniz. Müzik, en ileri ve en soyut sanat türü olarak, bize kılavuzluk eder durur. Geleceğin imkanlarını onda görürüz.

İstanbul'un müzik şenliği, işte böyle bir yol gösterici olarak, artık kent sakinlerinin hayatına girmiş bulunuyor. Geçen yıl gene Aralık ayında 'Birinci Geleneksel' (!) şenliğimizi idrak etmiştik. Biraz harıl hurul hazırlanmış olsa da, aksaklıklar görülse de, şenliğin etkinliklerine gösterilen yoğun ilgi, bunu devam ettirmenin öneminin somut kanıtı olmuştu. Harbiye'deki Askeri Müze’nin salonları ve koridorları dolup dolup boşalmıştı.

İSTANBUL VE MÜZİK

Müziği çok seven, ama derinliklerine yeni yeni inmeye başlayan bir kent, İstanbul. Türkiye'nin açılmasıyla dünyaya erişimin kolaylaşması, festivallerle yeryüzünün belli-başlı müzik akıntılarının burayı yolgeçen hanına çevirmesi, 1960'ların sonuna kadar yanlış tercih ve beğenileriyle toplumsal zihni kirleten bir kısım müzik zevatı ipoteğinden kurtulunup feraha ve özgür seçmelere yönelinmesi çok önemli oldu, kuşkusuz. Müzik camiası ve dinleyicileri, gerçekten de buluşmanın, kısa süreli bile olsa birbiriyle yüzleşmenin ihtiyacını giderme noktasında, artık.

4-6 Aralık arasında şenliğin ikincisine tanık olunacak. Harbiye Askeri Müzesi'nde yine izdiham var. Bu seneki program, ilkine kıyasla çok daha ayrıntılı, çok değişik yönlere açık. Üç gün boyunca 9 ayrı salonda 90'dan fazla etkinlik var.

Halk müziği, caz, yerel sesler, kent tınıları, klasik Batı ve Türk musıkileri, konserler, dinletiler, 'workshop'lar, paneller, söyleşiler, sohbetler ve -tabii ki- çocuklar için muhtelif eğlenceler. 'Sivil girişim' dediğiniz, böyle olur!

Şenliğin amacı her kesimden insanı aynı çatı altında, keyifli bir ortamda biraraya getirmek, müziği/müzisyeni öne çıkarmak, arayış içindeki müzisyenler için bir ortak platform oluşturmak, Türkiye müziklerinin dünyaya yelken açmasını sağlamak. Zor ama önemli bir hedefler bütünü. Bu yıl sponsor sayısında önemli bir artış var, ki hedefleri yakınlaştıran bir gelişme.

ANADOLU İZLERİ

Şenliğin bence en güzel yeniliği, Anadolu'nun pek çok yöresini Harbiye'ye taşıyor olması. Eğer Küçük Asya'nın bilinmeyenine aşina olmak istiyorsanız, hiçbirini kaçırmayın: Urfalı Kazancı Bedih, Ali Ekber Çiçek, Karslı Mürsel Sinan ile Ahmet Poyrazoğlu, nefesli ustaları Ökkeş Kaya-Mahmut Turan, Edirneli Kadir Ürün ve Romanlar..ve ötekiler. Her birinde bir evren gizli.

'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Musiki Mirası', son derece iyi kotarılmış bir programı haiz. Türkiye'nin gelmiş geçmiş en etkili neyzeni, büyük usta Niyazi Sayın'ın da bir söyleşi/dinletiyle yer aldığı (bu bile başlı başına bir olay) bu programda, unutulmuş sazlardan köçekçe çeşitlemelerine kadar uzanan geniş takvimli bir yolculuk var.

'Kentli Müzik'te, caddelerin seslerini ve sokak fikirlerinin karışımını temsil edenler, dinleyicileriyle buluşacak: dinletileriyle Serdar Ateşer, Gökhan Kırdar, Nekropsi, Replicas, Hakan Kurşun, Gürol Ağırbaş, Cinnet, Göksel... ve bu ana başlık altında, Moğollar'dan Taner Öngür'ün de katıldığı çok önemli bir tartışma: 'Türkiye'de Müzik Üretimi ve Müzisyenlerin Yaşadığı Zorluklar'.

CAZ DA VAR

Türkiye'de cazın ahvali de şenliğin içine entegre: Bu başlık altında programda çok renkli olacağını sandığım dinletileriyle Aydın Esen, Neşet Ruacan, İmer Demirer, Tuna Ötenel, Acid Trippin grubu, Oğuz Büyükberber-Çağlayan Yıldız ikilisi katılıyor. Emin Fındıkoğlu 'Caz Dinleme'yi anlatacak; Butch Morris 'Conduction' adı altında orkestra yönetimini açıklayacak.

Şenlikte klasik Batı türünde sekiz genç bestecinin yapıtları çeşitli konserlerle icra edilecek. İstanbul ve Köln'ü biraraya getirecek bir diğer projede Hans Ulrich Werner'in 'Soundscape Design' projesi ilginç.

Paneller de muhtelif. Örneğin bu satırların yazarının yöneteceği bir oturumda müzik festivallerinin durumu hakkında ahkam keseceğiz.

Şenliğin en şenlikli yanı ise dans dersleri ve çocuklar için düzenlenen 'kendi çalgını kendin yap ve tıngırdat' projeleri. Alışveriş de mümkün. Eğlenmek için iyi bir fırsat. Hayırlı olsun diyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!