Güncelleme Tarihi:
Aydın'a yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olan ve Ege Bölgesi'ndeki pazarların bir çoğunda özelikle patates, domates, soğan satmak için tezgah açan Acarlar halkı, yorulmak nedir bilmiyor.
ARAP KÖKENLİ MÜSLÜMAN YÖRÜK
Belediye Başkanı Yunus Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldenin kayıtlı 9 bin 756, kayıtlı olmayanlarla 13 bin nüfusu bulunduğunu, halkın yüzde 70'inden fazlasının pazarcılıkla uğraştığını söyledi.
Acarlar halkının Arap kökenli olduğunu, yıllar önce Suudi Arabistan'dan gelip bölgeye yerleştiklerini anlatan Şentürk, “Arap yörükleri olarak zamanında keçileriyle koyunlarıyla bu otlak bölgeye yerleşen halkın tarihini araştırdık, bulamadık. Düşman işgalinde en fazla zarar gören Acarlar halkıdır. Çok şehit vermiştir. Evleri yakılmış, bütün tarihsel dokümanları da o tarihte yanmıştır” dedi.
Acarlar halkının “arı gibi” çalışkan, devletine bağlı sıcak kanlı insanlar olduğunu anlatan Şentürk, pazarcılıkla uğraşan halk için beldeye hal açtıklarını, bu nedenle çevredeki diğer toptancı hallerinin adeta çöktüğünü öne sürdü.
HAYAT SAAT 02.00'DAN SONRA BAŞLIYOR
Halkın yoğun temposu nedeniyle “uyku” nedir bilmediğini ifade eden Şentürk, “Burada hayat gece saat 02.00'dan sonra başlar. Diğer insanların istiharat saati, burada çalışma saatidir. Alırlar, mallarını sergideki pazara getriler. 'Acar' çalışkan insanlara verilen addır. Halkımız fevkalade çalışkandır” diye konuştu.
ERKEN EVLİLİĞE AB DESTEKLİ ÇÖZÜM
Acarlar'ın kamuoyunda erken evlilikler ile bilindiğini, ancak kendi dönemlerinde bu durumun en asgari seviyeye indiğini belirten Şentürk, erken evliliklerin önüne geçebilmek için AB'den destek aldıklarını, Genç Anneler Derneği kurarak halkı bilinçlendirdiklerini ifade etti.
NEDEN ERKEN EVLENİYORLAR?
Beldede erken evliliğin asıl sebebinin 15-16 yaşlarındaki genç kızların kendi benliklerini küçük yaşta pazarlarda kazanmasından kaynaklandığını, bunu gören annelerin “İyi pazarcı kadın, iyi bir ev kadını olur” mantığıyla hemen kız isteyerek küçük yaşta nişan yaptığını kaydeden Şentürk, “Şu anda tam olmasa da erken evliliklerin önü kesildi” diye konuştu.
PAZARCI PARA KAZANIYOR OKUYAN İŞSİZ KALIYOR
Şentürk, Acarlar'da 2 binden fazla öğrencinin ilköğretim okuluna gittiğini, ancak beldedeki Çok Programlı Liseye öğrenci göndermekte güçlük çektiklerini de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Liseyi bitiren, üniversiteyi bitiren gençler iş bulamıyor. Pazarcılık yapan ise evleniyor altına araba, milyarlık ev alıyor. Okuyan kişi pazarcı olamıyor, eğitimli olduğu için bu işi yapmak istemiyor.”
TOKİ EVLERİ LÜKS GELDİ
Acarlar beldesinin nüfusunun hızla arttığını, bu kapsamda altyapı yol ve su sorunlarına çözüm bulabilmek için çalıştıklarını ifade den Şentürk, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından beldeye evler yapıldığını, ancak rağbet görmediğini belirtti.
Yaptığı araştırmada, pazarcılıkla uğraşan halkın, evleri “lüks” bulduğunu kaydeden Şentürk, “TOKİ evleri lüks geldi. Pazarcı rağbet etmeyince dışardan insanlar aldı. Onların kültür seviyeleriyle bizim kültürümüz kaynaşınca ortaya çok güzel şeyler çıktı” dedi.