Ömür AVCI- Cem BAKIRCI- Onur SAĞSÖZ - Mukadder YARDIMCIEL/KARS, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 00:00
Hürriyet Gazetesi’nin, TCDD ile ortaklaşa düzenlediği ’Hürriyet Hakkımızdır Treni,’ Kars’tan yola çıktı. Kars Garı’nda düzenlenen törende konuşan Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, "İnsan hakları herkesin meselesidir. Amacımız Türkiye’de yaşayan herkese, tüm bireylere haklarını öğretmektir" dedi. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise "Türkiye’de treni halkımızın yüzde 98’i seviyor ama yüzde 2’si biniyor. Treni seven herkes trene binmiyor ama Hürriyet’i seven herkes Hürriyet’i alıyor" diye konuştu.
KARS'TAN SESLENDİLER / VİDEO
Hürriyet Gazetesi’nin 60. yılı dolayısıyla düzenlenen ’Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin yola çıkış törenine katılacak konuklar, Pegasus Havayolları’na ait ’Hayırlı’ uçağı ile 11.10’da Kars Havalimanı’na geldi. Konukları, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu karşıladı. Otobüslerle Kars’a hareket eden gazeteci ve sanatçılardan oluşan grubu Kars Kültür Evi’nde Vali Mehmet Ufuk Erden ve eşi ağırladı. Kültür Evi bahçesinde konuklara bal ve peynir başta olmak üzere Kars’ın yöresel ürünleri ikram edildi. Kafile daha sonra Kars Garı’na geldi ve bir süre yerel sanatçılardan oluşan grubun verdiği mini konseri izlendi.
Kars Garı’ndaki törende ilk konuşmayı yapan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Hürriyet Treni’ni Kars’ta
görmek, ’Hürriyet Hakkımızdır’ temasıyla bir sosyal projenin Kars’tan başlamasına tanık olmak, Kars için, bir Belediye Başkanı olarak benim için son derece mutluluk verici bir olay. Estirilen rüzgár, Hürriyet’in ikinci 60’ıncı yılına kadar hafızalarda kalır. Zira, hiç kuşkusuz Hürriyet 60 yıldır Türkiye’nin nabzını tutmasını bilmiş en önemli gazetedir" dedi.
Kars Türkiye’nin KızılelmasıHürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, ev sahibi olmanın kendisini heyecanlandırdığını belirterek, "Kars hepimizin zihninde Türkiye’nin başlangıç ve bitiş noktası olan yerlerinden biridir. Cumhuriyet Türkiyesi’nin Kızılelması’dır. Kars bağımsızlığını kazanmasaydı cumhuriyet mücadelesi çok daha güç olacaktı. Misak-ı Milli sınırları çizilirken Kars’a önemli bir görev verildi. Haritamızı ’Edirne’den Kars’a güzel yurdum’ diye çizdik" dedi. Vuslat Doğan Sabancı sözlerine şöyle devam etti:
"Amacımız Türkiye’de yaşayan herkese, tüm bireylere haklarını öğretmektir. Türkiye’de insan hakları açısından dört önemli konuyu gündemimize aldık. İlki, kimsenin şiddet görmeme hakkı. Kadın ve çocuklara yapılan şiddet çok yaygın. Her üç kadından biri şiddet görüyor. Diğeri, kız çocuklarının eşit eğitim hakkı. Yüksek öğretime gidemeyen kız çocuklarının yarıdan fazlası babalarının baskısıyla öğretimine devam etmeme kararı alıyor. İlkokula gidemeyen kız çocuklarının yüzdesi de fazla. Diğer önemli insan hakları ihlali kız çocuklarının zorla evlendirilmesi. Diğer bir konu ise ayrımcılık. Türkiye’de ayrımcılığın zararlarını her bireye öğretmemiz lazım. İnsan hakları meselesi hep uçta ve başkasının meselesi olarak görülüyor, siyaset malzemesi olarak kullanılıyor. Halbuki bu herkesin meselesi. Demokrasiyi içimize sindirmek için hepimizin insan haklarını da içine sindirmesi gerekli. Bizim işimiz gazetecilik ve bu işi ancak özgür ve demokratik ortamlarda nefes alarak yaşayabiliyoruz."
Hürriyet’i tebrik ediyorumKars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise "Atalarımız 900 yıl önce bu kapıdan Anadolu’ya girdiler. Hürriyet ekibini ve camiasını tebrik ediyorum. Bu trenin Anadolu’nun her köşesine bir duyarlılık götüreceğine inanıyorum. Dileğim bu tren vasıtasıyla tüm ülkemizde insan hakları temelinde demokrasi ve özgürlüğün, herkesin yaşam standardının gelişmesidir"
diye konuştu.
Trende neler varBİR lokomotif ve 11 vagondan oluşan Hürriyet İnsan Hakları Treni, 40’dan fazla Anadolu şehrinde sanatçı, köşe yazarı ve aydınlarla vatandaşları buluşturacak. Tiyatro vagonunda Akbank Çocuk Tiyatrosu, Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği "Masal Masal İçinde" adlı oyunu sergileyecek.
Hürriyet İnsan Hakları Treni’nde ayrıca Uluslararası Af Örgütü’nün oyunlu eğitim atölyeleri, Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği İnsan Hakları ve "Aile İçi Şiddete Son" eğitim ve panelleri gerçekleştirilecek.
TCDD de bir vagonda açtığı sergide, tarihten günümüze kullanılan trenlerin çeşitli maket ve fotoğraflarını sergileyecek. Vagonlardan birinde ise Doğum Günü Hürriyeti katılımcılara hediye edilecek.
Hürriyet İnsan Hakları Treni’nin konferans vagonu haline getirilen bölümünde ise çeşitli paneller ve etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca Hürriyet Yazı İşleri toplantıları da burada yapılacak, Hürriyet yazarları da vatandaşlarla buluşacak. Gidilen illerdeki sivil toplum kuruluşlarının standları da oluşturulacak ve seslerini duyurmaları sağlanacak.
Devlet, yerel yönetim ve medya buluştuTörene Hürriyet yönetimi ve yazı işleri kadrosunun yanısıra şu isimler katıldı: Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abamüslüm Güven, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Kars Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman,
sanatçılar Mahsun Kırmızıgül, Okan Bayülgen, Anadolu Ateşi Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Yavuz Bingöl, Nükhet Duru, Demet Akalın, Gülşen, Gökhan Özen, Gripin, Sefarad, Grup Gündoğarken, Red, Manga, Öykü ve Berk, Murat Evgin.
Hürriyet Treni’ne destek veren sanatçılarOkan Bayülgen: Hürriyet’in projesi çok önemli bir proje. davet. Ben bu işin misafiri ve fotoğrafçısı olarak buradadayım. O fotoğrafı daha önemli kılmak için çalaşıcağım.
Mahsun Kırmızıgül: İnsan haklarının ihlal edildiği bir ülkede yaşamaktan son derece rahatsız oluyorum. Hürriyet’in özgürlük trenini İnsan Hakları Bildirgesi’yle birlikte 60’ıncı yılında yola çıkması çok anlamlı.
Yüksek Sadakat Grubu: Hem Hürriyet’in, hem de İnsan Hakları Bildirgesi’nin 60’ıncı yılında böyle bir şeyin Türkiye çapında gerçekleştirilmesi ve devamının planlanması bence çok önemli.
Grup Red: İnsan haklarının ve fırsat eşitliğinin çok iyi olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. O yüzden inşallah bu tür projeler hem bilinçlenme adına, hem de bu konudaki duyarlılık adına faydalı olacaktır.
Yavuz Bingöl: Hürriyet’in 60. yılı ve bütün sanatçı arkadaşlarla memleketim Kars’tayız. Buradan başlamak Kars için çok anlamlı. Buradan Edirne’ye kadar gidecek bir tren var.
Nükhet Duru: Teklif geldiği zaman ikiletmedim bile. Hem ilk defa Kars’ı göreceğim için hem de bu kadar anlamlı bir projeye dikkat çekmek adına tüm arkadaşlarımla paylaşmak istedim.
Gökhan Özen: Birtakım şeylerin ülkede tabana yayılması için sembolik de olsa burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum.
Grup Manga: Bu ifade özgürlüğü verildiği ölçüde insanlar kendilerini kültürde sanatta ifade edebildikleri sürece toplumumuz gelişebilecektir.
Grup Gripin: Çok güzel bir proje. Duyduğumuzda çok heyecanlandık ve hemen katılmak istedik. İnşallah sadece 60’ıncı yıl treniyle değil sonraki yıllarda da tekrarlanır.
Gülşen: İnsan hakları konusunda insanların bilinçlenmesi için, Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olarak üzerime düşeni her şeyi yapmak istiyorum.
Demet Akalın: Çok güzel, çok keyifli. Keşke hafta sonu olsa da kalsaydık. Burada olmak mutluluk verici.