Herkes 5 yılda çıktı mahkeme onlara “10 yıl” dedi

Güncelleme Tarihi:

Herkes 5 yılda çıktı mahkeme onlara “10 yıl” dedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2014 16:28

ÖZEL yetkili mahkemelerin kapatılmasını düzenleyen yasanın yürürlüğe girmesiyle uzun tutukluluk süresi 5 yılla sınırlandırıldı.

Haberin Devamı

İlk olarak Ergenekon davasında 5 yıllık uzun tutukluluk süresi ve Anayasa Mahkemesi’nin Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’a tahliye yolunu açan kararı gerekçe gösterilerek 53 kişi ile Zirve Yayınevi cinayeti davasında 5 kişi tahliye edildi. Marksist Leninist Komünist Parti(MLKP) davasında 7,5 yıldır tutuklu yargılanan Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan ile 7 kişi de aynı gerekçeyle tahliye için başvurdu. Başvurular 10 yıllık süre dolmadığı için reddedildi. Bu karara yapılan itiraz da bir üst mahkemece reddedilince tahliyenin reddi kararı kesinleşmiş oldu.

TAHLİYE TALBİNDE BULUNDULAR

MLKP örgütü adına çok sayıda eylem gerçekleştirdikleri öne sürülen 9’u tutuklu 26 sanık hakkında 7 yıldır devam eden dava 4 Kasım 2013’de İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlandı. ÖYM ve TMK 10’la yetkili mahkemelerin 6 Mart 2014’de kapatılmasının ardından uzun tutukluluk süresinin de 5 yılla sınırlandırılması üzerine İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesinin kararı açıklandığı 4 Kasım 2013’de 7 yıldır tutuklu bulunan Erdoğan’ın da arasında bulunduğu 8 sanık avukatları aracılığıyla tahliye talebinde bulundu.

Haberin Devamı

“YARGITAY AŞAMASI UZUN TUTUKLULUK SÜRESİ OLARAK SAYILMAZ”

8 sanık hakkında tahliye talebini değerlendiren İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi yerleşmiş Yargıtay kararları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) kararları ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nun(CMK) 102/2 maddesine göre yasa yolu ve Yargıtay aşamasında geçen sürelerin azami tutuklama süresinden sayılamayacağının açık olduğu belirtildi. Sonuç itibariyle sanıklara ilişkin suçların TMK 10’uncu maddesinde sayılı suçlardan olması sebebiyle karar tarihi uyarınca sanıkların tutukluluk sürelerinin CMK 102/2 ve TMK 10 maddesine göre belirleneceği ifade edildi.

TUTUKLULUK SÜRESİNİN UZATILMASI MAKUL

Karar tarihi itibariyle, tutukluluktaki azami 10 yıllık sürenin aşılmamış olduğu, dosyadaki sanık sayısının fazlalığı göz önüne alındığında, zorunlu hallerin bulunduğu dolayısıyla tutukluluk süresinin uzatılmasının makul olduğu kaydedildi. Sanıklar hakkında İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesince hüküm kurulduğu, tutukluluk hallerinin devamına karar verildiği, bu şekilde sanıkların hüküm özlü sıfatını aldıkları vurgulandı. 6526 sayılı Yasa il yapılan değişiklikler sonucunda CMK 102/2 maddesindeki azami tutukluluk süresinin sona erdiğinden bahsedilemeyeceği belirtilerek Füsun Erdoğan’ın da arasında bulunduğu 8 sanığın tahliye talebi İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi.

Haberin Devamı

“10 YILLIK SÜRE DOLMADI”

Tahliye talebinin reddedilmesi üzerine Erdoğan’ın da arasında bulunduğu 8 sanık avukatları aracılığıyla bir üst mahkemeye dilekçe vererek karara itiraz etti. İtirazları değerlendiren İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi de başvuruda buluna sanıkların Eylül 2006’da tutuklandığını, İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesince 4 Kasım 2013’de ise haklarında mahkumiyet hükmü kurulduğunu ve tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini hatırlattı. Sanıklar hakkında mahkemece hüküm kurulan 4 Kasım 2013’de sanıkların CMK 102/2 maddesi ve TMK 10 maddesine göre bu tarih itibari ile uzun tutukluluk süresinin 10 yıl olduğunu belirterek tahliye talebinin reddine ilişkin itirazı reddetti.

Haberin Devamı

HEM MÜEBBET HEM DE 787 YIL CEZA

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Ali Hıdır Polat, Naci Güner, Arif Çelebi, Bayram Namaz, Füsun Erdoğan, İbrahim Çiçek ve Ziya Ulusoy’u, ‘Anayasa’yı değiştirmeye teşebbüs etmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Erdoğan ve Namaz’ın da arasında bulunduğu 7 sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını, geleceklerine olası etkisini dikkate alarak müebbet hapis cezasına indiren mahkeme, çeşitli suçlardan da 787 yıl 8’er ay hapis cezalandırılmalarına karar verdi. 19 sanığı da 3 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalara çarptırdı. Sultan Ulusoy’un tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, Naci Güner, Arif Çelebi, Mehmet Ali Polat, Bayram Namaz, Seyfi Polat, Erkan Özdemir, Füsun Erdoğan ve Turaç Solak’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Ceza alan sanıklar Ziya Ulusoy, Erkan Salduz, Elif Almakça, Hatice Polat hakkında yakalama çıkarttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!