Güncelleme Tarihi:
Yetkililerin verdiği bilgiye göre müzenin orta avlusundaki şapelin çatısına bahçedeki tahta merdiven yardımıyla çıkan hırsızlar, demir parmaklıkları ve 80 santimetre çaplı yuvarlak havalandırma penceresini söktü. 9 metrelik ip sarkıtarak müzenin içine giren hırsızlar, 1300 yıl önce bölgenin hakimi olan Doğu Roma İmparatoru Heraklius'un bastırdığı, üzerinde de Heraklius'un resminin bulunduğu 16 altın sikke, 25 bakır sikke ve zamanın ağırlık ölçü birimi olan cam materyalleri, sergilendiği camekanlı bölmeden alarak şapelin penceresinden kaçtı. Soyguncuların, şapelde sergilenen anfora, çapa, kantar, mutfak kapları gibi diğer eserlere ise daha az değerli ve taşıma güçlüğü nedeniyle dokunmadığı bildirildi. Soygun, sabah personelin işe gelmesiyle ortaya çıktı. Olay arkeologlar ve personel arasında şok etkisi yarattı.
Ruhumu çaldılar
Müze Müdürü Oğuz Alpözen, ‘‘40 yıl önce Turgutreis açıklarındaki Doğu Roma Batığı'ndan ellerimle çıkardığım eserlerin çalınması beni şoke etti. Hırsızlar eserlerle birlikte ruhumu da çaldı’’ derken, gözyaşlarını tutamadı. Müze Müdürü'nün, kendisi de dahil olmak üzere tüm arkeologlar, işçi ve memurların da parmak izinin alınmasını isteği üzerine polis, 36 personelin parmak izini aldı.
Avrupa'nın 8'inci müzesi
Bodrum Kalesi'nin inşasına 1406 yılında başlandı. Bina Saint Jean Şövalyeleri tarafından 116 yılda inşa edildi. 5 kulenin bulunduğu kaledeki müze 1963 yılında açıldı, 1979'da Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne dönüştürüldü. Kalede ‘‘Tanrı'nın bulunmadığı yer’’ yazılı zindanlar, işkence odası, darağacı çukuru, önünde tabutluk, prangalı kelepçe, prangalı gülle, tavana asılı darağacı kafesi bile ziyarete açık. Müze, Türkiye'nin ilk ve tek sualtı arkeoloji müzesi. Avrupa'nın en iyi 8 müzesinden biri olarak gösterilen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin kurucusu Oğuz Alpözen ise 1994'te Danimarka Kraliçesi tarafından şövalyelik unvanıyla ödüllendirilmişti.