Güncelleme Tarihi:
Sanat, kültür ve antika dergisi ‘‘P’’nin 12. sayısı yayımlandı. Dergi, son sayısını ‘‘moda ve sanat’’ temasına ayırdı. Osmanlı'da moda, Batıda moda ve bir Japon klasiği olan ‘‘kimono’’ son sayısın başlıca bölümleri... Minos, Mısır ve Roma uygarlıklarında heykellere, mozaiklere yansıyan kadın giysileri, 16. yüzyıl ressamlarının tablolarında yer verdikleri kıyafetler, Yves Saint Laurent, Pierre Cardin gibi modacılar ile Picasso, Modrian, Braque, Matisse gibi ünlü ressakmların yapıtları arasındaki yakınlaşmalar, Topkapı Sarayı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi'ndeki zengin giysi ve kumaş koleksiyonları, ‘‘P’’nin sayfaları arasında yer alıyor.
Fransa'dan iki moda uzmanı, Valerie de Givry ve Florence Müller, çağdaş moda ile sanat ve moda tasarımcıları ile sanatçılar arasındaki etkileşimi incelediler, modanın sanattan esinlenişinin çarpıcı örneklerini gösterdiler. P Dergisi, ünlü Japon modacı İssey Miyake'nin şu sıralar Paris'te sürmekte olan sergisine de geniş yer ayırdı. Miyake, Fondation Cartier'deki sergisiyle öteki modacılardan farklı olarak çağdaş sanat dilini zenginleştieren ‘‘sanatçı’’ özellikleriyle öne çıkıyor.
Dergide Türk ve Osmanlı modası da var. 16'ncı yüzyıldan 19'uncu yüzyıl sonuna kadar Osmanlı Sarayı ve İstanbul modasını ise konusunun uzmanı 3 sanat tarihçi inceledi. Hülya Tezcan, 16 ve 17'nci yüzyılların moda anlayışını Topkapı Sarayı'ndaki giysi ve kumaşlardan yola çıkarak inceledi. Banu Mahir, 18'inci yüzyıyı Buhari'nin minyatürlerindeki kadın kıyafetlerini inceleyerek yorumladı. Lale Görünür ise 19'uncu yüzyıldaki moda anlayışını Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarından hareket ederek araştırdı.