Güncelleme Tarihi:
BBC'nin Türkçe Yayınlar Servisi'ne Can Yücel'i anlatan yakın arkadaşı yorumcu ve tarihçi Andrew Mango, ‘‘O kabına sığmazdı. Çıktığımız her yemek karakolda biterdi’’ dedi. Can Yücel'in BBC'de çalıştığı dönemi de anlatan Mango, şairin Londra'da da şiirler yazdığını söyledi.
ÜNLÜ şair Can Yücel'le ilgili anılarını anlatan BBC'nin eski yöneticisi, yorumcu ve tarihçi Andrew Mango, ‘‘Kabına sığmaz biriydi. Çıktığımız her yemek karakolda biterdi’’ dedi. Andrew Mango, Can Yücel'in ölümüne 1960'lı yıllardan önce program yapımcısı olarak görev yaptığı BBC'nin Türkçe Yayınlar Servisi geniş yer ayırarak, şiirlerinden bazı bölümleri sesinden yayınladı. Servisin eski yöneticisi İngiliz Andrew Mango, Can Yücel'le 1950'li yılların sonlarında Ankara'da tanıştığını ve kendisine BBC'de çalışmayı teklif ettiğini söyledi. Mango, o günleri şöyle anlattı: ‘‘Teklifi kabul etti, Londra'ya geldi. İngilizce'ye ve İngiliz kültürüne aşinaydı. Bir dizi tanıtma programı hazırladı. İngilizce'ye hákimdi. 27 Mayıs ihtilali oldu. Can Yücel'in heyecanı ile birlikte BBC'nin Türkiye'deki önemi artmıştı. Can, her gün BBC'de gün batımına kadar tercümeler yapıyordu. Akşamları birahanelerde, şarap satan yerlerde oturup, günü değerlendiriyorduk. Can, Londra'da şiirler yazdı. Politikada Oscar Wilde'yi anımsatan şiiri vardı. Can Yücel, kolay disipline gelmiyordu. Kılık-kıyafeti berbattı. Sürekli buruşuk gömlek, ütüsüz pantolon giyer, kravat takmayı sevmezdi. Günler geçtikçe sıkılmaya başladı. Türkiye'ye dönme zamanı gelmişti. Oturup konuştuk, istifa etmesini istedim. Hatta oturduk, istifa dilekçesini adına ben yazdım, o imzaladı.’’
EN SON KUZGUNCUK'TA GÖRDÜM
İngiliz yorumcu ve tarihçi Andrew Mango, Can Yücel'e Ankara dışında bir yere gitmesini önerdiğini belirtirken, ‘‘Sakin yere git güzel şiirler yaz, Türkiye'de olanları uzaktan izle dedim. Marmaris'i önerdim. Dediğimi yaptı, Marmaris'te Turizm Temsilcisi oldu. Yıllar sonra kendisini Marmaris'te buldum, Datça'ya, Fethiye'ye gittik’’ dedi. Can Yücel'le Fethiye'de yemeğe gittiklerini ancak bunun karakolda bittiğini kaydeden Andrew Mango, ‘‘Daha sonra kendisini İstanbul Kuzguncuk'ta buldum. Kuzguncuk'taki bu yemeğimiz de yine karakolda bitti. Her yemeğimizde kavga çıkıyor ve sonuçta karakolda bitiyordu. Kuzguncuk'tan sonra maalesef bir daha karşılaşamadık’’ diye konuştu.
Şiir gibi gitti
Türk şiirinin en büyük ustalarından Can Yücel, son yolculuğuna sevenlerin omuzlarında şiir gibi gitti. Yücel için ilk tören, son nefesini verdiği Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde düzenlendi. Törene öğretim üyeleri, siyasiler, şair ve yazarlar, okurlarlarından oluşan yüzlerce kişi katıldı. Can Yücel'in çok sevdiği günebakan çiçekleri ve karanfillerle süslenen tabutu omuzlara alındığında bir alkış tufanı koptu. Tören boyunca eşinin tabutunun başından ayrılmayan Güler Yücel de, hayat arkadaşını alkışlarla uğurladı.
Bademcik kanseri şair tanımaz...
Can Yücel'in ölümüne neden olan Bademcik kanseri, nadir görülüyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Papila, erken anlaşılması halinde tedavi şansının yüksek olduğunu söyledi. Doç. Dr. Papila, şu bilgileri verdi: ‘‘Bademcik kanserinin kesin nedeni bilinmiyor. Ancak genetik yatkınlık, alkol ve sigara kullanımı, fiziksel tahriş gibi faktörlerin etkili olduğu sanılıyor. Önce bademcikte küçük bir yara şeklinde başlıyor. Boğazda yemek yerken ve yutkunurken ağrı, kitle hissi belirtileriyle kendini gösteriyor. Yüzeyel yara oluşturacağından hafif bir kanama da olur. Başlangıçta, yani erken dönemde farkedilirse bademcik alınarak tedavi edilebilir. Sıçrama riski diğer birçok kansere göre daha düşük. Ancak ihmal edilmesi ve geç anlaşılması halinde sıçrama yapabiliyor. Daha çok orta ileri yaşta (50-60) görülüyor.
Can babaya veda günü
ÜNLÜ şair Can Yücel, 13 aydır tedavi görüp, perşembe gecesi, bademcik kanseri nedeniyle yaşamını yitirdiği Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden son yolculuğuna sevenlerinin alkışlarıyla uğurlandı. Hastane bahçesinde dün öğle saatlerinde düzenlenen tören, Yücel'in kendi sesinden şiirlerinin törene katılanlara dinletilmesiyle başladı. Daha sonra karanfillerle ve çok sevdiği günebakan çiçekleriyle süslenen Yücel'in tabutu, tören alanına getirildi. Törene katılanlar Yücel için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Yücel'in ‘‘Başka türlü bir şey benim istediğim’’ dizelerinin yer aldığı fotoğraf ve diğer bazı şiirleri, hastane bahçesinin duvarlarını süsledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman törendeki konuşmasında, Can Yücel'i hastaneye yattıktan sonra yakından tanıma fırsatı bulduğunu ve çok sevdiğini söyledi.
BÜYÜK KAYIP
Rektör İdiman, ‘‘Can Yücel sevgiyi öfkeyle anlatırdı. Türk şiiri en özgün şairini, enfin sesini ve öfkesini kaybetti. Onun düşüncelerine sahip çıkacağız, yaşatacağız’’ dedi. Can Yücel'i kendisine her zaman örnek aldığını söyleyen Adalet Ağaoğlu ise ‘‘En ciddi olaylarla gülerek dalga geçişi, insanların yüzüne gülerek tükürmesi beni her zaman etkiledi. Sapına kadar şair ve hiciv ustasıydı. Çok iyi küfredebilen bir şairdi’’ dedi. ÖDP İzmir İl Başkanı Haluk Tekeli, yaşayan Türkçenin en büyük şairini kaybettiğini belirterek, şairin Deniz Gezmiş için yazdığı ‘‘More Nost Rostrum’’ adlı şiirini okudu. Can Yücel'e son görevlerini yapmak için gelenler arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, hastalığı süresince Yücel'i yalnız bırakmayan İzmirli şairler, tiyatro ve yazın dünyasının tanınmış isimleri ve şairin okuyucuları vardı. Törende ayakta güçlükle duran Yücel'in oğlu Hasan Ali Yücel de, tedavisi süresince babasına çok iyi bakan, ilgi gösteren hastane çalışanlarına teşekkür etti. Kızlarından Güzel ise ‘‘Hastalığa yakalandığında hiç umutsuzluğa kapılmadı. Yenmek için direndi, o yaşamayı seçti’’ dedi.
SON YOLCULUK
Can Yücel'in naaşı daha sonra alkışlar arasında omuzlara alındı ve Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği cenaze aracına konularak Bodrum Kalesi önünde yapılacak tören için konvoy eşliğinde yola çıkarıldı. Şairin sevenleri tören alanında onun için açılan anı defterini imzaladı, duygularını yazdı. Bodrum'da saat 15.00'de Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi önünde yapılan törenden sonra feribotla Datça'ya götürülen Can Yücel'in naaşı, bugün vasiyeti üzerine burada toprağa verilecek.