Her şeyi biliyorum ama susacağım

Güncelleme Tarihi:

Her şeyi biliyorum ama susacağım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

19 Yıllık kuyumcu soygunu ve cinayet sanığı Aydın Yıldızsoy:

Almanya-Türkiye hattında yaşanan esrarengiz

kuyumcu soygunu, cinayet ve darp olaylarıyla adı anılan Aydın Yıldızsoy, ‘‘Hakkımda yapılan suçlamaların yüzde 99'u düzmece’’ dedi.

ARKADAŞI Nevzat Avan'ı, Fransız asıllı Alman kuyumcu Rene Due'nin azmettirmesi sonucu Aksaray'da bir otel odasında azını dikip,boğarak öldürdüğü gerekçesiyle mahkûm olan Aydın Yıldızsoy'u tahliye olduktan sonra yerleştiği memleketinde Hürriyet muhabiri tarafından bulundu. Yıldızsoy, gerçekleri anlatmak için, Almanya'da 19 yıl sonra bulunan çalıntı mücevherlerle ilgili yeniden başlatılan soruşturmasının sonuçlanmasını bekliyor. Almanya'nın Hannover kentinde 31 Ekim 1981 günü, ünlü Due Kuyumcusu'ndan 13 milyon 665 bin 952 marklık mücevherin kaybolmasıyla başlayan nefes kesici olaylar zincirinin baş kahramanlarından Aydın Yıldızsoy hakkındaki suçlamaların asılsız olduğunu iddia etti.

Almanya'daki ‘düzmece’ kuyumcu soygunu sırasında suç ortağı olduğu iddia edilen Nevzat Avan'ı İstanbul Aksaray'daki otel odasında ağzını diktikten sonra boğarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanıp hüküm giyen Aydın Yıldızsoy, üçbuçuk yıl hapis yattıktan sonra serbest kaldı. Memleketine yerleşerek, cezaevindeyken öğrendiği süs eşyası imalatını meslek haline dönüştüren Yıldızsoy'un hayat hikáyesi de en az kuyumcu soygunu ve sonrasında yaşananlar kadar sürükleyici:

ALMANYA SEVDASI

1960'lı yıllarda Almanya Hükümeti'nin, okur yazar olmayanların da işçi olarak kabul edildiğine ilişkin kararı üzerine, Yıldızsoy Ailesi, ‘‘Almanya sevdası’’na kapılmış. Önce Nazile Yıldızsoy, eşi Mehmet Yıldızsoy'un pek taraftar olmamasına rağmen, bir yaşındaki kızı Kısmet'i yanına alıp diğer üç çocuğunu bırakarak gitmiş Almanya'ya. Aydın Yıldızsoy, en büyük erkek çocuk olarak, üç kardeşiyle kalakalmış .

PÖTÜRGE'DEKİ KAN DAVASI

İstanbul'da yapamayacağını anlayan Aydın Yıldızsoy, kardeşlerini toplayarak, memleketi Pötürge'ye götürmüş. Burada, daha sonradan yaşanan hep kendi dışında gelişen olayların bir benzeri yaşanmış. İki aşiret arasında çıkan silahlı çatışmada, üç kişi ölmüş, iki kişi yaralanmış. Olayın tek görgü tanığı olan 9 yaşındaki Aydın Yıldızsoy, cinayetten 25'er yıl hapse mahkûm olan 4 kişinin yargılandığı mahkemede şahitlik yapmış.

İşin ciddi olduğunun farkına varan Aydın Yıldızsoy, Almanya'daki anne-babasına mektup yazarak, köyde daha fazla kalamayacaklarını söylemiş. Anne Nazile Yıldızsoy da, istek yapıp, 1971 dört çocuğunu da Almanya'ya almış.

Altınsoy’un hayatından sansasyon hiç eksik olmamış. 1981 yılında, alkollü araba kullanmak suçundan tutuklanarak, Hannover Cezaevi'ne kondu. Bildiğimiz Due Kuyumculuk'tan çalınan 13.5 milyon marklık mücevherlerle ilgili hikaye, bundan sonra başladı.

KUYUMCU SOYGUNU.

Aydın Yıldızsoy, Rene Due ve Kadirlili Nevzat Avan'la tanışmasının ardında gelişen olayları şöyle anlatıyor: ‘‘İddia edildiği gibi, Nevzat Avan'la, önceden samimi bir arkadaşlığım yoktu. Kuyumcu soygununu, Rene Due ile Nevzat Avan birlikte yapmışlar. Onlarla, bu suç nedeniyle cezaevinde yattıkları sırada tanıştım. Hakkımdaki iddialar, benim hayatımın hikayesiyle uyuşmuyor bir kere’’

HER ŞEYİ BİLİYORUM AMA...

Bu arada yaşanan bir çok olayı sansürleyerek anlatıyor Aydın Yıldızsoy. Sadece, ‘‘Nevzat Avan bu işe bulaşmış. Benim talihsizliğim, onunla cezaevinde tanışmak. Hapisten doğruca havalimanına getirildik ve sınırdışı edildik. İstanbul'a geldikten sonra yine yakamı bırakmadı’’ demekle yetiniyor.

Ne soyguna, ne de Nevzat Avan'ın Aksaray'da bir otel odasında, ‘‘Konuşmasın diye’’ ağzı dikilerek öldürülmesi olayının detaylarına giriyor. Sadece, ‘‘Şu an söyleyebileceğim tek şey, bana atfedilen suçlamaların yüzde 99'u düzmece. İstanbul Polisi'nin hazırladığı senaryonun bölümleri. Her şeyi biliyorum ama Almanya'da hukukun, Türkiye'deki gibi işlemediğini bildiğim için, şimdilik susuyorum. Benim ağzımdan çıkanlar, sizin buradan yazdıklarınız, orada önemli delil sayılacak’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!