Güncelleme Tarihi:
Bakanlık bu konuda bir çalışma grubu oluşturdu. Geçtiğimiz hafta sonu Antalya’da yapılan 1. Eğitim Kongresi’nde de başta yabancı okullar olmak üzere özel okulların dernek temsilcileri ile görüşen Müsteşar Yusuf Tekin ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci önce onları dinledi, sonra da kendi kayıt yönetmeliklerini oluşturmaları için öneride bulundu. Her iki yetkili de, her okulun ayrı kayıt yönetmeliğini oluşturmasını ve Bakanlığa onaylatmasını isteyerek, önümüzdeki hafta bu konunun netlik kazanmasını talep etti.
Özel okullar hangi yöntemi uygulayacak olursa olsun onaylandıktan sonra veliye sunulması gerektiğini belirten yetkililer, taslak bir yönetmelik göndereceklerini açıklayarak, bunun üzerinde okulların karar vermesini istedi. Bakanlık okullara farklı bir şey uygulamaları halinde yönetmeliklerini onaylatmalarını söyledi, ancak okulların hangi yönetmelikleri uygulayacağı da Bakanlığın kararına bağlı. Özellikle yabancı özel okullar geçen yıl olduğu gibi 3 dersten öğrenci almak isterse, her okul kendi yönetmeliğini Bakanlığa onaylatmak zorunda. Ancak farklı formüller de geliştirebilirler.
ÖZEL OKULLARIN ÖĞRENCİ ALMA YÖNTEMLERİ
Başvuru sırasına göre öğrenci kaydı: İddiası olmayan, özellikle kendi ortaokulundan gelmek isteyen öğrencileri kabul eden liseler başvuru sırasına göre öğrenci kaydı yapabilirler. Azınlık ve Türk özel okullarının bir kısmı bu sistemi uyguluyor.
Varolan sınav yerleştirme sistemine göre kayıt: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi (TEOG) çerçevesinde gerçekleşen ortaöğretime yerleştirmeye esas puana göre öğrenci kaydedebilirler. Yerleştirmeye esas puan, 6 dersin sınav ortalaması ve 6, 7 ve 8’inci sınıf puanından oluşuyor. Birçok özel okul bu yola başvurabilir. Ancak önemli olan merkezi yerleştirmeye dahil olma veya olmama istekleri.
Resmi okullardan farklı kayıt kabul sistemi uygulama: Geçen yıl uygulanan sistemle veya benzer bir yöntemle öğrenci almak isteyen okullar yönetmeliklerini Bakanlığa onaylatmak zorunda. Kendi sınavı ile öğrenci kabul etmek isteyen okullar da benzer şekilde yönetmelik onaylatmak istediğinde Bakanlığın ne cevap vereceği merak konusu. Ancak Türkiye’de Bilkent Erzurum Laboratuvar okulu ve iki Türk özel okulu şu anda bu izne sahip.
Farklı yöntemleri seçen okullar, farklı puan uygulayabilir
Cem Gülan- Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı: Kolejlere erken kaydın risklerinden biri e-okul sisteminde kayıt yapılırken velinin sadece bir okul için talepte bulunabilmesi. Erken kayıt önerisi uygulanırsa farklı yöntemleri olan okullar farklı farklı puanlar hesap edecek. Özel okulların bugüne kadar uygulanan sisteminde veli onlarca okula başvurabilir, birine hak kazanır ve girerdi. Bu kayıtlar açılmadan önce özel okulların kendilerine kayıt hakkı kazanacakları, ön kayıtları belirlemesi gerekebilir. Hepimiz aynı tarihte ve erken başlama şansına sahip olacağız. Resmi okulların kontenjanı rahatlayacak. Erken olmasının yanında Bakanlık’tan onaylı kayıt yapacağız. Veli kararlı ise seçme şansı daha rahat olacak. İnsanlar tabii ki kararlı değilse tercih hakkını kaybetmek istemez. Bir hafta ile kısıtlı olursa kayıt karmaşası yaratabilir. Velinin tatili haram olacak.
Milli Eğitim Şûrası bugün toplanıyor
BUGÜN toplanacak 19. Milli Eğitim Şûrası’nın gündemini, “Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri”, “Öğretmen Niteliğinin Arttırılması”, “Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması” ve “Okul Güvenliği” konuları oluşturacak. “Karma eğitime son verilmesi”, “Aleviliğin seçmeli ders olması”, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Aleviliğin daha geniş anlatılması” gibi konuların şûrada tartışılması bekleniyor.
DAYATMANIN ÖN HAZIRLIĞI
Antalya’da düzenlenecek MEB’in en üst danışma kurulu niteliğindeki şûrada, komisyonlar oluşturulacak. Komisyonların hazırlayacağı raporlar, genel kurula sunularak karara bağlanacak. Şûrada, Öğretmen Strateji Belgesi de kamuoyuyla paylaşılacak.
Şûraya, “Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri” ile “Öğretmen Niteliğinin Arttırılması” konu başlıklarında katılım sağlayacaklarını belirten Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, şûra ile ilgili endişelerini şöyle özetledi: “19. Milli Eğitim Şûrası, AKP iktidarında düzenlenecek üçüncü eğitim şûrası olacak. Yine TBMM’de yasalaştırılacak olan bazı kararların şûra yoluyla meşrulaştırılacağı bir dönemin bizi beklediğini tahmin etmek zor değil. MEB, 12 Yıllık Kesintili Zorunlu Eğitim modelini 18. Eğitim Şûrası’nda karara bağlamıştı. Şimdi bu şûrayı yeni birtakım zorlamaların ve dayatmaların ön hazırlığı olarak değerlendirmek hiç de yanlış olmayacak.”
Gamze KOLCU/ANTALYA