Her insan, farklı oranda acı çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Her insan, farklı oranda acı çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 01:32

ABD'de yapılan bilimsel bir araştırmada, insan beyninin acı duyusuyla nasıl başa çıktığı gözlemlendi. Araştırmada, her bireyin acıya farklı tepki verdiği ortaya çıktı.

MİCHİGAN Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki deneyler sırasında, bir grup gönüllünün çene kaslarına tuzlu su şırınga edilerek acı çekmeleri sağlandı. Daha önceki deneylerde gönüllülerin 15-20 saniye acı çekmelerine izin veriliyordu. Son araştırmada Prof. Dr. Jon-Kar Zubieta başkanlığındaki bilim adamları, bu kez gönüllülere 20 dakika süreyle şiddetli ıstırap çektirdiler.

Bilim adamları, bu süre içinde acı yaşanırken insan beyndeki kimyasal değişiklikleri daha rahat izleme imkanı buldular. Gönüllülerden her 15 saniyede bir çektikleri acının düzeyini belirlemeleri istendi. Yapılan gözlemlerde, acı çeken deneklerin beyinlerinde acı ve heyecana duyarlı bölgelerin aşırı faaliyete geçtiği belirlendi. Bu sırada beyin, aşırı miktarda ‘‘endorfin’’ salgılayarak çekilen ağrıyı hafifletmeye çalıştı. Böylece, sinirler kilitlendi ve acı azalarak ‘‘rahatsızlık’’ hissine dönüştü.

Bilim adamları, acı duyulmasının bireyden bireye farklılık göstermesini de arştırdılar. Son araştırmada, bazı deneklerin endorfin salgısını üst düzeyde salgılayarak az acı duyduğu, bazılarında ise endorfinin alt düzeyde salgılanması sonucu büyük acı çektikleri gözlemlendi.

Araştırma, yaralı askerlerin ve özellikle Uzakdoğu dövüş sporcularının korkunç acılara nasıl dayandıklarının anlaşılması konusunda çok yararlı bilgiler elde edilmesini sağladı. Bilim adamları, bu deneylerin kronik ağrı ve acıyı tedavi etmek için yeni yolların bulunmasında yepyeni imkanlar yaratcağını belirttiler.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!