Gamze KOLCU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 21:50
HACETTEPE Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle hastalığa dair çarpıcı rakamlar paylaştı.
Buna göre, 2016 yılı rakamına göre dünyada yaklaşık 36.7 milyon insan HIV ile yaşıyor. Bunların 2.1 milyonu 15 yaşın altındaki çocuklar, yaklaşık 18.8 milyonu ise kadınların oluşuyor. Her gün yaklaşık 5 bin kişiye HIV bulaştı ve tedavi hizmetlerine yetersiz erişim nedeniyle yaklaşık 2 bin 800 kişi
AIDS’ten öldü.
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın AIDS’in kan ve vücut sıvıları ile bulaşabilen ve tüm yaş gruplarında görülebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatarak, özetle şunları söyledi:
KORUNMA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR“AIDS’in önlenebilir bir hastalıktır. Korunma yolları, tedaviden çok daha etkili ve ucuz. En sık görülen bulaşma yolu cinsel temas olduğu için korunma büyük önem taşıyor. Güvenli cinsel temas, hastalığın bulaşmasına karşı en güvenli korunma yollarının başında geliyor. Diğer bir bulaşma yolu, kan ve kan ürünleri. Ülkemizde 1987 yılından beri kan ve kan ürünlerinde HIV için tarama testi yapılıyor. Ayrıca organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testler yapılarak HIV geçiş riskini en aza düşürmek hedeflendi. Bunun yanı sıra dövme ve piercing gibi uygulamaların temiz ve steril koşullarda yaptırılması, delici, kesici özellikli takıların ortak kullanılmaması, steril enjektörlerin tek kullanımlık olup her hasta için ayrı enjektör kullanılmasıyla da HIV bulaşma riski azaltılabilir.
Hastalığın bulaşma yollarına dair yanlış bilgiler de var. HIV enfeksiyonunda HIV pozitif kişilerle aynı ortamda bulunma, aynı iş yerinde, aynı okulda olmakla, çatal kaşığın ortak kullanılmasıyla, dokunma, tokalaşmayla, telefon, kitap, defter gibi araçların ortak olmasıyla, duş-banyo alanlarının, havuzların, tuvaletlerin ortak kullanımıyla, böcek, sinek gibi hayvanların sokmasıyla bulaşma söz konusu olamaz.”