Güncelleme Tarihi:
1955’de Sarıyer'de doğdu. İTÜ’de ekonomi eğitimi aldıktan sonra Sarıyer'de esnaflık yapmaya başladı. Evli ve bir erkek bir kız çocuğu babası. Kurulduğundan beri içinde yer aldığı ANAP'tan Sarıyer'e başkan seçildi. Sarıyer, İstanbul'un en sorunlu ilçelerinden. Ama o yeni kazanmış değil de sanki eski bir belediye başkanı gibi konuşuyor. ‘‘Kadroları şişirmeyeceğim, sağa sola para dağıtmayacağım, beş sene sonra görevi bırakacağım’’ diyor. Özsoy, göreve gelir gelmez, belediyenin en üst düzey üç bürokratını değiştirdi ve başa kendi kadrosunu getirdi. 5 tane belediye başkan yardımcısı ile en çok kadrosuna güveniyor. Sarıyer'in yeni başkanı Sedat Özsoy ile Sarıyer'i konuştuk.
Sarıyer’de, belediye başkanlığındaki ilk iki haftayı anlatır mısınız? Tepkiler nasıl?
Halk seçilmemden memnun. Sarıyer'i sonunda Sarıyer'in içinden çıkmış birinin yönetecek olmasından son derece mutlular. Tebrik için insanlar belediyeye akın ediyor. Hizmet açısından sorarsanız, hemen işe koyulduk. İmkanlar dahilinde zabıta ve temizlik hizmetlerini hiç aksatmadan veriyoruz.
Nasıl bir belediye devraldınız?
Devraldığımız belediye hakikaten içler acısı. 4 trilyona yakın bir borç ve 25 milyon TL'lik bir bütçe bırakılmış. Ama biz bu durumu kesinlikle önemsemiyoruz. Sarıyer'i iyi tanıyoruz. Konuya vakıfız. Ekibimiz de iyi. Biz bunun altından kalkarız. Fuzuli masrafları kısacağız. Belki küçük görünebilir ama, çelenginden pankartına kadar toplam milyarlara varıyor. Bunları kısacağız.
Seçim dönemi, Sarıyer'e nelere mal oldu?
Geçen gün bir vatandaş geldi. Anadolu'dan. Benden 6 milyar TL para istiyor. ‘‘Eski Başkan benden 6 milyarlık kömür aldı ben de geldim döktüm’’ dedi. Adam, siyasi propoganda için kömür alıp dağıtmış. Ben nasıl vereyim şimdi bu parayı. Haklısınız diyor ama kömürcünün de suçu yok ki. Bir buçuk milyar verdik, bundan sonra da vermeyi düşünmüyorum. Benim de suçum yok. Hiç kimse fakire kömür veriyorum diye kendi yandaşına buranın bir lirasını veremez. Onu dağıtanlar çıkaracak kendi cebinden verecek.
Yandaşa yardım yok
Fazilet'in oylarını muhafaza etmesindeki, hatta belediyelerini artırmasındaki etkenlerden biri de işte bu yardımlar. Siz bu konuda ne yapacaksınız?
Kesinlikle belediyenin bir lirasını veremem. Ancak muhtarlar tarafından tespit edilmiş, çok muhtaç durumlarda olanlar ve mahallelerde kuracağımız komisyonlar tarafından incelendikten sonra belirlenen kişilere yardım yapabiliriz. Ben yandaşıma oy alacağım diye asla birşey dağıtmam. İlk işimiz emekli ettikleri işçilere paralarını dağıtmak, burs verdikleri öğrencilere burs paralarını vermek, şehit ailelerinin yardımını karşılamak oldu.
Boğaz'da seçimden istifade kaçak yapı girişimi de olmuş mu?
Olmuş. Armutlu'da son bir ay içinde 80 civarında sıfırdan başlayan kaçak inşaat var. Biz şimdi bunların hepsini tespit ettik, önledik. Bundan sonra da Sarıyer'de her evin çatısı olacak. Çatı zorunluluğu getiriyoruz. Kendi sağlıkları için. Tabii bu arada ikide bir kat da çıkılamayacak.
İlk hizmetiniz ne olacak?
Çukurlu yer bırakmayacağız. Fabrikamızı devreye soktuk. Sokaklara ekipler çıkardık. Teker teker çukurları tespit edip, hepsini kapatacağız.
Mezar yerim bile Sarıyer
Fazilet Partisi'nin İstanbul'da kaybettiği iki belediyeden biri olması dolayısıyla, Sarıyer'deki sonuç önemli. Nasıl kazandınız?
Dedelerimizden gelen bir mazimiz var burada. Bu mazimizi de çok temiz kullandık çok şükür. Burudaki insanlarla beraber büyümüşüz. Zaten aday olmamı da onlar istedi. Bundan beş sene önce olacaktım aslında ama siyasi bazı hesaplar yüzüden engellenmişti.
Kampanyanızı nasıl yürüttünüz?
Kampanyamızın temeli birebir ilişkiye dayalıydı. Ben üç hafta boyunca, bilfiil günde 7 saat yürüyerek, herkesin elini sıkarak ev ev gezerek kampanyamı yürüttüm.
Fazilet'i onların taktiğiyle mi vurdunuz?
Evet evet. Onlar dolaşamadılar maalesef. Çünkü halkın içine yetkili kurumları çıkamadı. Halktan çok koptular. Halk onları bize şikayet etti. ‘‘Artık başkanı göremiyoruz. Bize kapılarını kapattı. Siz sakın öyle olmayın’’ diyorlardı. Ama bizim mezar yerimiz bile burası. Sarıyer.
Belediyelerde görülen en büyük sorunlardan biri de kadrolaşma. Partisi ilçede iktidara gelmiş bir belediye başkanı olarak bu konuda nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Evet. Zaten şimdiden teklifler geliyor. Seçim döneminde çalışmışlar, emeklerinin karşılığını istiyorlar. Anck biz onlara anlattık. Belediyenin şu anda ne bütçesi ne de kadrosu buna yeterli değil dedik. Zaten biz 700 kişilik belediye kadrosunu bırakın artırmayı, 500'e indirmeyi planlıyoruz. Belki bize kızabilirler ama zaman içinde haklı olduğumuzu görecekler. Şu anda mevcutla idare edeceğiz.
Seçimden önce bize bildirdiğiniz vaatleriniz arasında 2960 sayılı yasayı değiştirmeye çalışmak ve bir hükümet konağı ile bir devlet hastanesi yapmak vardı. Bunlar hala geçerli mi?
Evet aynen devam. Çünkü 2960 sayılı yasa Sarıyer'e hiçbir şey kazandırmamıştır. Yasallaştığından beri de 8-10 bin arası kaçak yapı yapılmış. Ayrıca öngörünümde yıkılan birkaç villa dışında hiçbir işe yaramamıştır. Bu yasa Sarıyer'e birşey kazandırmadığı gibi çok şey alıp götürmüştür. Ama bunun değişmesi için Anayasa değişikliği lazım.Genel Başkanımız Mesut Yılmaz da Sarıyer'e gelip yaptığı mitingde bunun sözünü vermişti.
Hastane ve hükümet konağı için projelendirme başladı mı?
Evet. İkisinin yer tespit çalışmaları tamamlandı. Sadece birkaç pürüz kaldı. Hastane, Hacı Osman bayırını çıkarken Cenajans'ın arka tarafında olacak. Orada daha önce de bir askeri hastane vardı. Arkasında biraz ağaçlık var ama artık ağaç da insanlar için, hastane de insanlar için. Hükümet konağına gelince onunla ilgili de fidanlığımızn hemen arka tarafında bir yer var. Ayrıca Boğaziçi İmar Müdürlüğü var. Onun altında belediye kompleksi yapılmak için bir yer ayrılmış. Hükümek konağının yanına bir kültür merkezi de düşündüğümüz için, iki yer arasında bir seçim yapacağız.
Sarıyer'in en önemli sorunlarından biri de ulaşım.
Ben 84-89 yılları arasında meclis üyeliği yaparken iki tane büyük ana arter projesi vardı. Biri Fatih Ormanı'ndan viyadüklerle Zekeriyaköy'e kadar gidiyordu. Öbürü de Sarıyer'in hemen içinden mezarlıktan geçip madenin altından yukarıya bağlanıyordu. Tabii ikisi de çok büyük projeler. Maddi imkan olmadığı için yapılamamıştı. Biz bu projeleri araştırıyoruz. Kim bunun yapılmasında yardımcı olabilirse artık kovalayacağız. Yoksa Sarıyer'de sahil yolu her geçen gün arap saçına dönüyor.
Bodrum gibi Kavak
Sarıyer için düşündüğünüz, ilçenin çehresini değiştireceğine inandığınız bir projeniz var mı?
Kavak'ı bir turizm merkezi yapmayı düşünüyoruz. Yollarını asfaltlayacağız, yeni bir çevre düzenlemesi yapacağız, yeni vapur seferleri koyacağız. Bir Marmaris, bir Bodrum gibi bir yer haline getireceğiz Kavak'ı.
Belediye meclisinde tek başınıza çoğunluğu oluşturamıyorsunuz. Hangi partilerle uzlaşmaya çalışacaksınız?
Meclis'te CHP ve DSP ile birlikte hareket ediyoruz. İcraatları da birlikte yapacağız inşallah. Bizim amacımız Sarıyer'e hizmet etmek. Ne şekilde olursa olsun. Muhalefetle de hiçbir sorunumz olmaz. Dünkü ilk meclis toplantısıda nasıl bir belediye devraldığımızı halka anlattık. Halk bizi bu noktadan takip edebilir.
Dönem sonunda göreve devam etmeyi düşünür müsünüz?
Siyasetteki arkadaşlarım bana söyleme diyorlar ama ben söylüyorum. Belediye başkanlığını beş sene olarak düşünüyorum. O yüzden beş sene başkanlık yapacakmışım gibi çalışacağım ve görevim tamamlandığında başka bir arkadaşa devredeceğim. Sonra aileme ve eşime ağırlık vereceğim.
18 NİSAN SARIYER BELEDİYE BAŞKANLIĞI SONUÇLARI
PARTİ OY SAYISI OY ORANI %
ANAP 26345 22
FP 26061 22
DSP 23332 19
CHP 20779 17
MHP 6333 6
DYP 4355 4
SARIYER BELEDİYE MECLİS DAĞILIMI
PARTİ SANDALYE
ANAP 12
FP 8
DSP 7
CHP 5
Toplam 32