Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı küçük hindistan cevizi, hayıt, ökseotu, kediotu, zeytin yaprağı ve çoban çökerten gibi bitkilerin bazı kullanım durumlarında çok ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini bildirdi. Kullanıldığında sağlık sorunlarına neden olabilecek bitki listesi şöyle:
KOMAYA SOKABİLİR
Burç, ökseotu: Baş ağrısı, hipotansiyon, yüksek ateş, göğüs ağrısı, alerjik reaksiyonlar ve titremeler görülebilir. Ökseotu ile yapılan tedavinin ardından kalbin yavaş atması, kalp krizi, koma, halüsinasyon, mide iltihabı ve pankreasta kanamalar görülebilir.
Kediotu: El titremesi, bitkinlik, göğüs sıkışması gibi semptomlara yol açtığı görülmüştür. Eğer 24 saat içinde bu semptomlar düzelmezse veya kötüleşirse destek tedavi alınmalıdır. 12 yaşın altındaki çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde güvenlilikle ilgili yeterli veri bulunmadığından kullanılmamalıdır.
HAMİLELER DİKKAT
Hayıt: Normal yumurtalık fonksiyonunu artırmak için kullanılmamalıdır. 18 yaşın altındaki çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde güvenilirliğiyle ilgili yeterli veri bulunmadığından kullanılmamalıdır. Doğum kontrolünün etkinliğini azaltabilir.
Sarı kantaron: Özellikle hassas ciltlerde fotosensibilite riski nedeni ile doza dikkat edilmeli ve doğrudan güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Doğum kontrol hapı kullanan kişilerde doğum kontrolü için ek önlemler alınmalıdır. Ameliyatlardan önce genel veya lokal anestezikler ile oluşabilecek muhtemel etkileşimler belirlenmeli ve mümkünse bitkisel ilacın kullanımı kesilmelidir.
BU YAN ETKİLERE DİKKAT EDİN
Psişik sorunlara davet
Küçük hindistancevizi: 5 gram üzerinde alınması durumunda ciddi psişik rahatsızlıklara neden olduğu kayıtlıdır. Düşüğe neden olduğu bildirilmiştir. Uçucu yağı içinde bulunan safrolün mutajenik ve kanser yapıcı etkisinin olduğu ancak, küçükhindistan cevizi uçucu yağının mutajenik etkisinin olmadığı belirtilmiştir.
Kanseri kötü etkileyebilir
Çoban çökerten, demir dikeni: Prostat kanserinde kullanımı hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyebilir. Antidiyabetik ilaçlarla ve lityumla etkileşime girebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Araç kullanımında dikkat
Karahindiba: Safra kanalının kapanmasına, safra tıkanmasına, bağırsak tıkanmasına neden olabileceği belirtilmiştir. Hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Diyabet hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.
Çarkıfelek, saatgülü: Araç ve makine kullanımını olumsuz yönde etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Yulaf: Çölyak hastalığı olan kişilerce dikkatli kullanılmalıdır. Araç ve makine kullanımını etkileyebilir.
Gelincik: Çocuklarda kullanımı zehirlenmelere neden olabilir.
Kalp rahatsızlığı gelişebilir
Zeytin yaprakları: Kalp rahatsızlığı semptomları veya hipertansiyon gelişirse hemen doktor ile temasa geçilmelidir.
Kudret narı: Geleneksel kullanımda ve bilimsel çalışmalarda bitkinin düşük yaptırıcı etkisinin olduğu bildirilmiştir. Hipoglisemik koma, çocuklarda havale, favizm türü belirtiler, baş ağrısı, farelerde doğurganlığın azalması ve deney hayvanlarında gama-glutamiltransferaz ile alkalin fosfataz seviyelerinde artış yan etkileri olarak kaydedilmiştir.