Güncelleme Tarihi:
Son yıllarda kadına şiddetin hat safada olduğunun altını çizen Çankaya Soroptimist Kulübü Başkanı Elif Akan, 10 kadından 4’ünün şiddet gördüğünü, sığınma evlerinden çıkan kadınların yüzde 35’inin öldürüldüğünü öne sürdü.
Ankara Barosu konferans salonunda gerçekleştirilen ve moderatör Avukat Hilal Akdeniz başkanılğında düzenlenen ’Kadına Şiddet’ konulu panel büyük ilgi gördü. Panelde konuşmacı olarak Avukat Eray Karınca, 10. Aile Mahkemesi Psikoloğu Aygül Nalbant, Avukat Meral Erdoğan şiddete yönelik 6284 sayılı yasanın değerlendirilmesi, şiddet mağduru kadınların psikolojik sorunları ve Ankara Barosu tarafından hayata kazandırılan ’Gelincik Projesi’ masaya yatırılarak değerlendirildi.
Penalde konuşan Çankaya Soroptimist Kulübü Başkanı Elif Akan, şiddet gören kadınların oranı hakkında çarpıcı bilgiler verdi.l Akan, "Ülkemizde 10 kadından 4’ü şiddet görüyor. Sığınma evine sığınan kadınlar, buradan çıktıktan sonra yüzde 35’nin şiddet uyguyulayıcıları tarafından öldürülüyor. Ülke içi çatışmalarda en fazla sivil vatandaşlar zarar görüyor ve bunun da yüzde 90’ı kadın ve çocuklardan oluşuyor. Dünya barışı için tüm insanlara büyük sorumluluklar düşüyor. Bu nedenle insanlık üzerine düşen görevleri sorumluluk dahilinde yerine getirmelidir" dedi.
Panele katılan katılımcıların konuşmalarında, kadına şiddetin her geçen artarak devam ettiğini, her gün en 3-4 kadının şiddet görerek sığınma evlerine başvurduğunu, bu sonucun geçen yıllara göre yüzde 8 arttığını gösterdiğini söyledi. Kadına şiddetin mevcut yasalarla azalmayacağını, bu nedenle şidete maruz kalan kadınların ölümlerinde artış görüldüğü dile getirildi. Konuşmacılar, şiddete maruz kalan kadınların ancak yeni hayata geçirilecek kanunlarla ve ekonomik desteklerle önlebileceğini savundu.
BARIŞ BEBEKLERİ PRAJESİ
Çankaya Soroptimist Kulübü Proje Direktörü Günay Arıtman ise yarım asırdan beri Türkiye’de faliyet gösterdiklerini belirtirken, "Sosyal sorumluluk projelerimiz arasında küresel ısınma, su sorunu ve dünya barışı gibi konuları işliyor, çözümler üretmeye çalışıyoruz. Sığınma evlerine sığınan kadınlara maddi katkı sağlamak için ’Barış Bebekleri’ projesi şiddet mağduru kadınlara el becerileri kazandırıp, bez bebekler ürettirerek hem zamanlarını değerlendirmelerini, satışlarlada ekonomik kazanç sağlamalarına çalışıyoruz" dedi.