Güncelleme Tarihi:
Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde yetenekli gençler yetişiyor. Her genç, kendi alanında sanatçı olmaya aday. Fakat onlar, ‘‘Sanatçı olmak çok zor. Onun için belli aşamaları geçmek gerekiyor’’ diyor.
Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ), 115 yıllık geçmişi ile ülkemizde Güzel Sanatlar ve Mimarlık alanında akademik düzeyde eğitim-öğretim veren, sanat alanında ilklere imza atan tek kurum. Buraya giden gençlerin birçoğu kendilerini daha rahat ifade edebildikleri ve yaratıcılıklarını ortaya çıkardığı için Güzel Sanatlar Fakültesi'ni tercih ediyorlar. Mimar Sinan Üniversitesi'nde Resim, Heykel, Geleneksel Türk El Sanatları, Seramik, Grafik, Tekstil, Temel Eğitim, Sinema Sahne Dekorları ve Kostümü ile Fotoğraf Bölümü olmak üzere toplam 9 bölüm yer alıyor.
MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Gül Özturanlı, fakültenin Türkiye'de tek olma özelliğini taşıdığını belirterek, ‘‘İyi bir okul olmanın yanı sıra çok iyi bir kadro ile de çalışıyoruz. Türk sanatını belirleyen isimler bizim fakültemizde yetişti’’ diyor.
MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'ne her yıl 3 bin 500 kişi müracaat ediyor. Fakülte ise, bunlardan sadece 200'ünü kabul ediyor. Gençler, ilk etapta 'desen' sınavına giriyor. Bu sınavda başarılı olanlar 'çizim' sınavına alınıyor. Çizim sınavında başarılı olanlar ise, kendi seçtikleri alanın 'yetenek' sınavına giriyorlar. Fakat Doç. Dr. Gül Özturanlı, ÖYS'de olduğu gibi en yüksek puanı alan öğrencinin fakülteye yerleştirilmesini istiyor.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde de sanatçılar yetişiyor. Fakültede, Resim, Heykel, Grafik Sanatlar, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Geleneksel Türk El Sanatları, Küçük Heykel ve Takı Bölümü, Seramik-Cam, Tekstil Sanatları, İç Mimarlık, Fotoğraf ve Sinema-Televizyon Bölümü olmak üzere toplam 11 bölüm yer alıyor.
Modern bir binada bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi'nin her koridorunda bir sergi bulunuyor. Fakültede her ay 11'i aşkın sergi açılıyor. Bütün koridorları sanat galerisi haline getirdiklerini söyleyen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, ‘‘Öğrencilerimiz sanat ortamında yetişsinler istiyoruz. Burayı da bir kültür merkezi olarak tanıtmak amacındayız. Ayrıca biz işlerimizi atölyede başlayan ve yine atölyede biten bir sistem olarak belirlemedik. Günümüz sanatlarını toplu tanıtan bir eğitim ortamı istiyoruz’’ diyor.
Heykel Bölümü öğrencisi 27 yaşındaki Aylin Yavuz da sanatta kalıcı izler bırakmak istediğini ve tam anlamıyla en iyi yere gelmek istediğini belirtiyor.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 16 yıllık geçmişine rağmen sanat alanında birçok çalışmalar yapan kurumlar arasında yerini alıyor. Güzel Sanatlar Fakültesi'ne başvuran öğrenciler arasında eleme sınavlarında başarılı olanlar arasından yılda 350 kişi alınıyor. Yazılı sınavlarında başarılı olan adaylar, mülakat sonucunda da başarılı olursa kayıtlarını yaptırabiliyorlar.
Zoru başarmak
Gençlerin en çok tercih ettiği bölümlerden biri de Resim Bölümü. 22 yaşındaki Başak Yıldırım, MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü seçen öğrencilerden biri. Resim Sanatçısı Bengüsu ve Vural Yıldırım'ın kızı. Şu anda 4'üncü sınıfta okuyor. Öğrenciliğin yanı sıra Maltepe'de bulunan resim atölyesinde resim dersleri de veriyor. Güzel Sanatlar Lisesi mezunu olan Yıldırım, ‘‘Sanatçı olmak çok zor fakat bunun için çok çalışacağım’’ diye konuşuyor.
Dokunmanın zevki
Heykel Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi 26 yaşındaki Hakan Ersis, önce Marmara Üniversitesi (MÜ) Resim Bölümü'ne kayıt yaptırıyor. Ersis, kendini bu alanda iyi ifade edemeyeceğini düşünerek buradan ayrıldığını ve Mimar Sinan Üniversitesi'ne geçtiğini belirtiyor ve şunu ekliyor: ‘‘Şu anda çalıştığım nesneye dokunduğum için yaptığım işten büyük bir zevk alıyorum.’’ Seramik öğrencisi 24 yaşındaki Meliha Babalık ise, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 3'üncü sınıfta öğrenim görüyor. Seramik ve cam sanatında başarı elde etmek istediğini söyleyen Babalık, ‘‘İç dünyamda düşündüğüm ve 3 boyutlu bir objeyi yapabilmek için bu bölümü seçtim’’ diyor.