Ramazan YAVUZ - Ferit ASLAN - Canan ALTINTAŞ Bayram BULUT - Serdar SUNAR / DHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 00:00
Diyarbakır’daki ikinci gününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi ve turistik yerleri gezdi.
GÜL'E BÜYÜK İLGİ / FOTO GALERİTarihi Ulu Cami önünde kurulan kürsüden yaklaşık 2000 kişiye seslenen Cumhurbaşkanı Gül, ‘Bin yıldır kardeşiz’ yazılı parkartı görünce, “Bu kardeşliği ilelebet yaşatacağız. Burada yaşayan herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşlarıdır. Hepimizin hak ve hukuku eşittir” dedi.
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Diyarbakır’daki ikinci gün temaslarına, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle kahvaltı yaparak başladı. Sivil toplum örgütü temsilcileri, kahvaltıda Gül’e Kürtçe’nin resmi dil olarak kullanılması yönünde bir taleplerinin olmadığını belirterek, “Kamusal alanda vatandaşlarımız zorluk çekiyor. İnsanlar dertlerini kamusal alanda da Kürtçe anlatabilsin” dedi. Gül, “Sorumluluk sahibi kişilerden isteğimiz, taleplerini dile getirirken, toplumu gerecek söylemlerden kaçınmaları” dedi.
Tarihi yerleri gezdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Ata-türk’ün Diyarbakır’a geldiğinde dinlenmek amacıyla kullandığı eski Mardin karayolu üzerinde bulunan köşk, tarihi surlar, Dicle Nehri, tarihi Ongözlü Köprü ve türkülere konu olan Kırklar Dağı manzaralı Gazi Köşkü’nü ziyaret etti. Köşkün terasına çıkan Gül ve beraberindekilere Diyarbakırlı ünlü sanatçı Bedri Ayseli, ’Kırklar Dağı’nın Düzü’ isimli türküyü yüksek sesle okudu. Gül, türkünün sonunda Bedri Ayseli’ye teşekkür ederek, “Sesiniz çok güzel ve gür” dedi. Mardinkapı Semti’ndeki Keçi Burcu’na çıkan Gül, oğlu Mehmet Emre ile birlikte Hevsel Bahçeleri ile tarihi Ongözlü Köprü’yü seyretti. Abdullah Gül şöyle konuştu: “Burayı da bütün bu surları da Cumhurbaşkanlığı himayesine alacağız. Buranın da ‘UNESCO’nun Kültürel Miras listesine girmesi için hem teşebbüsleri yapın, hem de güzel hazırlıkları yapın’ diye talimatları verdim.”
Farklılıklar zenginliğimiz
Abdullah Gül, Keçi Burcu’dan ayrılırken, çevrede toplanan ve “Diyarbakır seninle gurur duyuyor. Halkın Cumhurbaşkanı seni seviyoruz” diye bağıran vatandaşları selamladı. Gül, daha sonra 46 sahabinin mezarlarının bulunduğu Hz. Süleyman Camii’nin restorasyon çalışmalarını inceledi. Gül, cami çıkışında 80 yaşlarındaki bir kişinin elini öpmesine izin vermedi. Gül, vatandaşların sevgi gösterileri arasında Dağkapı Semti’nde bulunan Nebi Camii’nde Cuma namazını kıldı. Namazın ardından Gül’ün Gazi Caddesi üzerinde sağanak yağmur altında yaklaşık 700 metre mesafedeki tarihi Hasanpaşa Hanı’na yürüyüşünde izdiham yaşandı. Boynuna yeşil- kırmızı renkli Diyarbakırspor atkısı takılan Gül’e yürüyüş boyunca vatandaşlar gül ve karanfilller attı. Gül, daha sonra tarihi Ulu Camii önünde kurulan kürsüde toplanan yaklaşık 2000 kişiye hitaben kısa bir konuşma yaptı. ‘Bin yıldır kardeşiz’ yazılı parkartı gören Gül, “Bizler binlerce yıl değil, yüzbinlerce yıldır kardeşiz. Bu kardeşliği, bu dostluğu, ilelebet hep beraber sizlerle birlikte yaşatacağız. Bu memleket büyük bir memleket, bu memleketin farklılıkları hepimizin zenginliğidir. Burada yaşayan herkes Türkiye Cumhuriyetinin eşit vatandaşlarıdır. Hepimizin hak ve hukuku eşittir” dedi.
‘Rojev’ programına katıldı
Gül, müzenin önünden TRT’nin Kürtçe yayın yapan kanalı TRT Şeş’te canlı yayınlanan Türkçe ‘Gündem’ anlamına gelen ‘Rojev’ adlı programa katılıp, açıklamalarda bulundu. Gül, yayında Diyarbakır gezisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunup, “Bütün vatandaşlarımı buradan içtenlikle, muhabbetle kucaklıyorum” dedi.
Diyarbakır hatırası
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Diyarbakır’da kaldığı Dedeman Oteli’nde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Daha sonra Gazi Köşkü’nde incelemelerde bulunan Gül’e, Türk Halk Müziği sanatçısı Bedri Ayseli, “Kırklar Dağı’nın Düzü” adlı Diyarbakır türküsünü seslendirdi. Gül, Diyarbakır surlarının bir burcu olan “Keçi Burcu”nu oğlu Mehmet Emre ile birlikte gezdi. Gül, “Burayı da, bütün bu surları da Cumhurbaşkanlığı himayesine alacağız” dedi. Cumhurbaşkanı, daha sonra İçkale ve restorasyon çalışmaları süren Hazreti Süleyman Camii’nde incelemelerde bulundu. Cuma namazını Nebi Camii’nde kılan Gül’e halk büyük ilgi gösterdi, yaşlı bir Diyarbakırlı korumaları geçerek Gül’ü yanaklarından öptü.