Hepimiz, karalama defterinden çıktık

Güncelleme Tarihi:

Hepimiz, karalama defterinden çıktık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2006 00:00

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı ve Sosyoloji Bölümü’nün birlikte düzenlediği "Doğan Hızlan 70 Yaşında" konulu sempozyum, üniversitenin Fındıklı’daki binasında yapıldı.

Haberin Devamı

Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Aksungur, açılış konuşmasında, "Doğan Hızlan kültür ve sanat dünyasında hepimize hocalık yapmıştır. Bende bu yüzden kendisine zaman zaman hocam diye hitap ediyorum" dedi.

Öğleden önceki oturumun başkanlığını yapan Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, Doğan Hızlan’ın elli yıldır sanat ve edebiyat dünyasının içinde yaşayan ve nabzını tutan müstesna bir isim olduğunu belirterek şunları söyledi: "Doğan Hızlan, tam bir deneme ve eleştiri ustasıdır. Dar bir çevreyi ilgilendiren sanat ve kültür meselelerini geniş bir çevreye açmayı başarmıştır. Kendisine ’Edebiyatın Merkez Valisi, Edebiyat Ülkesinin Kontu, Edebiyatımızın Cumhurbaşkanı, Kültür Kaşifi’ denilmesi bunun somut bir göstergesidir."

İkinci Yeni şairlerinden Kemal Özer ise Doğan Hızlan’ı 1954’ten bu yana tanıdığını belirterek o kuşağın insanlarının bir ağacın dalları gibi olduğunu söyledi. Onat Kutlar ve Ülkü Tamer’in Antep’ten, Erdal Öz’ün Kırşehir’den, Akşit Göktürk’ün Van’dan geldiğini hatırlatan Özer, "Bizi birleştiren şey yazma tutkusuydu, ama Doğan daha o zamandan hayat tarzı ve zevk itibariyle bizden farklıydı. Daha sonra gazeteciliğiyle, edebiyat kamuoyuyla bağlantı kurmamızı da Doğan sağladı" dedi.

Kemal Özer’den sonra konuşan Sefa Kaplan, Yard. Doç. Seval Şahin ve İhsan Yılmaz ise Doğan Hızlan’ın çeşitli yönlerini anlattılar. Başkanlığını Doç. Handan İnci’nin yaptığı öğleden sonraki oturumda ise Konur Ertop, Feridun Andaç, Zeki Coşkun ve Semih Gümüş, Doğan Hızlan’ın eleştirmenliği üzerinde durdular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!