Hepimiz Karadenizliyiz

Güncelleme Tarihi:

Hepimiz Karadenizliyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 00:00

GÜL Bölgemizin ortak bir Karadeniz kimliği olduğu yadsınamaz. Bunu geliştirecek, toplumdan topluma kültürel, eğitim ve spor faaliyetleri artırılmalıdır.
OSKANYAN Bu güzel şehirde olmak bize her zaman mutluluk vermektedir. Her şey değişse bile coğrafya değişemez. Karadeniz yüzyıllardır bizi birleştirmiştir.

KARADENİZ Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (KEİ) 15’inci kuruluş yıldönümünde düzenlenen zirve öncesi yapılan Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı’nda, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, siyasi ihtilafların ekonomik ve sosyal ilişkilerin ilerlemesine engel olmaması gerektiğini söyledi. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ise ekonomik faaliyetlerin, politik niyetle desteklenmesi gerektiğini belirtti. 2 kıtada 350 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi kapsayan KEİ’nin İstanbul’da düzenlenen zirvesine üye 12 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıyla dışişleri bakanları ve gözlemci temsilcileri katıldı. Zirve öncesi yapılan Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı’nda Dönem Başkanı Türkiye adına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, toplantının, bölgenin ve KEİ’nin geleceğine yön vereceğine inandığını söyledi.

ÇÖZÜM ÜRETELİM

Karadeniz havzası ülkeleri olarak birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi halinde 21’inci yüzyılın sorunlarıyla mücadele edilebileceğini, çıkan fırsatlardan faydalanılabileceğini belirten Gül, "Bölgemizin ortak bir Karadeniz kimliği olduğu yadsınamaz. Bu ortak kimliği geliştirecek toplumdan topluma kültürel, eğitim ve spor faaliyetlerine arttırılması gerekmektedir" dedi. Gül, örgütlü suçlarla mücadelenin sınır tanımadığına değindikten sonra, "Siyasi ihtilaflar, bölgemizde ekonomik işbirliği ve kalkınmanın önünde önemli bir engel oluşturmaktadır. Bu gibi sorunların işbirliğimizi etkilememesi için hep birlikte çaba göstermeliyiz. İmkan bulunması halinde siyasi sorunlara bölgemizin kendi içinden de çözüm üretilmesi için ortak çaba harcamalıyız" diye konuştu.

ERİVAN MESAJI

Ermenistan Vartan Oskanyan ise "Bu güzel şehirde olmak bize her zaman mutluluk vermektedir" diye başladığı konuşmasında 15 yılda yapılanlar için tüm ülkeleri tebrik etti. Teşkilatın politik potansiyelinin tam olarak kullanılamadığını söyleyen Oskanyan, "Bu masanın etrafında çok önemli toplumların temsil edildiğini görüyoruz. Herşey değişse bile coğrafya değişemez. Karadeniz yüzyıllardır bizi birleştirmiştir" dedi. Oskanyan, Gül’ün sözlerine cevaben de, "Ekonomik faaliyetler, politik niyetle desteklenmeli" diye konuştu.

BAKÜ’NÜN UYARISI

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da konuşmasında, bölgede ihtilaflar olduğunu, bunların çözümü için zaman zaman teklifler getirilse de çözüme ulaşılamadığını söyledi. Azerbaycan ve Ermenistan silahlı kuvvetlerinin karşı karşıya olduğunu söyleyen Memmedyarov, "Bu uluslararası hukuk ve devletlerin egemenliği düşünüldüğünde Güney Kafkasya’da kapsamlı bir işbirliğinin yaratılabileceğine inanıyoruz" dedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani de örgütün AB’ye çok daha yaklaştığını, çok daha görünür hale geldiğini söyledi.

Boğaz’da Ermeni bayrağı

DIŞİŞLERİ Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile ikili bir görüşme yaptı. Karedeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 15. yıl zirvesi kapsamında Gül ve Oskanyan saat 12.30’da Çırağan Sarayı Tuğra Salonu’nda bir araya geldiler. Görüntü alınmasına izin verilen görüşme, daha sonra basına kapalı olarak yaklaşık yarım saat sürdü. İki liderin önünde ülkelerin bayrakları yer aldı.

Sınırı açarsanız komisyon kurulur

KEİ Zirvesi’nde basın toplantısı düzenleyen Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "İki ülke nezdinde soykırımı araştıracak bir tarih komisyonu kuralım" önerisinin, gerçekleşebilmesi için önce sınırın açılması gerektiğini söyledi. Oskanyan, "Türkiye’de Ermeni soykırımını telaffuz edenleri cezalandıran bir ceza yasası varken, aramızdaki sınırlar kapalıyken bu teklifi nasıl ciddiye alabiliriz. Bu teklif bir taktik. Bu meseleye işaret etmeleri iyi ama bu şartlarda mümkün değil. Ceza yasasına karışamayız o sizin iç işiniz ama sınır açılırsa Ermenistan hükümeti seviyesinde her türlü komisyonu kurarız" dedi.

YA KAFKASYA

Artık Erivan’dan jest beklediklerini belirten Gül ise ikili ilişkilerin gelişmesini istedikleri ancak soruna Güney Kafkasya açısından da bakmak gerektiğini belirtti. Bunun üzerine Oskanyan, Saint Petersburg’daki Azeri ve Ermeni bakanlar arasındaki görüşmede 4-5 konu kaldığını, onların da devlet başkanları tarafından çözülmesinin kararlaştırıldığını belirterek, "İki tarafın da çalışma arzusu var" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!