Aslı SÖZBİLİR/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2009 00:00
İstanbul’da dün başlayan 5. Dünya Su Forumu’nu, Cumhurbaşkanı Gül açtı.
Tedbir alınmazsa, Türkiye’nin de yakın gelecekte ciddi su sıkıntısı yaşayacağına dikkat çeken Gül, "Geçmişte çevreci olup olmamak bir siyasi tercih olarak algılanırken, bugün artık hepimiz çevreci olmak zorundayız" diye konuştu.
5. Dünya Su Forumu, ’Farklılıkların suda yakınlaşması’ temasıyla Sütlüce Kongre Merkezi’nde dün başladı. Forumun ’ev sahibi’ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Monaco Prensi 2. Albert, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Kırgızistan’ın Başbakanı İgor Çudinov, Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Güney Kore Başbakanı Han Seung-Soo, Hollanda Veliaht Prensi Willem Aleksander ve Japonya Veliaht Prensi Naruhito Katoishi’yi, Haliç kıyısında, salonun girişinde karşıladı. Foruma, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang da katıldı.
Su zengini değiliz
Forumun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de kişi başına günde 11 litre su tüketildiğini söyledi. Gül, su zengini bir ülkede kişi başına yıllık su tüketiminin 10 bin metreküp olarak kabul edildiğini, Türkiye’de ise bu miktarın 1830 metreküpte kaldığını belirterek, "Gerekli tedbirler alınmazsa Türkiye’nin de 2010’dan itibaren su bakımından yoksulluk sınırının altına düşebileceği hesaplanmaktadır. Bu durum Türkiye’nin sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığını göstermektedir" dedi.
Tüm felaketler ortak
Gül, tüm milletlerin kaderlerinin birbirlerine kuvvetle bağlandığı yeni bir döneme girdiğini belirterek, "Kimsenin ’Ben sadece kendi ülkemde, kendi bölgemde yaşıyorum’ demeye hakkı yoktur. Zira susuzluk, kuraklık ve sel gibi felaketler artık sınır tanımamaktadır" dedi. İlk kez toplanacak Liderler Zirvesi’yle suyun sadece teknik bir konu olmadığını vurgulayacaklarını belirten Gül, dünyada her 2 kişiden birinin günlük hayatını idame ettirmek için ihtiyacı olan suyla ilgili hizmetlere erişim konusunda sorun yaşadığının altını çizerek, "Geçmişte çevreci olup olmamak bir siyasi tercih olarak algılanırken, bugün artık hepimiz çevreci olmak zorundayız" diye konuştu.
Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ise, devlet başkanlarının yanı sıra 140 bakanlık heyetinin de foruma katıldığına dikkat çekerek, siyasilere uzun süreli talepler iletileceğini söyledi.
Davetliler ’su’dan Gül ’karadan’
DEVLET ve hükümet başkanları 08.55’te tekneyle yoğun güvenlik altında denizden açılışın yapılacağı Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi’ne geldi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BJK İnönü Stadı’nın yanında ters yola girip henüz açılmayan Dolmabahçe-Bomonti ve Piyalepaşa-Kağıthane tüneliden karadan Sütlüce’ye gitti.
Salona girişlerde arama nedeniyle kuyruklar oluştu.
Foruma çoğu Türk 937, zirve toplantısına yine çoğu Türk 450 teknik ekip ve gazeteci akredite.
Gazeteciler zirvenin yapıldığı Çırağan Sarayı’na sadece görüntü almak ve Gül’ün basın toplantısı için alındılar.
Kongre merkezine İstanbul Büyükşehir Beldiyesi’nin Hamidiye sularının sebilleri yerleştirildi.
Metal, kağıt, plastik, cam ve organik çöpler için ayrı çöp kovaları konuldu.
Foruma katılmak için İstanbul’a gelen Güney Kore Başbakanı’nın eşi Soja Hong, Sultanahmet’teki Ayasofya Müzesi’ni geldi. Güney Kore Başbakanı Soja Hong ve beraberindekiler de Ayasofya Müzesi’ni gezerek bilgi aldı.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, iki cumhurbaşkanı, dört başbakan, bir prens ve iki veliaht prense öğle yemeği verdi.
Normalde sadece liderlerin yer aldığı aile fotoğrafına Bakan Eroğlu, İstanbul Valisi Güler ile uluslararası sivil toplum kuruluşu yöneticileri de girdi.