Hep birlikte çözün

Güncelleme Tarihi:

Hep birlikte çözün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2003 02:20

KKTC'deki tarihi seçimde halk iktidar ve muhalefete ‘‘Kıbrıs sorununu birlikte çözün’’ mesajını verdi. 50 sandalyeli Meclis, iktidar ve muhalefet tarafından paylaşıldı. İktidardaki UBP ve DP birlikte 25 sandalye elde ederken, muhalefetteki CTP ve BDH de aynı sayıda üyelik kazandılar. Böylelikle Annan planına evet ve hayır diyenlerin iradesi eşit oranda Meclis'e yansımış oldu.

Kıbrıs sorununun çözümü için BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı planın referandumuna dönüşen dünkü tarihi KKTC seçimlerinde ‘‘evet’’ ve ‘‘hayır’’ diyenler berabere kaldı. Böylelikle Kıbrıs Türk halkı iktidar ve muhalefete ‘‘Kıbrıs sorununu birlikte çözün’’ mesajını vermiş oldu.

141 Bin seçmen oylarını neredeyse ikiye böldü. Seçmen Annan planını destekleyen muhalefet partileri ile iktidar partilerine aynı oranlarda oy verdi. Yüzde 5'lik barajı geçen iki muhalefet partisi yaklaşık yüzde 48 oranında oy aldı. İki iİktidar partisi ise, seçmenin yüzde 46'sının desteğini aldı. Resmi olmayan kesin sonuçlara göre 50 sandalyeli parlamentoda taraflar eşit sayıda milletvekili kazandı.

3 PARTİ BARAJA TAKILDI

Seçime katılan 7 siyasi partiden 4'ü yüzde 5'lik barajı geçebildi. Yeni kurulan ve Ali Erel liderliğindeki Çözüm ve Avrupa Birliği Partisi yüzde 2'nin biraz üzerinde oy alarak baraja takıldı. Sağ partilerden Ertuğrul Hasipoğlu liderliğindeki Milliyetçi Barı Partisi yüzde 3, Kıbrıs Adalet Partisi de yüzde 1'e yakın oy oranı Meclis'te temsil edilme hakkı elde edemedi.

Yaklaşık yüzde 35 oranında oy alan Cumhuriyetçi Türk Partisi lideri Mehmet Ali Talat yüzde 14 oranında alan Barış ve Demokrasi Hareketi lideri Mustafa Akıncı'nın seçim öncesinde çoğunluğu almaları halinde koalisyon kuracaklarına yönelik protokol imzalamıştı.

KOALİSYON PAZARLIKLARI

İktidardaki Ulusal Birlik Partisi yüzde 33 oranında oy aldı. Halen iktidar ortağı olan Demokrat Parti'nin de yüzde 13 oranında oy alması bekleniyor. İki parti, aynı muhalefet partileri gibi birbirleriyle koalisyon yapacaklarını ilan etmişti. Ancak Demokrat Parti, CTP ile koalisyona da şartlı evet diyeceğini ilan etmişti. Bu durumda parlamentoda taraflar arasında kıyasıya bir pazarlığın sürmesi bekleniyor. Partilerin milletvekili sayılarını ise, karma oy adı sistemi kullanarak parti ayırımı yapmadan milletvekillerini tek tek belirleyen seçmen tayin edecek. 141 bin seçmenden yüzde 15'e yakın kesiminin karma oy kullandığı belirtiliyor.

Hükümeti kurabilene görevi veririm

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, seçim sonuçlarını Lefkoşa'daki konutunda takip etti. Denktaş, iktidar partileri ile muhalefet partilerinin başa baş bir mücadele içinde olduğunu görünce, 'Halk bunu istedi. Gençleri AB üyeliği, daha fazla para, iş gibi vaatlerle kandırdılar. Ancak yine de sağduyu galip geldi' dedi. Başbakanlığı kime vereceği konusunda ise, 'Benim görevim yasalar ile bellidir. Hükümet kurabilecek bir başbakana görevi vereceğim' diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!