Hep bir ağızdan şikâyet edecekler

Güncelleme Tarihi:

Hep bir ağızdan şikâyet edecekler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 00:00

İlk kez 2005’te Birmingham’da yapılan Şikâyet Korosu Projesi, Avrupa, ABD ve Uzakdoğu’dan sonra İstanbullularla buluşmak için gün sayıyor. 35 kişilik koro, cumartesi akşamı, tüm şikâyetlerini şarkılarıyla dünyaya haykıracaklar.

Mustafa KÜÇÜK / İSTANBUL
MÜZİKLE profesyonel olarak ilgilenmeyen hatta hiç alakası olmayanların da katıldığı Şikâyet Korosu Projesi kapsamında, 3 Aralık’a kadar kayıt yaptıranlar arasından seçilen 35 kişilik koro, cumartesi akşamı, tüm şikâyetlerini şarkılarıyla dünyaya haykıracaklar.
Cuma Güncel Sanat Ütopyaları organizasyonuyla İstanbul’a gelen Finlandiyalı sanatçı Tellervo Kalleinen ve Alman sanatçı Oliver Kochta-Kalleinen, tüm İstanbulluları istedikleri her şey hakkında söylenmek ve şikâyetlerini şarkı söyleyerek haykırmak üzere koroya katılmaya davet etmişti.

Gala 26 Aralık’ta

Başvurular sonucu seçilen 35 kişinin şikâyetlerinden oluşan ‘şikâyet şarkısı’, tüm koroya katılanlar ve ABD’li besteci Michael Ellison’la beraber aralık ayında yapılan provalarda oluşturuldu. İstanbul Şikâyet Korosu’nun galası, 26 Aralık 2009’da İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmaları Merkezi’nde (MİAM) yapılacak.

22 şehirde yapıldı

Cuma Güncel Sanat Ütopyaları kurucularından, organizasyonun genel koordinatörü Ece Pazarbaşı, şikâyet etmenin insanın en doğal hakkı olduğunu belirterek, “Neden ortada bir sürü problem varken her şey yolundaymış gibi davranalım ki? İstanbul’un şikâyetçileri, bu şehrin kirli çamaşırlarını ortaya dökmeniz için size ve şikâyetlerinize güveniyoruz” dedi.
2005’ten beri 22 şehirde yapılan Şikâyet Korosu projesinin birincisi 2005 yılında Birmingham’da, en sonuncusu geçtiğimiz aylarda Tokyo’daki Mori Art Museum’da yapılmıştı. Projenin yapıldığı yerler şöyle: Birmingham, Hamburg, Helsinki, Hamburg, St.Petersburg, Poikkilaakso, Bodoe, Penn State, Juneau, Gabriola, Sointula, Kudüs, Melburn, Budabeşte, Malmö, Şikago, Singapur, Floransa, Kopenag, Vancocuver, Pheledelpia, Sundbyberk.

Caravaggio’nun kemikleri çıkarıldı

İTALYAN araştırmacılar, 400 yıl önce ölen Rönesans ressamı Michelangelo Merisi Caravaggio’ya ait olduğu sanılan kemikleri, kameralar eşliğinde Porto Ercole’deki küçük bir kiliseden çıkardı. Kalıntılar, alüminyum kasalara konduktan sonra incelenmek üzere Bologna Üniversitesi’nin Ravenna kampusuna götürüldü. Burada kemikler, Caravaggio ailesi üyelerinin DNA’sı ile karşılaştırılacak. Caravaggio’nun ölüm nedeni Bologna Üniversitesi’nde daha detaylı incelenecek ve büyük ressama yakışır bir mezar hazırlanacak.
Araştırmaya antropoloji profesörü Giorgio Grupponi liderlik ediyor. Grupponi, daha önce de şair Dante Alighieri’nin yüzünün maketini geliştiren ekipte yer almıştı. 1571 ile 1610 yılları arasında yaşayan Caravaggio’nun sıtmadan öldüğü sanılıyor.

SERGİ

Eviner’den yenilikler

ANKARA’daki Galeri Nev, 2009 yılını İnci Eviner’in “Yeni Vatandaş” adlı sergisiyle kapatıyor. Sergide “mürekkep resimleri”nin yanı sıra, Eviner’in yine sekiz eserden oluşan sınırlı baskı dizisi ilk kez görülecek. Tel: 0312 437 93 90.

KONSER

DANIEL Schafran ve Sandor Vegh gibi 20’nci yüzyılın en saygın müzisyenleriyle çalışma imkanı yakalayan çellist Ramon Jaffe, bu akşam İstanbul Akbank Sanat’ta konser verecek. Şimdiye kadar DSO Berlin, Stuttgart Filarmoni, Stuttgart Oda Orkestrası, St. Petersburg Filarmoni ve Münih Radyo Senfoni Orkestrası’yla düzenli olarak konserler veren Ramon Jaffe’nin saat 20.00’de başlayacak konserinin biletleri 5-10 TL.

TİYATRO

Hoşgörü öğretelim

PEMBE Akgün’ün yazdığı, Mehmet Avdan’ın yönettiği çocuk oyunu Kuşlar Mahkemesi, yarın İzmir’de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Sahnesi’nde. Devlet tiyatrolarının sahnelediği oyunda birlik-beraberlik ve hoşgörü konuları üzerinde duruluyor.

SERGİ
Aşık Kuleler

HALE Sontaş’ın Aşık Kuleler sergisi 29 Aralık’a kadar İstanbul Talimhane’deki atölyesi Atölye Sontaş’ta izlenebilir. Kartpostallardaki İstanbul’dan özellikle Galata ve Kız Kulesi’nden yola çıkarak yaptığı serigrafı baskı, yağlıboya, karışık teknik çizimleri sanatçının hayal dünyasını yansıtıyor. 0212 254 39 06

ALBÜM

“HAYATIN ve mutluluğun ritmi” olarak tanımladığı salsa müziğinin günümüzdeki en iddialı isimlerinden biri olmayı başaran Dany Brilliant’ın yeni albümü “Puerto Rico” çıktı. İdolleri Frank Sinatra ve Charles Aznavour’un müzikal etkilerinin de hissedilebileceği albüm, 50’lerin rock müziği, mambo ve Küba kökenli bir Latin Amerika dans müziği olan ça ça ça tarzlarının bileşimini içeriyor.

TİYATRO

Bir 12 Eylül hikâyesi

DEVLET Tiyatrolarının kuruluşunun 60’ıncı yılı nedeniyle 60 Yeni Yerli Oyuna Dünya Prömiyeri kapsamında; İzmir Devlet Tiyatrosu, “Yollarda” adlı oyununu 22-27 Aralık tarihleri arasında Ankara Altındağ Tiyatrosu’nda sahneleyecek. Haluk Işık’ın yazdığı, M. Doğan Yağcı’nın yönettiği oyunda 12 Eylül dönemi koşullarında kaybolan ve nerede olduğunu bilmediği kocasının peşine düşen bir kadının hikayesi anlatılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!