A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2010 14:42
Zaman zaman kliplerde, dizilerde yer alan hemşirelerin kıyafetlerini çıkartmasınin hemşirelik imajını bozduğu söylendi.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Sevda Çubukçu Aksu, “Zaman zaman kliplerde, dizilerde yer aldığı gibi hiçbir hemşire giysisini çıkararak dans etmez. Hemşireler görev sorumluluklarında kutsal bir mesleği icra ederler” dedi.
Uzman Hemşire Aksu, TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, 10 yıl önce, tüm hemşirelerin hayalini bir üniversite hastanesinde çalışmak süslerken, son yıllarda sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle hemşirelerin böyle bir hayallerinin olmadığını söyledi.
Bazı kliplerde ve filmlerde hemşirelik mesleğinin yansıtılış şeklinden rahatsız olduklarını belirten Uzman Hemşire Aksu, şöyle devam etti:
“Hemşirelerin medyada kötü imajla yer almasını istemiyoruz. Bizler profesyonel meslek üyesiyiz, paramızı kazanmak için çalışıyoruz. Zaman zaman kliplerde, dizilerde yer aldığı gibi hiçbir hemşire giysisini çıkararak dans etmez. Hemşireler görev sorumluluklarında kutsal bir mesleği icra ederler. Bizleri bu durum kötü etkiliyor ancak verimimizi düşürmüyor. Tepkimizi de zaman zaman ortaya koyuyoruz, ama bu şekilde kutsal bir görevin olumsuz sunulması bizleri üzüyor.”
Üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin birçok sorunla karşılaştıklarını ifade eden Aksu, şunları kaydetti:
“Üniversite hastanelerinde çalışan hemşireler, hasta bakımı, ekip çalışması ve yönetimle ilgili sorunlar gibi birçok sorunla karşı karşıyadır. Bu sorunların çözülmesini beklemekteyiz. Yapılan araştırmalarda, üniversitelerde çalışan hemşirelerin sağlık ekibi içinde bağımlı fonksiyonlarının çokluğu ve sorunlarına çözüm bulunmak istenmeyişi düşüncesi sonucu, kendilerini yeterli düzeyde sorun çözücüler olarak görmedikleri saptanmıştır.”
Bu sorunların hemşireler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildiren Aksu, “Sorunlarımız, aile içi çatışma, çocuğa zaman ayıramama, tükenmişlik, empati duygusunun kaybolması, özgüven zayıflığı, unutkanlık, iş kazalarının artması, tayin olma korkusu, işten çıkarılma tedirginliği gibi duygular olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
Hemşireler adına sorunlara çözüm önerisi de sunan Aksu, hemşirelerin ödüllendirilmesini, hemşire istihdamının artırılmasını, hastalarla baş edebilecek eğitimlerin düzenlenmesini istediklerini belirtti.