Güncelleme Tarihi:
Yıllarca hemşire üniformasının vazgeçilmez parçası olan 'kep'ler, terk edildi. Hem mesleğin hem de mezun olunan okulun sembolü olan kepler, çalışırken pratikliği engellemesi, başağrısına ve saç dökülmesine yol açması, steril tutulmasının zorluğu gibi nedenlerde rafa kaldırıldı.
Sağlıkta hizmetin ekip işi olduğunu ve böyle bir sembole ihtiyaç duymadıklarını belirten hemşireler, keplerini özlemiyor. İlk hemşirelerin rahibeler olduğunu ve kepin aslında bir örtü olarak kullanıldığını belirten Alman Hastanesi Başhemşiresi Nuray Özçelik, üniformanın zaman içinde değişiklik göstermesinin yadırganmaması gerektiğini söyledi. Tokalarla sabitlenmesi gereken ve deride gerilim yapan kepin başağrısı gibi sorunlara da yol açtığını savunan Özçelik, ‘‘Kep zaten saçı toplamıyor. Bu nedenle takılmasına gerek yok. Çalışırken seri olmak gerekiyor ve keple ilgilenemiyoruz. Kayıyor, kirleniyor vs. Çalışma temposunu olumsuz etkiliyor’’ dedi.
International Hospital Hemşire Direktörü Gülşen Dilbaz, 14 yıllık meslek yaşamında devlet hastanelerinde 4 yıl çalışırken kep takmak zorunda kaldığını ancak gerekliğine inanmadığını söyledi. Yorucu ve hareketli olan işlerini yaparken rahatlığı aradıklarını belirten Dilbaz, ‘‘Başta yük tutmak zor geliyor. Böyle daha rahatız’’ dedi. Hemşire Direktör Yardımcısı Violet Aroyo yurtdışında da hemşirelerin kep kullanımından vazgeçtiğini söyledi. Aroyo, ‘‘Artık etek de giymiyoruz. Sembollere ihtiyacımız yok. Önceleri, 'Hemşireler sadece hastaları için yaşarlar' görüşü vardı. Ancak, biliyoruz ki sağlık bir ekip işi. Ayrıca hastalar da hiç niye kep takmadığımızı sormuyor’’ diye konuştu.
Amerikan Hastanesi Hemşire Direktörü Lynda Mikalauskas, 22 yıl Kanada'da çalıştığını ve dünya hemşirelerinin de artık kepi rafa kaldırdığını söyledi. Kepin temizliğinin zor olması nedeniyle hasta için enfeksiyon riski taşıdığını belirten Mikalauskas, ‘‘Kep sadece sembolik, hiçbir işlevi yok’’ dedi.
4 yıllık hemşire Özden Özen de kep gibi belirgin bir işarete gerek olmadığını söyleyerek, ‘‘Pratik olmamızı engelliyor’’ dedi.
Bu arada Özel Amiral Bristol Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Gülsevim Çeviker ise kepin hemşirelik formasının bir parçası olduğunu ve takılması gerektiğini savunarak, ‘‘Dünyada genel eğilim, hemşirelerin hastalarla daha kolay iletişim kurmaları için kepten vazgeçmeleri yönünde. Ancak, hastanelerde, hekim, hemşire, diyetisyen, memur herkes beyaz önlüklü ve ayırtetmek çok zor. Oysa derli toplu saç, okulu sembolize eden kep, forma disiplin kazandırıyor ve hürmet uyandırıyor’’ diye konuştu.