Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2005 10:20
70 yaşındaki Muharrem Yalçın, altı yıldır kalbinde işaret parmağı büyüklüğünde olan ve damarı tutmaya yarayan ‘bulldog’la yaşadığını geçen ay çektirdiği anjiyo sırasında öğrendi.
1999’da kalp ve damar hastalıklarında uzmanlaşan Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde by-pass ameliyatı geçiren Yalçın’ın damarları yenilenmiş, ancak bu arada alet de içinde unutulmuştu.
Geçen ay şiddetli göğüs ağrıları şikayetiyle başvurduğu Memorial Hastanesi’nde 70 yaşındaki Muharrem Yalçın’ın anjiyosu çekildi. Yalçın, kalp damarlarında yeni tıkanıklıktan çok, hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Direktörü Prof. Dr. Bingür Sönmez’in verdiği habere şaşırdı: Kalp kasının yanında unutulan, işaret parmağı büyüklüğünde, damarı tutmaya yarayan bulldog adındaki cihazla yaşıyordu.
Prof. Dr. Sönmez, kullanılan tüm alet ve malzemenin ameliyat öncesi ve sonrası hemşire tarafından sayılması gerektiğini belirtti: ‘Hemşire bunları sayar ama asıl sorumlusu ekibin başındaki kalp cerrahıdır. Zaten bunlardan ameliyat sırasında üç-dört tane kullanılır. Nasıl unutulmuş anlamıyorum. Beni asıl şaşırtan, 2000 yılında çekilen anjiyoda çok net görünmesine rağmen hastadan gizlenmesi.’
Prof. Dr. Sönmez, unutulan aletin kalp duvarına hasar verebileceğini de söyledi. Önce Yalçın’ın anjiyosunun CD’sini sonra da epikriz raporunu Koşuyolu Kalp Araştırmaları ve Eğitim Hastanesi’nin Başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut’a gönderdiğini anlatan Prof. Dr. Sönmez, ‘Tıbbi etik açısından ilk ameliyatı yapan doktorun bu hatayı düzeltmesi gerekir. Ancak hiçbir yanıt gelmedi’ dedi. Unutulan cihaz dün gerçekleştirilen operasyonla çıkarıldı.
Doktorlar yetki kısıtlanmasına karşı
DOKTORLAR Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni ilaç reçetelendirme kararnamesinin, hastaların ilaçlara erişimini olumsuz etkileyeceğini belirterek reçete yazma yetkilerinin kısıtlanmasına karşı çıkıyor. Sanal hekimler kulübü olan Doktoruz.com adlı sağlık sitesinde bu konuda yapılan anketin sonuçlarına göre, ankete katılan 2767 üyenin yüzde 92’si pratisyen hekimlerin reçete yazma yetkilerine kısıtlama getirilmesine karşı çıktı. Üyelerin yüzde 83’ü ise, bu tür kısıtlamaların uzman hekimlerin bulunmadığı yerlerde hastanın ilaca erişimini zorlaştırdığını söyledi. Doktoruz.com sitesinin Direktörü Dr. Gündüz Tezmen, anket sonuçlarını değerlendirerek şöyle konuştu: ‘Sitemize üye olan doktorlar bu kararnameye oldukça tepkili. Çok büyük bir kısmı buna karşı çıkıyor.’