Helen palavraları

Güncelleme Tarihi:

Helen palavraları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2001 00:00


Haberin Devamı

Kıbrıslı Rum yazar Kostas Sokratus, ‘‘Atlantis'in Başkenti Troya’’ adlı kitabında, kayıp kıta Atlantis'in başkentinin Troya olduğunu, Türkiye'deki Troya'nın gerçek Troya olmadığını iddia etti. Kostas Sokratus'a göre Amerika'yı da ilk kez antik Yunanlılar keşfetti. Sokratus, bu tezine kanıt olarak geçtiğimiz günlerde Güney Amerika'da Yunan stilinde antik bir tapınak kalıntısı bulunmasından sonra Perulu profesör Enrico Metievic'in düşüncelerini gösterdi. Kostas Sokratus, önceki gün Rum Cyprus Mail Gazetesi'ne verdiği demeçte, tapınağın ortaya çıkmasıyla beş yıl önce yayınlanan kitabındaki iddiaların kanıtlandığını savundu.

Sokratus'a göre Homeros ve Platon'nun sıkça söz ettiği kayıp ülke Atlantis, Kuzey Afrika ile Orta Amerika arasında bir kara parçasıydı. Homeros'un ünlü kahramanı Odysseus, Troya Savaşı'ndan sonra, Yunanistan'ın kuzeybatısındaki bir ada olan ülkesi İthake'ye 10 yılda dönebilmişti. Ancak o dönemde antik Yunanlıların denizdeki üstünlükleri tartışılmaz durumdaydı. Profesyonel bir denizcinin kaybolması imkansızdı. Eve dönüşün 10 yıl sürmesi, Odysseus'un kaybolmasından değil, mesafenin uzaklığından kaynaklanıyordu.

İddialarını Odysseia destanında anlatılanlara dayandıran Kıbrıslı Rum yazara göre, ünlü destanda sözü edilen gökyüzündeki takım yıldızlar ve coğrafi tanımlar, Orta Amerika ile Yunanistan arasındaki rotaya tıpa tıp uyuyor.

Yazar Sokratus, Odysseia Destanı'nda adı geçen Kirke Adası ile Jamaika arasında da paralellik kuruyor. Destanda bu adada yaşayan Kirke adlı cadının Odysseus'un adamlarını domuza dönüştürmesi ve kahramanların kurtuluşu ayrıntılı anlatılır.

Sokratus, ‘‘Troya'nın Türkiye'de olduğu iddiası artık tamamen geçersiz. Odysseus gibi birinin bu kadar yakın bir yerden vatanına dönmesi için denizlerde 10 yıl zaman harcaması çok gülünç’’ dedi. Kostas Sokratus şöyle devam etti:

‘‘Platon, Atlantis'in Cebelitarık'ın yakınlarında olduğunu ima ediyor ve gerçekte Amerika olması gereken büyük bir kıtadan söz ediyordu. Ayrıca küçük adalara gönderme yapılıyordu. Bunlar Meksika yakınlarındaki adacıklardı.’’

Sokrutas, zamanın kendini haklı çıkaracağını iddia etti. Sokrutas, Umberto Eco'nun ‘‘Gülün Adı’’ romanını ‘‘O Aforismenos’’ adlı kitabından çaldığı iddiasıyla açtığı davayı da kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!