Güncelleme Tarihi:
Şirket, Londra’daki ofisine 600 yeni çalışan işe almayı planladığını duyurdu.
Kremlin kontrolündeki petrol ve doğalgaz üreticisi halihazırda İngiltere’deki ofisinde 300 kişiye istihdam sağlıyor. Yeni yılda yeni bir genel merkeze taşınması planlanan şirketin, çalışan sayısını 900’e çıkarmayı planladığı belirtildi.
Gazprom’un İngiltere’deki merkezi, yaklaşık on yıl önce İngiltere’yle Avrupa’nın geri kalanını birbirine bağlayan boru hatlarında şirketin payını kontrol etmek için kuruldu ancak şu anda Gazprom’un küresel enerji operasyonlarının merkezi haline gelmiş durumda.
Şirketin dünya genelinde, İngiltere, Avrupa, Uzak Doğu ve Kuzey Amerika’da olmak üzere toplam 11 iştiraki bulunuyor.
Gazprom’un genişleme kararını, ulusal petrol, doğalgaz ve petrol piyasalarındaki liberalleşmenin etkisiyle, küresel çapta enerji sektöründeki ticaretin artmasından sonra aldığı belirtildi.
Şirket, Mart ayında Singapur’da 20 katlı bir bina açtı ve Houston’daki ekibini büyüttü.
Gazprom’un Berlin ve Paris’te de ofisleri var ve Fransız doğalgaz sektöründeki özelleştirme fırsatlarını değerlendirmek istiyor. Avrupa’daki genişlemeye rağmen, şirketin genel merkezinin İngiltere’de kalacağı belirtildi.
SADECE 3 KİŞİLİK BİR EKİPTİ
Çalışan sayısını artırma hamlesi, devlet kontrolündeki şirketin dev bir değişimden geçmesine de yol açtı. Şirket, İngiltere’deki varlığına on yıl önce bir gece kulübünün üzerindeki küçük bir ofiste sadece 3 kişiyle başlamıştı.
Gazprom’un ticaret operasyonlarından sorumlu direktörü Keith Martin, London Business School’da katıldığı bir enerji konferansında, “Şirketimiz bu yıl başarılı bir büyüme hızına ulaştı ve artık ekibini genişletmek istiyor” dedi.
Gazprom, on yılda İngiltere merkezli emtia ticareti yapan küçük bir firmadan, şu anda kazancı 9 milyar sterline ulaşan dev bir emtia şirketine dönüştü.
Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olarak gösterilen şirket, şu anda Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılıyor ancak şirketin pazar payı geçen yıl Avrupa’nın alternatif enerji kaynaklarına yönelmesinden dolayı azaldı.
Diğer yandan, 1990’ların serbest piyasa çalkantısında Rusya Başbakanı olan ve Gazprom şirketini kuran Viktor Çernomyrdin, geçen ay hayatını kaybetti.
*Bu yazı Financial Times'ta "Gazprom expansion fuels hiring spree" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet
EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: