Güncelleme Tarihi:
Araplar artık eskisi gibi olmaz
Tunus ve Mısır devrimleri beklenen ve sebepleri olan devrimlerdir. Bu devrimlerden diğer ülkeler ders çıkarmalı ve aynı hataya düşmemelidir. Arap alemi ve Arap dünyası artık eskisi gibi olmayacak. Bu değişim, gelişim ve yenileme hareketi bütün Arap dünyasında olacak ancak her ülkede aynı şekilde gelişmeyecek. Cumhuriyete dayalı ülkelerde farklı, Kraliyet olan ülkelerde farklı, zengin Arap ülkelerinde farklı, fakir Arap ülkelerinde farklı olacaktır. Bu sürece girilmiştir, bu ülkelerde demokratik rejimler olacak, vatandaşlar arasında eşitlik ilkesiyle daha adil hizmet verilecek, tüm vatandaşlar yurttaşlık haklarını kullanabilecekler. Hem Mısır, hem de bölge ülkeleri çok değişim yaşayacak.
Dünya koşarken yavaş yürüyorduk
Tahrir Devrimi ile Mısır’ın önüne çok değerli bir fırsat geçmiştir. Bu değişim gelecek yıllarda yurttaşların hayatlarını olumlu şekilde değiştirecektir. Önceki rejim ülkenin gücünü azalttı, kudretini engelledi. Tüm dünya hızlı adımlar atarken, koşarken, biz daha yavaş adımlar atıyorduk ve sıralamanın en sonundaydık. Mısır’ın daha önceki güçlü rolünü üstlenmesi ve uluslararası yerini yeniden alması gerekir. Mısır fakir bir ülke değil, aciz bir ülke de değildir. Ülkemizin zorlukları aşması için değişimin en kısa zamanda gerçekleştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden yapılandırılması lazım, siyasi mekanizmayı ve işlerliği sağlamak için kullanılmayan değerler, gençler, kadınlar ve güvenilir kişilerle uzmanlar doğru yerde kullanılmalıdır. Bu konuda çok çalışmamız gerekecek ama umutluyum.
Önce Cumhurbaşkanı sonra meclis seçilmeli
Önümüzde seçimler var, Mısır halkı bu seçimlere güvenli bir şekilde girmelidir. Tüm yurttaşlar eşit yasama hakkına sahiptir. Önceki rejim milyonlarca insanımızı siyasetten mahrum bırakmıştı. Bu vatan herkese aittir, bu ilkelerle modern Mısır’ın yeniden inşası lazımdır. Ülke içinde ve dışında yaşayan tüm Mısırlıların haklarını koruyacak bir siyasetin oluşturulması lazım. Biz herkesin haklarını koruyacağız. Benim görüşüme göre önce Cumhurbaşkanlığı seçimleri daha sonra Parlamento seçimleri yapılmalıdır. Eğer Parlamento seçimleri önce yapılırsa Cumhurbaşkanlığı seçimleri de vakit geçirmeden hızlı bir şekilde gerçekleşmelidir ki güçler ayrılığı dengesi kurulsun. Eğer bu süreç geciktirilir veya yanlış bir başlangıç yapılırsa demokrasi için korkarım.
Yeni anayasa için ilk 100 gün önemli
Ben dahil, yeni seçilecek Cumhurbaş -kanı’nın ilk 100 günde alacağı kararlar çok önemlidir. Yeni Anayasa halkın her kesimin katılımıyla, partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar, El Ezher Üniversitesi, kilise, bilim adamları, Mısır halkının tüm katmanlarını temsil edenlerin iştirakiyle hazırlanmalıdır. Kapsamlı olmalı, milletin hedeflerine hizmet etmelidir. Anayasa tartışmaları insanların gözü önünde, girebilecekleri, dinleyebilecekleri bir yerde yapılmalıdır. Halkın ciddi taleplerini göz önünde bulundurmalı, sokaktaki insanı korumalıdır. Mahkemelerin hızlı işleyişi ve yargı kararlarının uygulanması öncelikler arasındadır.