Güncelleme Tarihi:
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada; "Bakanlar Kurulu Toplantısı sırasında Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan Bakanlar Kurulu üyeliğinden istifalarını Başbakan Davutoğlu'na sunmuşlardır. Başbakan Davutoğlu, istifaları kabul etmiştir. Başbakan Davutoğlu, anayasal zorunluluk gereği oluşturulan seçim hükümetinde yer almaları sebebiyle teşekkür etmiş ve hükümete katılmak kadar ayrılmanın da kendi kararları olduğunu ifade etmiştir. İlgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmeler yapılacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Dün 14:45'te başlayan Bakanlar Kurulu toplantısına iki HDP'li bakanın istifa kararı alması gündeme damga vurdu. İstifa eden Doğan ve Konca'nın yerine ise akşam saatlerinde yeni bakanlar görevlendirildi.
KÜLTÜR BAKANI 'İSTİFA ETMELİLER' DEMİŞTİ
Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, HDP'li bakanların Cizre'ye gitmek istemelerinin ardından açıklama yapmıştı.
Topçu "Meclis’te yemin etmiş insanlardır, bu yeminin gereğini yapmaları gerekir. Bu yeminle alakalı sıkıntıları varsa derhal azledilmeleri gerekir. Eğer bu görev onları rahatsız ediyorsa, bence kendilerinin inandıkları şeylere göre bir ahlakları varsa derhal istifa etmeliler veya azledilmeliler." demişti.
*Hükümete sınır ötesi harekat ve sınır dışına asker gönderme yetkisi veren Irak-Suriye tezkeresine HDP'li bakanlar ret oyu kullanmıştı.
DAVUTOĞLU TEKLİF GÖTÜRMÜŞTÜ
Başbakan Davutoğlu, geçici seçim hükümeti için HDP'den Levent Tüzel, Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca'ya bakanlık teklifinde bulunmuştu. Levent Tüzel, teklifi reddetmiş, Doğan ve Konca ise kabul etmişti. Başbakan CHP’den Deniz Baykal, Erdoğan Toprak, Gülsün Bilgehan, İlhan Kesici, Tekin Bingöl, MHP’den Tuğrul Türkeş, Kenan Tanrıkulu ve Meral Akşener'e de bakanlık teklifinde bulunmuştu.Türkeş teklife 'evet' derken CHP ve MHP'den diğer isimler 'hayır' demişti.
HDP Kocaeli Milletvekili Konca, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Meslek hayatına İçişleri Bakanlığı'nda maiyet memuru olarak başladı. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunduktan sonra, 12 Eylül askeri darbesi ile görevden alındı. 12 Eylül rejiminin sona ermesiyle birlikte Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne atanan Konca, bu görevinden istifa ederek, serbest avukatlık yapmaya başladı. Konca, 1989 seçimlerinde SHP'den belediye meclis üyesi seçildi.
Doğan, aktif siyasete katılmadan önce Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı'nı yürütüyordu. Doğan'ın en çok dikkat çeken söylemi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na karşı olan tavrı. Müslüm Doğan, Diyanet İŞleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını savunuyordu.
"İÇİŞLERİ BAKANI İKNA ETMEMİ İSTEDİ"
İstifa eden HDP’li Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca, Cumhuriyet Gazetesi'nden Selin Ongun'a verdiği röportajda, Cizre’ye gitmek isteyen HDP heyetiyle hükümet arasındaki iletişimi kendilerinin sağladığını belirterek, İçişleri Bakanı Selami Altınok’la aralarında geçen diyaloğu anlatmıştı. Konca, Bakan Altınok’un kendisini arayarak sekiz gün ablukada kalan ve 21 sivilin hayatını kaybettiği Cizre’ye gitmeye çalışan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı bundan vazgeçmesi için ikna etmesini istediğini söylemişti.