Güncelleme Tarihi:
Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, milletvekilleri Erol Dora, Nazmi Gür ve Selma Irmak ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ten oluşan HDP heyeti, Başbakan Neçirvan Barzani'yle görüşmelerinin ardından Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Erbil bürosunda basın toplantısı düzenledi.
Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı Kürt siyasi parti ve hareketlerin birlikte hareket etmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Demirtaş, "En azından geçici bile olsa direniş güçlerinin birlikte hareket etmesi, savunmalarını ortak perspektifle yapabilmeleri çok önemlidir. Bu ortak bir orduya dönüşür mü bunu önümüzdeki yıllarda daha açık görebiliriz. Silahlı güçler, her yerde IŞİD'e karşı ortak savunma yapabilmelidir. Bunu Mahmur'da yaptılar, Şengal (Sincar) ve Rojava'da da yapabilirler" diye konuştu.
Çözüm süreci
Çözüm sürecine ilişkin görüşü sorulan Demirtaş, hükümetin yeni kurulduğunu hatırlatarak, "Heyetlerimiz, hükümet yetkilileriyle henüz bir araya gelmedi. Hükümet, kendi programında çözüm sürecini ileriye götürmek istediğini beyan etti. Bu, bizim için önemlidir ama asıl önemli olan pratiktir. Bizim beklentimiz özellikle Öcalan'ın müzakere koşullarının olgunlaştırılmasıdır. Başka heyetlerin de gidebileceği, kendisinin dış dünya ile temasının kolaylaştırılacağı ve hükümet kanadının bir programla, yol haritasıyla projeyle sürece artık yaklaşmasının gerekliliği üzerinde duruyoruz. Bu tür gelişmeler olursa önümüzdeki birkaç gün içerisinde hızlı şekilde müzakere sürecine geçilmiş olur. İşin esasları, Kürt sorunun ne olduğu, nasıl çözüleceği, müzakere süreci içerisinde tartışılır" değerlendirmesinde bulundu.
Demirtaş, şu anda hükümet kanadının somut adım atmasını bekledikleri bir aşamada olduklarını belirterek, "Umut ediyorum ki hızlı şekilde hükümet adım atar ve ilerleme sağlanır" dedi.
Ortak ordu tartışması
Tartışmalara neden olan "ortak orduya" ilişkin sözlerine de açıklık getiren Demirtaş, "Bizler somut olarak Kürtler arasında herhangi bir birlik mekanizması önermiyoruz. Kimseye somut bir telkinde bulunmuyoruz. Diyaloğun önemine dikkati çekiyoruz. Yani şu aşamada bir ulusal kongre aracılığıyla bunun gerçekleşmeyeceğinin farkındayız. Mevcut koşullar ulusal kongrenin toplanmasına fırsat vermiyor ama ulusal kongre toplanamıyor diye diyaloğun kopması, hassasiyetlerin dikkate alınmaması gibi bir durum olmamalıdır. 'Bir mekanizma kurulsun' demiyoruz. Bir dayatma içinde değiliz. Kürt partileri ve hareketleri bir araya gelip bunu tartışsınlar. En doğrusunu kendileri bilirler. Yeter ki diyalog kopmasın" şeklinde konuştu.