Hazine'den '99 çuval altın' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Hazineden 99 çuval altın açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 19:31

Hazine Müsteşarlığınca, "TBMM'de 99 çuval altın tartışması" şeklinde basına yansıyan menkul varlıkların, Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığına bağlı bir saymanlığın tasarrufunda bulunduğu, bu varlıkların Hazine Müsteşarlığına ait olmadığı bildirildi.

Haberin Devamı

Müsteşarlıktan yapılan açıklamada, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gündeme gelen ve bazı basın organlarında yer alan "TBMM’de 99 Çuval Altın Tartışması” başlıklı haberlere açıklık getirildi.

Savcılık ve mahkeme kararları ya da başka kanallardan Maliye Bakanlığına bağlı saymanlık ve mal müdürlüklerine intikal ettirilen altın, gümüş, pırlanta gibi kıymetli taş ve madenler, kıymetli ve antika niteliğindeki eşyaların değer tespiti yapılmış olarak devletin muhasebe kayıtlarına işlendikten sonra fiziki olarak kapalı ve mühürlü torbalar içerisinde Darphane ve Damga Matbaası Muhasebe Birimine teslim edildiğine dikkati çekilen açıklamada, bu birimin İstanbul Defterdarlığına bağlı bir saymanlık olarak faaliyet gösterdiği belirtildi.

Söz konusu menkul varlıkların Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığına bağlı bir saymanlığın tasarrufunda olduğu aktarılan açıklamada, bu menkul varlıkların değeri muhasebe kayıtlarına alındığı tarihte belirlenen değerler olduğu, bunun değerlendirilmesi ya da değerlerinin güncellenmesinin de Maliye Bakanlığına ait olduğu ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

"Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığı Darphane ve Damga Matbaası Muhasebe Birimi aynı binada hizmet vermekte olduğundan söz konusu menkul varlıkların muhafazası kayıtlı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Hesap kodu itibariyle söz konusu menkul varlıklar Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği gereği 217 numaralı 'Menkul Varlıklar' hesabında izlenmektedir.

Diğer taraftan 1 Ocak 2015 tarihine kadar tüm gelirler Maliye Bakanlığı kurumsal kodu ile hesaplara alınırken, bu tarihten sonra kurumsal kodlar gelirin elde edildiği kuruma göre belirlenmeye başlanmış, 217 numaralı Menkul Varlıklar Hesabı çalıştırılırken kurumsal kod olarak Hazine'nin kurumsal kodu kullanılmaya başlanılmıştır. Ancak kurumsal kodun kullanılmış olması da söz konusu menkul varlıkların Hazine Müsteşarlığına ait olduğu anlamına gelmemektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!