Hayvanlara eziyete hapis

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlara eziyete hapis
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihinin hayvan haklarını belirleyen ilk yasal düzenleme çalışmasının komisyon aşaması dün tamamlandı. TBMM Çevre Komisyonu'nun özverili çalışması sonucu ortaya çıkan metne göre, hayvan haklarını ihlal edenlere büyük cezalar öngörülüyor. Komisyon tarafından dün tamamlanan tasarının cezaları hükme bağlayan 34. maddesi özetle şu unsurları içeriyor:

Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı ile ilgili yasaklara uymayanlara 10-30 milyon lira para cezası.

Bir hayvan türünün belli bir bölgede ya da tüm ülkede soyunu yok edecek müdahalede bulunanlara hayvan başına bir milyar lira idari para cezası ayrıca iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası.

Yetkisi olmadığı halde hayvan deneyi yapanlara hayvan başına 200 milyon lira idari para cezası.

Hayvan ticareti izni almayanlara ve yasaklara uymayanlara 800 milyon lira idari para cezası.

Hayvan eğitimi ile ilgili yasaklara uymayarak, hayvanlara kötü alışkanlık edindiren, acı çektiren, gücünü aşacak şekilde çalıştıranlara, 300-600 milyon lira idari para cezası.

Hayvanları mumyalamak ve astragan elde etmek üzere öldürenlere 100 milyon lira idari para cezası.

Öldürme metodlarına uymayıp, veteriner nezaretinde olmadan öldürülen hayvan başına 100 milyon lira idari para cezası.

Yakarak, boğarak, suda boğarak, ilaçla, elektrik vererek, boynunu kırarak hayvanları öldürenlere hayvan başına 200 milyon lira idari men cezası ve ayrıca işlemler için faaliyetten men cezası.

Bir hayvana kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek aç bırakmak, bir hayvanı gücünü açıkça aştığı görülen fiilere maruz bırakmak, akıl hastasına teslim etmek, aşırı soğuk veya aşırı sıcağa bırakmak, kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül ya da ikramiye olarak dağıtmak, hayvanlara ya da onların ana karnındaki yavrularına veya yumurtalarına zarar vermek, suni müdaheleler yapmak, hayvanları hasta, gebe, yeni anayken çalıştırmak, uygun olmayan koşullarda barındırmak, hayvanların yumurtalarına zarar vermek, yuvalarını bozanlara 70 milyon lira ceza.

Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan ve işkence yapanlara ise 500 milyon lira idari para cezası ve bir yıl hapis cezası.

Kusurlu olarak trafik sonucu hayvan öldürenlere öldürdükleri hayvan başına 50 milyon lira para cezası, çarptığı hayvanı veteriner hekim veya tedavi ünitesine götürmeyenlere hayvan başına 100 milyon lira idari para cezası.

Hayvanat bahçelerinde kötü şartlarda barındırılan hayvan başına 100 milyon lira idari para cezası.

Yabani hayvanları doğal yaşamlarından uzaklaştıranlara, nesli tükenen hayvanların ticaretini yapanlara, hayvan başına 500 milyon lira idare para cezası ve bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!