Hayvanlar da tıpkı bizler gibi güneş yanığına maruz kalıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlar da tıpkı bizler gibi güneş yanığına maruz kalıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 15:39

Hayvanlarda güneş yanığı olurlar mı? Hayvanlar güneş yanığından nasıl korunurlar? Hayvanlar güneş yanığından korunmak için çeşitli korunma yöntemleri de geliştirmişler midir? İşte cevabı..

Haberin Devamı

Derisi açıkta olan tüm türler güneş ışınlarına duyarlı oldukları için yanık oluşmaması adına korunmak zorunda. Örneğin filler, tüylerle kaplı olan kuşlara oranla daha fazla risk altında. Bunun yanı sıra, bazı kürklü ya da tüylü hayvanların da güneş yanığına maruz kaldıkları biliniyor. Bu, tüylerin ne kadar yoğun olduğuna bağlı. Çok yoğunsa sorun yok. Fakat vücutlarının arka kısmında sert tüylere sahip olan domuzlar, seyrek olan bu tüyleri güneşten korunmak için kullanamıyor.

Şu ana dek bu konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapılmış değil. Yine de farklı araştırmalardan derlenen bir takım bilgilere sahibiz. Örneğin, bazı araştırmalarda balinaların sırtlarında zaman zaman ortaya çıkan kabarcıklar olduğu tespit edildi. Bu durumu yakından inceleyen uzmanlar, kabarcıkların güneş yanığı nedeniyle oluştuğunu gördüler. Özellikle de mavi balinalarda rastlanan güneş yanıklarına, su yüzeyinde fazla zaman geçirmiş olmaları sebep oluyor. Aslında iki uzun dalış arasında nefes almak için yüzeye çıktıklarında sadece 2 dakika kalmaları yeterli. Yine de kimi zaman daha fazla zaman geçirmeyi tercih ediyorlar.

Haberin Devamı

Güneş ışınlarının direkt vurduğu ve uzun süre boyunca etkisini sürdürdüğü yerlerde yaşayan türler, birbirinden farklı biyolojik korunma yöntemleri geliştirmişler. Tabii bunun en çarpıcı örnekleri Afrika’da görülmekte. Zürafalar, dillerini dışarıya uzattığında ilk birkaç santimetresinin siyah, sonrasınınsa pembeye doğru giderek açılan tonlarda olduğunu görebiliriz. Bazı uzmanların dile getirdiği şekliyle siyah bölümün sebebi; dillerinin sık sık dışarıda olması ve onu güneşten korumak adına böyle bir değişim geçirmiş olmaları. Hipopotamlar da ilginç bir adaptasyon geçirmişler. Pembe tonlarında bir sıvı salgılıyor, bunu kafalarına boca ediyorlar. Kırmızı ve turuncu pigmentler içeren bu sıvı UV ışınlarındaki ışığı emerek derinin zarar görmesini önlüyor. Ayrıca içindeki kırmızı pigmentler bakterilere karşı da koruma sağlamakta. Yani antibiyotik özellikli güneş korumasına sahip olduklarını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Filler kendi üstlerine kum atarak korunuyor. Bebeklerini korumak için de vücutlarını kullanıp güneşi bloke ediyorlar. Domuzlar ve gergedanlar ise çamura bulanmayı tercih ediyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!