Hayvanlar alemine iki bilet

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlar alemine iki bilet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2006 16:07

23 Nisan'a bir hafta kala vizyon iki animasyonla şenlendi. 18 yaş altına yasaklanan filmler arasında parlayan ve adeta içimiz açan bu iki filmin de kahramanları hayvanlar. Konu itibarıyla geçen yıl izlediğimiz Madagaskar'ı hatırlatan Vahşi Doğa, New York Hayvanat Bahçesi'nden kaçan yavru aslanın ardından vahşi ormana gitmek zorunda kalan baba aslan ve dostlarının hikayesini anlatıyor. Buz Devri: Erime Başlıyor'da ise küresel ısınmanın yol açtığı selden kaçan mamut, sincap, kaplan ve opossumları izliyoruz. İlk filmin yıldızı sincabımsı yaratık Scrat'in rolü devam filminde daha da arttırılmış.

Haberin Devamı

Bahar geldi, yaz yaklaşıyor, buz, kar, kış, soğuk kelimelerini duymak bile istemiyoruz ama Buz Devri 2'ye de "hayır" diyemeyeceğiz (Zaten merak etmeyin, devam filminde soğuk falan da kalmıyor, hava öyle bir ısınıyor ki koca koca buzullar bile eriyor).

Hayvanlar alemine iki bilet


İlk filmi daha dün izlemiş gibi hissetsek de kayıtlar üzerinden tam 4 yıl geçtiğini söylüyor. Buz Devri'ne, zeki esprilerine o kadar bayılmışız ki, devam filmini dört gözle beklerken zamanın nasıl geçtiğini anlamamışız demek ki.
Eksi derecelerde yaşasalar da sinema salonunda sımsıcak rüzgarlar estiren sevimli kahramanlar, mamut Manny, tembel Sid, kılıç dişli kaplan Diego ve sincapımsı yaratık Scrat'le yeniden birlikteyiz.

Küresel ısınma Buz Çağı'nı etkisi altına almış. Buzullar eriyor, sel tehlikesi kapıda. Hayvanlar için bir an önce karaya doğru ilerlemek, göç etmekten başka çare kalmıyor.

Göç yolculuğunda kafadarlarımız yeni arkadaşlar ediniyorlar. Yalnızlıktan kurtulup bir aile kurmak isteyen Manny, karşısına dünya üzerinde son kalmış dişi mamut Ellie çıkınca önce pek bir seviniyor.

Haberin Devamı

BUZUL ÇAĞINDA KÜRESEL ISINMA

Bizde de durum farklı değil aslında. İlk filmde hiç dişi karakter yoktu, Ellie bu anlamda filme ayrı bir renk katıyor. Ne var ki Manny ve Elly pek anlaşamıyorlar. Çünkü Ellie kendisinin bir mamut değil, opossum (Türkçe'ye keseli sıçan olarak çevirmişler!) olduğunu zannediyor. Ellie'nin yanında kardeşi sandığı iki opossum var: Crash ve Eddie; onlar muzip ama ukala, geveze, gürültücü ve belayı peşlerinden sürükleyen tipler.

Üç kahramanımız yanlarına Ellie, Crash ve Eddie'yi de alarak, sürekli değişen ve tehlikeli hale gelen bir coğrafyada kurtuluşlarına giden maceraya başlıyorlar.

İlk göz ağrısı olduğundan olsa gerek, ilk filmin bizdeki yeri bir başka tabii. Ama Buzul Çağı 2 de öyle yabana atılacak bir animasyon değil.

Bir kere, ilk filmin flaş hayvanı, meşe palamudunun peşinde koşmaktan bıkıp uslanmayan sevimli yaratık Scrat'in rolü devam filminde daha da arttırılmış. Sincapların atası olduğunu düşündüğümüz bu tuhaf hayvanın başına yine gelmedik kalmıyor. Daha fazla Scrat doğal olarak daha fazla kahkaha demek. Buz Çağı 2'de en çok ona güleceğinize şüphe yok.

Yetişkinler ince esprilere ve Scrat'in palamut peşinde düştüğü hallere gülerken, küçük izleyiciler de Buz Devri: Erime Başlıyor'dan çevrecilik, doğayı koruma adına çok şey öğrenecekler. Çünkü film, küresel ısınmanın tabiat ve canlılar üzerindeki olumsuz etkilerini ufak ufak da olsa perdeye yansıtıyor.

Haberin Devamı

BUZ DEVRİ: ERİME BAŞLIYOR
ICE AGE: THE MELTDOWN
Yön: Carlos Saldanha
Tür: Animasyon-Komedi

Vahşi Doğa'yı izlerken geçen yılın hit animasyonlarından Madagaskar gelecek aklınıza.

Hayvanlar alemine iki bilet


New York Hayvanat Bahçesi ve oradan kaçıp kendilerini vahşi doğada bulan hayvanların bildik hikayesi farklı hayvanlar öne çıkarılarak bu kez Disney tarafından beyazperdeye taşınmış. Disney'in Vahşi Doğa'sı, Dreamworks'ün Madagaskar'ına verilen bir cevap gibi duruyor.

Son dönem animasyonlarında baba oğul gerginliklerine alıştık. Burada da mutsuz bir yavru erkek aslan var. Ryan, kükremek istediğinde miyavlayan ve hayvanat bahçesinde sıkışıp kalmış olmaktan son derece sıkılmış olan aslan yavrusu. Babası onu ne kadar eğlendirmeye çalışsa da sonuç alamıyor (baba oğul aslan hikayesi akla haliyle Aslan Kral'ı getiriyor).

Haberin Devamı

Ryan, babasına küs olduğu bir gün kendisini yanlışlıkla Afrika'ya giden bir gemide buluyor.

Baba aslan da onun peşinden gidiyor doğal olarak. Yanındaki tayfada bir zürafa, bir anakonda yılanı, bir koala ayısı ve bir de sincap var.

Denizleri aşıp, vahşi doğaya varan bu hayvanlar kendilerini doğanın dengesini değiştirmek, yiyecek zincirini ters yüz etmek isteyen antilop sürüsünün arasında buluyorlar.

Vahşi Doğa'yla ilgili olarak en sevdiğim şey, yılan gibi normalde çok sevilmeyen, korkulan, hatta tiksinilen bir hayvanı bu sevimli ekibin içine entegre etmiş olması. Hayvan ayrımı yapmadan bu soğukkanlı canlıdan da dost olabileceğini, etrafa sıcaklık yayılabileceğini göstermişler.

Filmin içeriğini çok açık etmek istemiyorum ama antilopların lideri Kazar'ın kötü gösterilmesi ve senaryoda ona kötü son hazırlanması pek de hoş değil. Hayvancağızın yaptığı, kendinin ve arkadaşlarının yem olarak görülmesine bozulup başkaldırmak. Hak hukuk aramak adına düzene başkaldıran filmleri göklere çıkarıp, burada paçayı sıyırmaya çalışan bir antilobun kötü sonuna alkış tutmak ne kadar doğru bilemiyorum ve Kazar'dan antilopların kötü lideri olarak söz etmemeyi tercih ediyorum.

Vahşi Doğa'nın en etkileyici sahnelerine gelirsek. Koca aslanın, küçük bir kanişten arkasına bakmadan kaçtığı sahne çok komik mesela. Aynı şekilde Hint dansı yapan güvercinler de.

Hayvanların New York kentini ilk kez gördüğü anda arka fonda çalan Coldplay şarkısı kulaklarımızın pasını alıyor.
Hayvanat bahçesinin maskotu olan koalanın filmin en huysuz hayvanı olması da hoş bir ironi olarak akıllarda kalacak.
Aile olmanın, dostluğun önemini vurgulayan, olduğu gibi görünmek gerektiğini anlatan Vahşi Doğa çocukların zevkle izleyeceği bir animasyon. Onlara eşlik edecek yetişkinler için de keyifli bir seyir sunuyor.
Ailecek sıkılmadan izlenebilir.

Haberin Devamı

THE WILD
VAHŞİ DOĞA
Yön: Steve Spaz Williams
Tür: Animasyon-Komedi
Süre: 94 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!