Güncelleme Tarihi:
Tasarıya göre, para cezaları arttırılırken, hayvanlara tecavüz eden, işkence ile öldüren, tehlikeli tür besleyerek insanların hayatını tehlikeye sokanlara hapis cezası öngörüyor.
İşkence ve tecavüz
Hayvanlara işkence yapmak, dövmek, aç-susuz bırakmak, aşırı soğuk ve sıcağa maruz bırakmak, psikolojik işkence yapmak, tecavüz etmek, tehlikeli köpek türlerini bulundurmak, üretmek ve ülkeye sokmak yasak olacak. Tehlikeli türde köpeği olanlar, yasa çıktıktan üç ay sonra bu köpekleri barınaklara bırakacak. Hayvan bakımevleri bu hayvanları almak zorunlu olacak.
Hayvan öldürmek yasak
Ev ve süs hayvanlarının satışının yapıldığı yerlerde yırtıcı, saldırgan ve zehirli hayvan satmak yasak olacak. Sahipsiz ve sokaktaki hayvanların, Hıfzıssıha Kanunu’nda belirtilen bulaşıcı hastalıklar dışında öldürülmesi yasak olacak.
Hayvanseverlere zorunlu eğitim
Laboratuvar ortamında kullanılan deney hayvanları dışında, hayvanlara cerrahi müdahale sadece veterinerler tarafından yapılabilecek. Denesel çalışmalar, etik kurullarınca düzenlenen eğitim proğramlarına katılarak “deney haşyvanı kullanım sertifikesı “ alan araştırmacılar tarafından yapılacak. Evde hayvan besleyenlerin bu konuda eğitim alması zorunlu olacak. Eğitimi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verecek.
Evde beslenen hayvan sınırlanacak
Evde beslenecek hayvanların sayısı, çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Bu sayı, barındırılacak hayvanların etolojik ihtiyaçları, mekansal şartlar ile çevre ve insan sağlığı gözönünde bulundurularak belirlenecek. Örneğin, evde 40 tane kedi beslemek yasak olacak. Çevreye rahatsızlık verme, hijyen ve hastalık konularında yapılan şikayetler böylece önlenecek.
Barınak yerine, doğal hayat parkı
Sahipsiz havanlara barınaklardan daha sağlıklı ortam sağlamak için, mahalli idareler ve sivil toplum kuruluşları tarafından doğal hayat parkı kurulabilecek. Bunun için bedelsiz arsa tahsisi yapılabilecek. Belediyelere gerekli olması durumunda mali destek verilecek.
Kısırlaştırma bakanlığın işi
Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak. Belediyelerin yapacağı kısırlaştırmalar, bakanlığın koordinasyonunda ve denetimine tabi olacak.
İşte cezalar
Yasaklara uymayanlara verilen cezalar artırılacak. Hapis cezası da sözkonusu olacak. Yasaklara uymayanlara 300 liradan-bin liraya kadar para cezası verilecek. Sahipli veya sahipsiz hayvanlarını belediye sıırları içerisinde veya dışında başıboş bırakanlardan 300 lira para cezası alınacak. Hayvanlara tecavüz edenlere bir yıla kadar hapis, tehlikeli türde köpek bulunduran, üreten ve ülkeye sokanlara iki yıl hapis, hayvanları döverek ve işkence ederek öldürenlere de 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.