ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2009 00:00
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı unsurların Aden Körfezi’ndeki korsanlarla mücadele etmesi için düğmeye basıldı. Hazırlanan tez kere TBMM’ye ulaştı. Kabulü halinde TCG Giresun Fırkateyni görevlendirilecek.
Korsanlar gemilere böyle saldırdı - Fotogaleri
TÜRKİYE, denizcilerin korkulu rüyası haline gelen Somalili korsanlara müdahale için Aden Körfezi’ne asker gönderiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askerler bölgedeki uluslararası deniz kuvvetlerine bir yıl süreyle destek verecek. Aden Körfezi’ne gidecek ilk gemi Giresun Fırkateyni olacak.
Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde Türk askerinin görevlendirilmesine ilişkin izin tezkeresi TBMM’ye geldi. Önümüzdeki günlerde Meclis’te görüşülecek olan tezkerede şöyle denildi: "Bölgede bugüne kadar 500’e yakın vaka yaşanmıştır. 2008 sonu itibariyle üçü Türkiye bağlantılı 15 gemi ve 37’si Türk olmak üzere 300’ü aşkın denizci rehin alınmıştır. Bu gemilerden ikisi ocak ayı başında serbest bırakılmışsa da biri halen rehin tutulmaktadır. Ticari gemilerimize ve görev yapan vatandaşlarımıza yönelik tehdit, ülkemizin ticari ve ekonomik menfaatlerini de olumsuz etkileyen bir boyut kazanmıştır." Somali’de kamu düzeni sağlanamadığı için silahlı soygunlarla etkin mücadele yapılamadığı belirtilen tezkerede, Türkiye’nin bu konudaki uluslararası çabalara destek vermesinin uluslararası ve milli sorumluluklarının bir gereği olduğu belirtildi.
Gerekirse güç kullanacaklar
Tezkereye göre Türk askeri korsanlık ve silahlı soygun yaptığından şüphe duyulan ticaret gemilerini telsizle sorgulamak, bayrak devletinin rızası halinde bu gemilere çıkmak, geminin bayraksız olması durumunda uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde müdahalede bulunmakla görevli olacak. Ticaret gemilerine refakat ve koruma sağlayacak olan askerler saldırıya uğrayan gemilere de yardım edecek. Korsanları gerektiğinde yakalayıp gözaltına alacak olan askerler araçlarına müdahale etmek, durdurmak, etkisiz hale getirmek ve el koymak, bu amaçlarla şartların gerektirdiği ölçüde güç kullanmakla da sorumlu olacak.
Gemide SAT komandoları da olacakTCG Giresun Marmaris Aksaz’da demir almaya hazır şekilde bekliyor. Gemi 250 kişilik kadrosuyla hazırlıklarını tamamladı. Gabya sınıfı Giresun gemisi denizden havaya savunma amaçlı olarak düzenlenmiş yapıya sahip. Giresun, 1981’de San Francisco’da üretildi. 138 metre uzunluk ve 4 bin 100 ton deplasman ağırlığa sahip. Gemi, 2 adet SH60 ve benzer boyutlardaki helikopteri konuşlandırma kapasitesine sahip. Gemide her uluslararası görevde olduğu gibi SAT komandoları da bulunacak.
16 ülke bölgede
BM Güvenlik Konseyi 2008’de konuyu doğrudan ele alan beş karar kabul etti. AB ise 8 Aralık 2008’de "Atalanta" deniz operasyonunu başlattı. Operasyona İngiltere, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Almanya, İtalya, Belçika, İsveç ve İspanya dahil 16 ülke dahil.