Güncelleme Tarihi:
İstanbul Valiliği'nde düzenlenen törende konuşan Vali Muammer Güler, protokol imza töreninin, Türkiye'de şu an yapılan ön önemli işlerden biri olduğunu belirterek, “İstanbul, sizin sayenizde eğitim şantiyesi olacaktır” dedi.
Türkiye'nin eğitim sorununu çözeceğine inandığını ifade eden Güler, bu amaçla başlatılan “Eğitime Yüzde 100 Destek” ve “Haydi Kızlar Okula” kampanyalarının önemine işaret etti.
Güler, kente dışarıdan gelen göç nedeniyle her yıl bin 500 dersliğe ihtiyaç duyulduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
“Sadece göçle gelen nüfusa okul yapmış oluyoruz. Kentte doğanlar da var. Ama sadece okul yapmak yeterli değil. Donanımının da olması lazım. Türk çocukları buna layıktır, Türk insanı bunu yapmaya muktedirdir. İstanbul'da eğitim sorununu; devletiyle, hayırseveriyle, belediyesiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla hep birlikte çözeceğiz. Bu yapılanlar, aydınlatan, yansıtan bir ışıktır. Dünyada her şeye rağmen insanların davranışlarını, alışkanlıklarını değiştirebilen bir mekanizma bulunamadı. Tek mekanizma eğitimdir.”
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey de, İstanbul'da şu anda birinci sınıfta okuyan 240 bin öğrencinin, bazı illerin toplam öğrenci sayılarından bile fazla olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından Vali Muammer Güler, Ömer Balıbey ve hayırsever vatandaşlar okul protokollerine imza attılar.
OKULLAR
Hayırsever İsmail Tarman, Beşiktaş'ta, 12 Eylül İlköğretim Okulu'nun yerine 40 derslikli, maliyeti 2.2 trilyon lirayı bulan ve kendi adını taşıyan modern ve büyük bir okul kompleksi yaptıracak.
Dündar Uçar da, Bağcılar'da, kendi adını taşıyacak ve daha önce kaba inşaatı bağış olarak yaptırılan 16 derslikli 300 milyar lira tutarındaki lisenin ince işlerini tamamlayarak eğitime kazandıracak.
Daha önce bir ilköğretim okulu ve kız meslek lisesi yaptıran Nurullah Baldöktü de, Şerife Baldöktü Kız Meslek Lisesi'ne 250 milyar lira tutarında 8 derslikli ek hizmet binası inşa ettirecek.
Hayırsever Şeref Kamuran Emiroğlu da, Büyükçekmece'de, 8 derslikli ”Çağdaş Yaşam Kamuran Emiroğlu İlköğretim Okulu”nu yaptıracak ve okul 350 milyar liraya mal olacak.
Sarıyer'de, hayırsever Nejat Sabuncu tarafından kendi adını taşıyacak 12 derslikli, 700 milyar liraya mal olacak bir ilköğretim okulu inşa ettirilecek.
Hayırsever Fazilet Olcay da, Pendik'te, adını taşıyacak 30 derslikli, maliyeti 350 milyar lira olacak lisenin kaba inşaatını yaptıracak, kalan işleri ise il bütçesi kanalıyla tamamlanacak.
EMEKLİDEN HİBE
Öte yandan, Mesaadet Doğuer Gündem de, Beykoz'daki bir okulun adının “Anadolukavağı Mesaadet-Taylan Doğuer İlköğretim Okulu” olarak değiştirilmesi karşılığında, oturduğu evin tapusunu ve emekli birikimi olan toplam 200 milyar lirayı Milli Eğitim Müdürlüğü'ne hibe etti. Kampanya çerçevesinde 345 bilgisayar satın alındığını, 24 okulun bilgisayar sınıfının altyapısının hazırlandığı ve 1 okulun onarımının hayırseverlerce yapıldığını ifade eden Gülay, eğitime 2003-2004 yıllarında genel bütçeden 11.8 trilyon lira, hayırseverler tarafından da 28.8 trilyon lira yatırım yapıldığını kaydetti. Gülay, hayırsever İzzet Özilhan tarafından, Tomarza İlçesi'ne bağlı Pusatlı Köyü'ne 400 milyar liraya 8 derslikli ilköğretim okulu yaptırılacağını, okul tamamlandığında köyde 8 Yıllık Kesintisiz Temel Eğitime geçileceğini bildirdi.
KAYSERİLİ HAYIRSEVERLERDEN EĞİTİME 28 TRİLYON
Kayserili hayırseverler tarafından son 1.5 yılda eğitime, 28.8 trilyon lira katkı sağlandığı bildirildi.
İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Eğitime Yüzde 100 Destek” kampanyası çerçevesinde bugüne dek 339 derslikli 21 okul, 600 öğrenci kapasiteli 2 pansiyon, 400 öğrenci kapasiteli spor salonu ile Bilim Sanat Merkezi, Zihinsel Engelliler Okul Öncesi Eğitim Uygulama ve İlköğretim Okulu İş Eğitim Merkezi, Gençlik Merkezi ve 100 okulda çevre düzenlemesi yapıldığını söyledi.