Hayırlı cuma

Güncelleme Tarihi:

Hayırlı cuma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

10'uncu cumhurbaşkanının seçilmesi ‘hayırlı gün’ kabul edilen cumaya kaldı. İlk turda 281 oy alan Ahmet Necdet Sezer, ikinci turda 314 oya ulaştı. 276 oyun yeterli olacağı 3'üncü turda Sezer'in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Çekilmeyi düşündüğümü nereden çıkardılar

İKİNCİ turda oylarını 314'e yükselten Anayasa Mahkemesi Başkan Ahmet Necdet Sezer dün gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘‘Çe-kilmeyi düşünmüyorum. Bunları nereden çıkarıyorlar anlamıyorum’’ dedi.

Sezer aldığı oyu nasıl değerlendirdiği sorusuna karşılık olarak da ‘‘Yüce Meclis'in takdiri. Oylama sonuçlarını bekleyelim’’ diye konuştu. Sezer oylamayı, evinde televizyondan izledi.

Oya ARMUTÇU

CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminin ikinci turunda da, beş liderin uzlaşmayla önerdikleri aday Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü'ne çıkmak için gerekli olan 367 oyu alamadı. Ancak Sezer ikinci turda oylarını 281'den 314'e çıkarttı. Sezer'in, cuma günü yapılacak üçüncü turda büyük olasılıkla cumhurbaşkanı seçilmesi bekleniyor. Bu turda Sezer'e 276 oy yetecek.

İktidar firesi azaldı

Sezer'in oylarındaki artışın, iktidar ortaklarının bir önceki oylamaya oranla daha az fire vermesinden kaynaklandığı belirtiliyor. DYP ve FP oylarının büyük bölümünü Akbulut'a yönlendirirken, bir kısmının da Sezer'e gittiği vurgulanıyor. Akbulut'un oylarının bu turda 56'dan 88'e çıkmasında ise muhalefetin 3 gündür sürdürdüğü kampanyanın etkisi olduğu vurgulanıyor.

Akbulut'a muhalefet desteği

Akbulut çekilmeyi düşündüğü aşamada, muhalifler devreye girerek ‘2. turda sana destek olacağız. Sakın çekilme’ yönünde kampanya yürütmüşlerdi. Bu arada Yalçıntaş'ın oylarını koruması, FP'nin birinci turdaki Sezer'e yönelmeyen tavrını sürdürdüğü şeklinde yorumlandı.

Çekilenlere Meclis'ten alkış

TBMM Genel Kurulu, üç gün aradan sonra cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için dün yeniden toplandı. Bu sürede adaylıktan çekilen DSP'li Oğuz Aygün ve ANAP'lı Agah Oktay Güner'e son dakikada DYP'li Ahmet İyimaya da eklendi. Bu adayların çekilme dilekçeleri Genel Kurul'da alkışlarla karşılandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Başbakan Bülent Ecevit Genel Kurul çalışmalarına başlamadan salona girerek, yerlerini aldılar. İki lideri FP Genel Başkanı Recai Kutan ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz izledi. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ise oylamadan sonra yerini aldı.

Genel Kurul çalışmaları TBMM Başkanı Ali Ilıksoy'un yarışa devam eden 7 adayın ismini okumasıyla başladı.

Büyükerman iktidar koltuğunda

Birinci turda hareketleri espri konusu olan renkli aday Mail Büyükerman, bu kez sessiz kalmayı tercih etti. DSP'den istifa edip bağımsız kalan Büyükerman, oturma yeri olarak yine Bakanlar Kurulu sıralarını tercih etti.

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in uyarılarına aldırış etmeyen Büyükerman yanındakilerle sohbeti sürdürdü. Büyükerman oyunu kullanırken, bu kez Bakanlar Kurulu sıralarında oturan Bahçeli ve Ecevit'i görmezlikten gelerek, yerine geçti.

Adaylık başvurusu MHP'liler tarafından engellenmeye çalışılan Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu da Büyükerman'ın yanına oturunca, Bakanlar Kurulu sıralarında ilginç bir beraberlik oluştu.

Üç vekil oylamaya yetişemedi

Oylama sonuçlarını değerlendirmek için çekilen kurada 5 kişilik tasnif heyetinin tamamı DSP'li milletvekillerinden oluştu. Kurada cumhurbaşkanlığına aday olan DSP'li Oğuz Aygün'in ismi de çıkınca, oturumu yöneten DSP'li TBMM Başkanvekili Ali Ilıksoy kahkahayla güldü. DSP'liler ise bu durumu alkışlarla karşıladı. Sayım sırasında salonda bulunmayan Oğuz Aygün'ün yerine kurada ANAP'lı Turhan Tayan çıktı.

Oylamanın beklenenden çabuk sonuçlanması üzerine, bazı milletvekilleri gafil avlandı. FP'den Yahya Akman ve Şeref Malkoç, ANAP'tan Şükrü Yürür, Lüfullah Kayalar ve Veysel Atasoy oylama tamamlandıktan sonra koşarak salona girdiler. Ancak Başkanvekili Ali Ilıksoy oy verme işleminin sona erdiğini belirtti ve bu üyelere oy kullandırmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!