Hayatımız Proje

Güncelleme Tarihi:

Hayatımız Proje
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 15:21

Yeni bir ürün, yeni bir hizmet, politik bir kampanya, web sitesi, köprü, bina, yol, altyapı, hatta evlilik... Hepsinde tek bir şey yapıyoruz: Proje! Tek başımıza ya da bir ekiple düşünüyoruz, tasarlıyoruz, planlıyoruz, uyguluyoruz, sonuçlandırıyoruz. Yürütülen her proje başarıyla sonuçlanmıyor, çünkü her proje yönetilmiyor. Türkiye'de son beş yılda gündeme gelen proje yönetimi kavramı hızla yayılıyor. Zamanı, parayı, emeği en verimli şekilde kullanmak isteyen tüm kurum ve kuruluşlar 'projelerini yönetiyor'. İşte Türkiye'de proje yönetiminin resmi...

Ocean's Eleven filmini izlediniz mi? Daniel Ocean şartlı tahliye ile serbest bırakılır. Şimdiye kadar yapılmamış boyutta bir soygun planlamaya başlar. Las Vegas'ın ünlü kumarhane patronu Harry Benedict'in sahibi olduğu üç kumarhanenin bir gecelik toplam hasılatı olan 150 milyon doları çalacaktır. Kumarhane en ileri teknolojiye sahip güvenlik sistemleriyle korunmaktadır. Soygunu gerçekleştirmek neredeyse imkansızdır.

Ocean, konularında uzman 11 kişiyi bir araya getirir. Soygunun tüm ayrıntılarını planlayan Rusty, yankesici Linus, patlayıcı maddeler uzmanı Basher, Benedict'le ödeşmek üzere fırsat kollayan Reuben, profesyonel kağıt dağıtıcısı Frank, dolandırıcı Saul, Çinli akrobat Yen ve uzman araba teknisyenleri Malloy Kardeşler ekibin üyeleri arasına girerler. Soygun projesi kusursuz işler. Filmin sonunda 150 milyon dolar ceplerindedir.

İşte kusursuz bir proje yönetimi.

Yeni bir ürün veya hizmet geliştirmek, yeni bir araç, makina tasarlamak, politik bir kampanya yürütmek, bir köprü inşa etmek, uzaya bir mekik göndermek, e-ticaret amaçlı bir site kurmak hatta banka soymak, evlenmek... Hepsinde bir proje yürütülüyor. Peki yürütülen her proje aslında yönetiliyor mu?

Proje yönetiminin değeri Türkiye'de son 4-5 yılda anlaşılsa da, dünyada 1950'lerin ikinci yarısından bu yana bir bilim dalı olarak gündemde. Aslında insanlık tarihiyle beraber gelişen bir kavram. Binaların inşa edilmesi, şehirler arası yolların tasarımı, ilk altyapı çalışmalarında projelerin tasarlanması ve yönetimi süreçleri yaşanmış.

İNŞAAT, BİLİŞİM, ÜRETİM, FİNANS

İTÜ Vakfı'nda proje yönetimi eğitimi veren Gökrem Tekir, geçmişte planlamacıların zaman çizelgeleri yarattığını, malzeme ve kaynağın performansını incelediğini ve karşılaşılabilecek riskleri belirlediklerini söylüyor: ‘‘Zaman içinde, maliyet kontrolü, zaman çizelgesi geliştirme, kaynak planlama ve risk yönetme teknikleri geliştirildi. Böylece projelerin başarısını ölçmede pek çok kriter belirlendi. Modern organizasyonlar proje yönetiminin avantajlarını keşfettiler.‘‘

Bugün proje yönetimi, başta inşaat olmak üzere, en fazla bilişim, üretim ve finans sektörlerinde kullanılıyor.

Uluslararası proje yönetimi danışmanlığı şirketi BMC'ye (Business Management Consultants, www.bmc-online.com) bağlı olarak danışmanlık yapan Murat Özbilen, proje yönetiminin rekabete açık olan ve kaynaklarını verimli kullanması gereken her sektör için önem taşıdığını belirtiyor: ‘‘Yeni bir yazılımın uygulamaya alınması, yeni bir ürün lansmanı, insan kaynaklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme sisteminin hayata geçirilmesi gibi tüm konular birer projedir. Ancak, üretim, nakliye, perakendecilik gibi ana gelir kaynağı proje bazlı olmayan şirketler, bu yöntem ile yeni tanışıyorlar. İnşaat, danışmanlık, uzay ve savunma sanayi gibi gelirini projelerden temin eden sektörlerde çok daha formal ve etkin olarak kullanılıyor.‘‘

İNSAN, ZAMAN, RİSK YÖNETİMİ

Özbilen, etkin bir proje yöneticisinin üç konuda becerilerini geliştirmesi gerektiğini söylüyor: İnsan, zaman ve risk yönetimi.

Proje yöneticiliği bir meslek değil; her meslek grubuna fayda sağlayacak bir uzmanlık alanı. İstanbul Teknik, Kültür, Marmara ve Mimar Sinan üniversitelerinde yüksek lisans programlarına devam ederek eğitim almak mümkün. Üniversiteler dışında proje yönetimi eğitimi veren özel kuruluşlar var. Bunlara devam ederek teknik, pratik ve kuramsal eğitim alınabiliyor.

İstanbul Proje Yönetimi Derneği Başkanı Kemal Okumuş, Türkiye'de devlet ve silahlı kuvvetlerde çalışanlar dışında beş bin civarında proje yöneticisi profesyonel olduğunu söylüyor: ‘‘En fazla proje yöneticisi inşaat ve mimarlık sektörlerinde çalışıyor. Bilişim ve finans sektöründekilerin sayısı hızla artıyor. Ancak bunların çok azı uluslararası sertifikaya sahip.‘‘

Okumuş, sertifikasyon konusunda dernek olarak çalışma yaptıklarını, dünyada en geniş kabul gören sertifikanın ABD'deki Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI) tarafından verildiğini kaydediyor. Bu sertifikayı almaya hak kazanan kişi, proje yönetimi konusunda uzman olduğunu ifade eden PMP (Proje Yönetimi Profesyoneli) ünvanını alıyor. Türkiye'de 100 civarında PMP bulunuyor.

PMP olmak için geçtiğimiz yıla kadar Türkiye'de 10 kadar eğitim şirketinde sınava girerek sertifika alma imkanı vardı. PMI bu yıldan itibaren sertifikasyon sistemini değiştirdi. Buna göre 8 Haziran'a kadar sınavlar yalnızca İstanbul'da yapılacak. Bu tarihten itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir'de sınav yerleri belirlenecek. Sınavı yapacak olan şirketin adı ise Prometric (www.prometric.com).

Yazılımda Microsoft lider

Proje yönetimi konusunda kullanılan birçok farklı yazılım bulunuyor. Bunlar arasında ilk sırada Microsoft'un, Project 2000 ürünü geliyor. Dünyada yaklaşık beş milyon kişi tarafından kullanılan ürün, proje yönetimi araçları arasında yüzde 70'lik pazar payına sahip. Project 2000'inden sonra en fazla kullanılan ürün Primavera. Bu ürünü, Microsoft Excell, Project Workbench, Time Line, Sure Track, CA-SuperProject izliyor.


Yalnızca BT’de zarar 75 milyar dolar

Gartner'ın araştırmasına göre dünyada uygulanan bilgi teknolojileri (BT) projelerinin yalnızca yüzde 26'sı başarılı oluyor.

İptal edilen projeler için yılda 75 milyar, geç bitenler için 22 milyar dolar ek maliyet ortaya çıkıyor.

Kurumsal proje yönetimi uygulayan şirketler yüzde 50 maliyet avantajı yakalıyor.

Projelerin yüzde 30'u asla başarıya ulaşmıyor.

Projelerin yüzde 51'i bütçelerini yüzde 189 aşıyor.

Hedeflenen işlevselliğin ancak yüzde 74'üne ulaşılıyor.

Projelerin iyi yönetilememesinin getirdiği kayıp yılda 75 milyar dolar.


Profesyoneller ‘Dinamikler 2002’de buluşuyor

Proje Yönetimi IV. Ulusal Kongresi, Dinamikler 2002, 4-5 Nisan'da İstanbul The Marmara Oteli'nde düzenleniyor. İstanbul Proje Yönetimi Derneği tarafından, Kültür Üniversitesi'nin katkılarıyla düzenlenen kongrede, proje yönetimi konusunda 50 civarında uzman, 18 oturumda tecrübelerini aktaracak. Ana sponsorluğunu Microsoft'un üstlendiği kongrede, inşaat, bilişim, insan kaynakları, turizm vb. gibi birçok sektörde, şirket birleşmelerinde, kültür ve sanatta proje yönetimi uygulamaları anlatılacak.

Bilgi için tel:

0212 225 10 39.


Hayatımız proje


Şirketin sermaye ve işgücü daha verimli kullanılıyor.

Projeler bazında şirket kárlılığı artıyor.

Şirket, kaynaklarını ne kadar verimli kullandığını görüyor.

Zaman, kalite, işgücü ve parasal kaynakların kaybı azalıyor.

Oluşan bilgi birikimi nedeniyle sonraki çalışmalarda birey ve kurumlar daha doğru kararlar alıyor.

Şirketler daha gerçekçi kár hedefleri koyabiliyor.

Olasi risk ve krizlere karşı daha hazırlıklı olunuyor.

Benzeri işler defalarca yapılmıyor.

Yatırımcılar attıkları her adımın ekonomik sonucunu değerlendirebiliyor.

Yatırımcılara kaynak sağlayan kurumlar yatırımcılarını doğru tarafa yönlendiriyor.

Pazar kaybı, müşteri memnuniyetsizliği gibi kayıplar en aza indiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!