"Hayata Dönüş Operasyonu" davasında sanık sayısı 196'ya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hayata Dönüş Operasyonu davasında sanık sayısı 196ya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 15:50

Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin, Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonda görev sınırlarını aştığı öne sürülen dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılandığı dava ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 157 jandarma görevlisi hakkında hazırladığı iddianameyi birleştirmesinin ardından davanın ilk duruşması yapıldı.

Haberin Devamı

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 2 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı.


Duruşmada dinlenen müşteki Hülya Birlik, olay tarihi olan 2010 yılında Bayrampaşa Cezaevi'nde C1 koğuşunda olduğunu belirtti.


Hayata Dönüş Operasyonu yapıldığı gece patlama sesiyle uyandığını anlatan Birlik, operasyon sırasında yaralanarak 2 ay hastanede kaldığını ve şikayetçi olduğunu belirtti.


Birlik, operasyonda koğuşlarının tavan kısmı delinerek siyah renkli bir gaz sıkıldığını ileri sürerek, "Hepimiz bilincimizi kaybettik. Bir süre kendimize gelemedik. Bize sıktıkları gaz sonucunda alev olmaksızın vücudumuzun yandığını hissettik. Vücudumuz yanıyordu ancak alev yoktu kimyasal gaz kullanıldığını düşünüyorum” diye konuştu.


Atılan maddeler sonucu çıkan yangında 6 arkadaşının öldüğünü söyleyen Birlik, havalandırmada bulundukları soğuk bir günde de üzerlerine soğuk su sıkıldığını, bu suların yangını söndürmek için değil kendilerini ıslatmak için kullandığını iddia etti.
Mahkeme Başkanı Mehtap Yılmaz, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 157 jandarma görevlisiyle ilgili iddianamenin bu dosyayla birleştirilmesi kararını tutanağa geçirdi.

Haberin Devamı


Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen müştekiler için ilgili yerlere talimat yazılmasına, aralarında Zeki Bingöl'ün de bulunduğu 7 sanık hakkında çağrı kağıdı çıkartılmasına karar verdi. Birleşen dosyadaki diğer sanıkların savunmalarının SEGBİS ile alınmasını hükme bağlayan mahkeme, bir sonraki celse müştekilerin ifadelerinin alınmasına ve sanık savunmalarının daha sonraki celse değerlendirilmesine hükmetti.


Mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanlığı'na, operasyonun yapılmasına dair emri ve operasyon sonuç raporlarının gönderilmesi için yazı yazılmasına hükmederek, emanette bulunan materyallerin Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek, bu materyaller üzerinde gaz, silah veya kimyasal madde ile herhangi bir kurşun izi olup olmadığıyla ilgili rapor düzenlenmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı


Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!