Hayali olmayanın hakikati de olmaz

Güncelleme Tarihi:

Hayali olmayanın hakikati de olmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2004 22:11

Bedrettin Dalan, ismi İstanbul’la özdeşleşen, şimdilerde eğitimciliği ile gündemde olan bir isim. Türkiye’de birçok siyasi gelişmeye tanıklık etmiş, birçok alanda görev yapmış olan Dalan’la ilginç kariyeri ve başarıları üzerine konuştuk.

Türkiye onu, İstanbul Belediye Başkanı olduğu 80’li yıllarda tanıdı. Başkanlığının ardından eğitime el attı. İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı’nı kurdu. Hayatı boyunca çalışmış, az uyuyan, çok okuyan, ‘hayata her zaman sıfırdan başlayabilirim’ diyen biri o. Bugünlere de sıfırdan gelmiş.

Aslen Doğu Anadolulu (Bayburt-Erzurum) bir ailenin çocuğu. 1941 Eskişehir doğumlu. Sekiz çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu. Babası Devlet Demiryolları’ndan (DDY) emekli. İTÜ Elektrik Mühendisliğinden mezun. Çalışma hayatına DDY’de Trafik Otomasyonu Mühendisi olarak başlamış.

DDY’den sonra değişik iş kollarında her kademede mühendis, şef, müdür ve genel müdür olarak görev almış. 1983’te Anavatan Partisi’nin 39 kurucu üyesinden biri olarak siyasete atılmış.

1984’te ANAP’tan İstanbul Belediye Başkanı olmuş. Türkiye’de Büyükşehir Belediye sisteminin kurucusu olarak tanınıyor. Kurucusu olduğu İSTEK Vakfı Başkanlığı ve Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı ile yine belediye başkanlığı döneminde başlattığı dünyanın en büyük organize sanayi bölgesi olan ‘İkitelli Kooperatifler Birliği Genel Başkanlığı’ görevlerini yürütüyor.

Siyaseti bıraktınız mı?

- Şu anda aktif siyasetin içinde değilim. Ama, siyaseti günü gününe takip ediyorum. Siyaseti takip etmezseniz, sadece ben değil, halk da vatandaşlık görevini yapmamış olur.

Yaptığınız işten mutlu musunuz?

- Hayatımın en mutlu işini yapıyorum. Eğitimin içindeyim. Eğitimde doğru düşünmeyi, bilen entelektüel kültürel kapasitesi yüksek, kendi kimliğini, ulusal kimliğini anlayan, kendine güvenen ve ulusal değerleri taşıyabilecek insanlar yetiştiriyorum.

HEP HAYAL KURDUM

Beklediğiniz yerde misiniz?

- Belki abartılı olacak ama, sekiz yaşından itibaren hayal kurmaya başladım. Hayallerim çok geniştir. Ama, hayallerimi daha çok genişleten ortaokulu bitirinceye kadar dünya klasik kitaplarının tamamanı bitirmiş olmam oldu. Liseyi bitirirken hepsini biliyordum. Yine matematik kafam vardı, ama edebiyata olan ilgim, şiir ve edebiyata olan ilgim hiçbir zaman az değildi. Felsefe, mantık, psikoloji ile ilgilendim. Klasik romanların gelişmemde çok büyük katkısı oldu, daha büyük hayaller kurmamı sağladı. Hayatta hangi başarılı insanı gördüysem, ya da hangi insana imrenerek baktıysam, bu insan çağdaş insan dediysem ona, ‘klasikleri kaç yaşında bitirdin’ diye sorarım.

DİPLOMA ANLAMSIZ

Kariyer basamaklarında en büyük destekçiniz kimdi?

- Babam. Sekiz yaşından itibaren hep okuyacaksın, büyük adam olacaksın demişti. Hatta İstanbul Valisi olacaksın derdi. Yedi yaşında ilkokul öğretmenim, Muzaffer Hanım, Aydın’a taşınırken istasyona kadar gelmişti, ‘bu çocuğu okutacaksın, eğer okutmazsan (gözü yaşarıyor...duruyor) iki elim yakanda olur’ dediğini hep hatırlarım.

Diploma mı, kişisel gelişim mi?

- Diplomanın hiçbir anlamı yok. Diploma bazen insana zarar verir. Diplomayı aldığım zaman mutlaka şöyle bir işte çalışırım diye düşünür. Oysa ki, diploma anahtardır, kapıları açmak için gereken efordur, alın teridir. Diploma genellikle gençlerimizi şaşırtıyor. Sakın ola ki ben diplomayı aldım, artık bütün dünya elimin altında demesinler. Emek vermeden, çalışmadan, sabır göstermeden bir yere varmak mümkün değil.

3-4 SAAT UYURUM

Hayal kurmanın önemi nedir?

- Hayali olmayan insanın hakikatı olmaz. Hayallerinizi büyük tutun, hayallerinize ulaşmak için proje yapın, projenizi da hayata geçirin.

Sağlıklı besleniyor musunuz?

- Ben ancak, 3-4 saat uyuyabiliyorum. Ama beslenmeme dikkat ederim. Çünkü, hala kitap okuyorum. Her akşam en az 2-3 saat kitap okurum. O vakit de, geceleri 12.00’den sonra olur. Onu da okumazsam, o gün yaşamadım sayıyorum kendimi.


Asla hayattan korkmasınlar

Gençler sordu Dalan yanıtladı


Gençler, benimsorum@yenibir.com adresini kullanarak Bedrettin Dalan’a sorular sordu. İşte bu soruların yanıtları.


İSTEK okullarının ilk-orta-lise düzeyinde diğer vakıf okullarına göre akademik olarak daha düşük seviyede eğitim verdiği görüşü çok yaygın. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Canan Türkmen

cananturkmen@ yahoo.com

DALAN: İSTEK okulları İstanbul’un en gözde özel liseleri olarak kuruldu. En iyi hocalar getirildi, yüksek paralar ödendi. Çok iyi bir başlangıç yaptı. Şimdi, bu okulların kalitesinin yükseltilmesi için, en iyi okullar düzeyine gelmesi için çaba harcıyorum. Kaynak aktarıyorum. Bir bütün olarak genelde düşünüldüğü kadar kalitesiz değil. İyi durumdalar. İçlerinde bazıları daha iyi.

Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler burslu öğrencisiyim. Güzel bir ortamda aldığımız kaliteli eğitimi geliştirmek amacıyla yurtdışındaki okullarla öğrenci değişimi anlaşmaları yapmayı düşünüyor musunuz?

Seren Sungur

tosifu@hotmail.com

DALAN: Bu bölüm ile Montana State Üniversitesi arasında bir anlaşma imzalamak üzereyiz. Gelecek sonbaharda o üniversiteye değişim öğrencisi olarak gitmek için başvurabilirsiniz. Ayrıca bu üniversite dışında Kaliforniya, New York, Indiana, Ohio’da bazı üniversitelerle de görüşmeler devam ediyor. Sonbahara onların da devreye gireceğini ümit ediyorum.

Geleceğe en iyi şekilde hazırlanmak isteyen bir gence en önemli tavsiyeleriniz neler?

Oğuzhan Akın

mailto:oguzhan_akin44@mynet.com

DALAN: Kendini yabancı dille donatmalı, bilgisayar konusunda uzmanlaşmalısın. Üniversitede ezbere dayanmayan, analize, araştırma yapmaya, araştırmaların sonuçlarını en iyi şekilde kullanmaya yönelik çalışmalarda bulunmalısın.

Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nden başarıyla mezun oldum. İletişimi kendime meslek olarak seçtim ama okul puanım nedeniyle iletişim fakültelerine giremiyorum. Ancak bu puanı vasat bir lisede okuyarak almış olsaydım okul puanı nedeniyle iletişim fakültelerine girebilecektim. Normal lisede okusaydım özel üniversitelerde bu puan ile burs alabiliyor olacaktım. Bu sizce adil midir?

Mert Gürel

mertgurel86@mynet.com

DALAN: Yasal bir durum var. O çerçeve içinde hareket etmek zorundayız. Diğer bütün devlet üniversiteleri gibi YÖK’ün öngördüğü kurallari içinde ve ÖSYM’nin bize gönderdiği öğrencileri kabul edebiliyoruz. ÖSS’de asgari bir puan tutturabilirse, bizim Güzel Sanatlar Fakültemizin birçok bölümlerine ve iletişim fakültesi içinde görsel iletişim bölümüne yetenek sınavı ile öğrenci alıyoruz. Yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerimizden herhangi birini kazanman halinde benimle görüşüp, mali destek alabilirsin. Burs komitesine de başvuru yapabilirsin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!