Hayalet dehşeti

Güncelleme Tarihi:

Hayalet dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hayalet uçak olarak tanınan F-117 A tipi bir ABD savaş uçağı, Baltimore'da gösteri yaparken evlerin üzerine çakıldı. Uçağın pilotu paraşütle atlayıp kurtuldu, yerdeki 6 kişi yaralandı.

Kaza, önceki gün Glen Martin Havaalanı'nda, 12 bin kişinin katıldığı Chesapeake Hava Gösterisi'nde meydana geldi. Radarlara yakalanmadığı için adı ‘‘Hayalet uçağa’’ çıkan F-117 A, havaalanı üzerinde final uçuşunu yaparken kuyruğundan parçalar yağmaya başladı. Başlangıçta izleyiciler bunun şovun bir bölümü olduğunu düşündüler. Ancak uçağın tepe taklak irtifa kaybetmesi üzerine olayın şov olmadığı anlaşıldı.

Evlerin üzerine düştü

Pilot, uçağın düşmesine birkaç saniye kala paraşütle atlayarak hayatını kurtardı. Havada infilak ederek ateş topuna dönüşen uçak ise deposunda 5 bin litrelik yakıtla Martin Havaalanı'na yaklaşık 1.5 km. uzaklıkta yat limanı yakınlarındaki iki evin üzerine çakıldı. Kazada şans eseri can kaybı olmadı. Kaza sonrasında çıkan yangın bir saat içinde kontrol altına alınırken, bölge sakinleri tahliye edildi.

Casusluk endişesi

Askeri polis, kazayı fırsat bilen teknoloji casuslarının uçakla ilgili istihbarat toplayabilmek için bölgeye sızabileceği endişesiyle olay yerini kuşatma altına aldı. Maryland Ulusal Muhafız Gücü Sözcüsü Yüzbaşı Drew Sullins, ‘‘Bu uçak çok gizli bir teknolojinin ürünü. Elimizden gelen en iyi şekilde korumaya çalışıyoruz’’ dedi.

Pilot, uçuş öğretmeni

Uçağın düşüş sebebi kara kutularının deşifre edilmesinden sonra belli olacak. Hastanede tıbbi gözetim altına alınan pilot yüzbaşı Bryan Knight'ın deneyimli bir pilot olduğu, uçağı denize indirmeye çalıştığı ancak başaramadığı bildiriliyor. Uçuş öğretmeni olan Knight, şimdiye kadar 500'ü hayalet uçakla olmak üzere, toplam 2 bin 770 saat uçuş yapmış.

7.6 trilyonluk süper uçak

45 milyon dolar (7.65 trilyon lira) değerindeki F-117 A Nighthawk tipi uçaklar, radarlara yakalanmadan uçtukları için ‘‘Hayalet Uçak’’ olarak anılıyor. Şekil olarak Avustralya'da yerlilerin kullandığı bumeranga benzeyen bu uçakların kanat uzunluğu 13.3 metre, gövde uzunluğu 20.3 metre ve 23 bin 625 kilogram ağırlığında. Lockheed Martin Şirketi tarafından üretilen, özel tasarımı ve kullanılan materyal yüzünden düşman radarlarına yakalanmadan yol alabilen hayalet uçaklar, Körfez Savaşı sırasında Irak mevzilerinin tesbit edilip bombalanmasında önemli rol oynadılar. F-117 A'ların ABD Ordusu'nda resmen hizmete girdiği 1990 yılından bu yana üç fire verdiği bildiriliyor.

Pilot fırlatma sistemi anında devreye girdi

F-117 A'nın gökyüzünde kâğıt gibi parçalara ayrılmasının ardından pilot fırlatma sistemi devreye girdi. Pilot koltuğunun altındaki fırlatma sistemi uçağın düşmesine birkaç saniye kala pilotu uçağın dışına attı. Uçağı denize indirmeye çalışan pilot yüzbaşı Bryan Knight, paraşüt açarak, kazadan boyun ve sırtından aldığı hafif yaralarla kurtuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!