Güncelleme Tarihi:
ANKARA Sokullu Mehmet Paşa Lisesi 2’nci sınıfta okuyan Ümit Satış, Şanlıurfa doğumlu Kürt bir ailenin çocuğu. Cüneyt-Asiye Satış çiftinin 7 çocuğundan biri. 3’ü hâlâ öğrenci olan kardeşlerden okumayan yok. Ankara’da, teknik servis elemanlığı yapan Sefer Satış (26), okumak isteyen kardeşlerini yanına alıp yardımcı oluyor. Ümit Satış da, lise 1’inci sınıfa kadar ağabeyinin yanında okumuş. Ancak ailesinin özlemine dayanamayan Ümit, ağabeyinin karşı çıkmasına rağmen 2007’de okula ara vererek, Şanlıurfa’ya dönmüş. Bundan 5-6 ay sonra da, Ümit Satış’ın hayatını değiştirecek o talihsiz olay yaşanıyor. 3 Nisan 2008’de, Siverek’in Taşlı Köyü Yıldız Mezrası’nda çeşmeye su almaya giden Ümit’in yanında, Vedat Yıldız’ın yere attığı paslanmış, eski havan mermisi patlıyor. 3 kişi hafif yaralanırken, Ümit’in bacağı kopuyor, vücudunun birçok yeri yanıyor. Hastaneye kaldırılan Ümit, 1.5 ay burada tedavi görüyor, pansumanları aylar sürüyor.
Gerekirse AİHM’ye gideceğiz
Ağabey Sefer Satış, ailesinin, “Devlete dava açılmaz” itirazlarına rağmen olay sonrası haklarını aramaya karar verdi. Ağabey Satış, “Ortada ihmal var. Havan mermisinin bulunduğu yer tatbikat alanıymış. Asker, tatbikat sonrası mühimmatını toplamak zorunda. Bu ihmal kardeşimin bacağına mal oldu. Canını da alabilirdi” diyor. Sefer Satış, avukat Ali Ersin Gür aracılığıyla Genelkurmay Başkanlığı’na dilekçe göndererek mağduriyetlerinin karşılanmasını istedi. Bürokrasi merdiveninin, İçişleri Bakanlığı, Urfa Valiliği ve Siverek Kaymakamlığı basamaklarını takip eden cevap, “Mağduriyetinizin karşılanması için mahkeme kararı gerekiyor” şeklinde oldu. Satış ailesi bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı’na 50 bin TL’lik maddi, 70 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Şanlıurfa’da görülen davanın karar aşamasına geldiğini söyleyen Sefer Satış, “Gerekirse AİHM’e gideceğiz” diyor.
Davaya rağmen takıma alınıyor
Mahkeme süreci devam ederken, Ümit Satış Ankara’ya dönerek okuluna kaldığı yerden başladı. Kardeşinin günde 2-3 paket sigara içmeye başladığını anlatan Sefer Satış, “İçine kapandı. İntihar etmekten söz etmeye başladı. Ne yapacağımızı düşünürken TSK’nın Karagücü Ampute Futbol Takımı olduğunu öğrendik ve oraya yazdırmak için başvurduk” diye anlatıyor o günleri. Ümit Satış’ın başından geçenler ve Milli Savunma Bakanlığı’na dava açtığı öğrenilmesine rağmen, Türk Silahlı Kuvvetleri Ümit Satış’ı takıma kabul ediyor. Takım arkadaşları da içlerinden biri gibi davranıyor. Sakatlanmadan öncede futbol oynamayı sevdiğini anlatan Ümit Satış takımın servisiyle antremanlara gidip gelmeye başlamış.
Kısa sürede takıma alıştığını söyleyen Ümit Satış, çoğu mayına bastığı için sakatlanan gazilerden oluşan takımın en genç üyesi. Ümit, gazi takım arkadaşlarına “Abi” diyor. Normalde sağ ayağını kullanan Ümit, antrenmanlarla koltuk değnekleriyle yürümeyi, koşmayı ardından da sol ayağıyla topa vurmayı öğrenmiş. 1.90 metrelik boyuyla forvet pozisyonunun doğal adayı, hava toplarının hakimi Ümit, koltuk değnekleriyle oynanan ampute futbolunda kendisini en çok zorlayanın, kondüsyon için yapılan düz koşu olduğunu vurguluyor. Takım içinde sorun yaşamadığını anlatan Ümit, havan topunun açtığı yaraları futbol topuyla sarmaya çalışıyor.
En büyük hayali Fenerbahçe’de oynamak
Yaşananların bir adı yok
Okulunun başlaması ve antrenman saatlerinin erkene alınması sebebiyle futbola bir süre ara veren Ümit Satış yaşadıklarını bir cümleyle anlatıyor: “Bir adı yok bu olayın...”
Ampute futbol nedir?
KİŞİNİN kol, bacak, ayak veya elinin tümünün veya bir kısmının olmaması durumuna amputasyon deniyor. Ampute futbol, bir bacağı olmayan sporcuların koltuk değneği kullanarak oynadıkları futbol türü. 1 kaleci, 6 oyuncudan oluşan takımlar, 25’er dakikalık 2 devreden maç yapıyor. Yatarak top almak, koltuk değneğiyle topa vurmak yasak. Taç atışı ayakla yapıldığı oyunda ofsayt yok. Oyuncuların kesik uzuvlarıyla topa teması yasak. Ampute futbolunun Türkiye’deki geçmişi, 2003 yılında kurulan Karagücü Ampute Futbol Takımı’yla başlıyor. Geçen yılsa ligi de kuruldu.
TSK: Kullanıyoruz ama envanterde yok
VAN Jandarma Bölge Kriminal Laboratuvarı tarafından hazırlanan ekspertiz raporunda, üzerinde CII M SHELL CWS-DL-172-156 numaraları bulunun 4.2 inçlik (106 mm) havan mermisinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanıldığı belirtildi. Ancak Genelkurmay bu numaralı mühimmatın kendi envanterlerinde olmadığını açıkladı. Milli Savunma Bakanlığı, 3 Kasım 2009’da mankemeye gönderdiği yazıda özetle şöyle dedi:
“1. Olay yeri askeri bölge olmadığı için konu İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor.
2. O bölgede yaşayan birinin, patlayan maddenin tehlikeli olduğunu anlaması gerekirdi.
3. Ümit Satış, mühimmatın patlamasına neden olacak şekilde üzerine vurmakla kusurludur.
4. Personelinin kusurundan idare sorumlu değildir. Verilen bir görevin gerektirdiği şekilde yerine getirilmesi, sadece idarenin sorumluluğu değil. Uygulayan personelin de özen ve dikkat içinde verilen görevi ifa etmesi gerekir.
5. İstenilen tazminat fazladır.”