Güncelleme Tarihi:
Sosyal medyada 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. yılı çeşitli yazılar ve görüntülerle anıldı. Çok sayıda kullanıcı MAGMA Filarmoni Korosu’nun 2018 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gerçekleştirdiği etkileyici Çanakkale Türküsü performansını yeniden paylaştı. Boğaziçi Caz Korosu’nun da genel sanat yönetmenliğini üstlenen MAGMA Filarmoni Korosu şefi Masis Aram Gözbek videoda kalabalığın içerisinde tek başına Çanakkale Türküsü’nü söylemeye başlıyor ve ardından havalimanına dağılmış halde olan koro üyeleri toplanarak türküyü seslendiriyor.
Bu unutulmaz performansın hikayesini hatırlamak için Masis Aram Gözbek’le konuştuk. Gözbek, “Sabiha Gökçen Havalimanı yetkilileri bizlere 18 Mart için bir çalışma yapmak istediklerini söylediklerinde çok heyecanlanmıştık. Türkünün Ahmet Adnan Saygun’un düzenlediği versiyonu bizim daha önce Boğaziçi Caz Korosu'yla seslendirdiğimiz bir eserdi. Her yaştan insanların yer aldığı MAGMA Filarmoni Koromuzla 17 Mart günü havalimanına giderek kapalı bir salonda son provalarımızı yaptık. Çok kısa zamanda hazırlandık.”
'HİSSEDEREK SÖYLEDİK'
Bu tarz çalışmalarda büyük bir prodüksiyon yapmak yerine o anın duygusunu yakalamanın çok önemli olduğunu belirten Gözbek, “Önemli olan en mükemmeli değil o anı yakalamak. 3-4 kişi çaktırmadan teknik keşifleri yaptıktan sonra ilk ben söylemeye başladım ardından erkekler ve kadınlar toplanarak eseri seslendirdik. Eseri koro olarak çok hissederek söylüyoruz. Orada hayatını kaybeden askerlerimiz aklımıza geliyor. Bu topraklar uğruna canını feda eden insanları hissederek seslendirince havalimanındaki insanlar da bir anda etrafımızda toplanmaya başladı. Koronun yanına gelerek türküye katılanlar, kitlenip gözlerini bizden ayırmayanlar oldu. Etrafımızda bir çember oluştu.” dedi.
3 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HALA ÇOK GÜZEL YORUMLAR ALIYORUZ
Performans bittiğinde türkünün duygusunun devam ettiğini ve o duyguyla bütüncül bir alkış aldıklarını anlatan Gözbek anlatıyor: "Böyle bir şeyi hissetmek ve hissettirebilmek büyük bir nimet. Böyle anlamlı bir anma için bir araya gelmek çok değerliydi. Günlük hayat koşuşturmasında unutuyoruz bu toprakların nasıl kazanıldığını. Onlar sayesinde bu topraklarda özgürce yaşayabiliyoruz ve bir şeylerin mücadelesini verebiliyoruz. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen hala çok güzel yorumlar alıyoruz. Bu da bize yaptığımız işin ne kadar anlamlı olduğunu hissettiriyor.”
'TOPLUMSAL DUYARLILIK BİZDE REFLEKS HALİNE GELDİ'
Bu tip çalışmalarla Türkiye’ye koro müziğini sevdirdiklerini söyleyen Gözbek, “2011 yılında metro videomuzla geniş kitlelere ulaştık. 2015 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladığımız iş, 2019’da Kazdağları için söylediğimiz şarkı yıllar geçmesine rağmen izlenmeye, dinlenmeye devam ediyor. Önemli olduğunu düşündüğümüz toplumsal meselelerle ilgili spontane bir şekilde proje üretmek bizde refleks haline geldi.” ifadelerini kullandı.
Pandemi sürecinde sanal koro projeleriyle yeni müzikler üretmeye devam ettiklerini belirten Gözbek, isteyen herkesin MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesi sosyal medya hesaplarından yeni üretimleri takip edebileceğini ekledi.