'Havalimanında çocuğunu bile unutan var'

Güncelleme Tarihi:

Havalimanında çocuğunu bile unutan var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2011 12:23

Türk Havayolları (THY) Kayıp Eşya Bürosu sorumlusu Cenk Girgin, uçaklarda unutulan eşyalar arasında en çok kimliklerin yer aldığını belirterek, “Ama kabin içine kafesle aldığı muhabbet kuşunu hatta çocuğunu unutan yolcularımız bile oldu” dedi.

Haberin Devamı

Havayolu ile seyahat eden yolcular uçak alana indikten sonra hostesler tarafından “şahsi eşyalarını unutmamaları” konusunda uyarılmalarına rağmen, bazı dalgın yolcular birçok eşyasını uçakta unutabiliyor. Uçak içinde veya havalimanında unutulan eşyalar, görevliler tarafından tutanakla alınarak, kayıp eşya bürolarına teslim ediliyor.

TAV Esenboğa Havalimanı'nda uçak içerisinde unutulanlar THY, Havaş ve Çelebi hava servislerinin kayıp bürolarında muhafaza ediliyor. Havalimanı içerisinde unutulan bagaj ve eşyalar ise havalimanı içindeki kayıp bürosunda bekletiliyor.

THY görevlisi Cenk Girgin yaptığı açıklamada, uçakta unutulan eşyaların öncelikle uçak temizlik ve kabin amiri tarafından tespit edildiğini belirterek şöyle konuştu:

“Temizlik ekibi ve kabin amirinin tespit ettiği eşya için güvenlik çağrılır. Çünkü ne kabin amirinin ne de uçak temizliği yapanların eşyaya dokunma yetkisi var. Bunun nedeni de bazen kötü niyetli insanlar yüzünden olumsuzluklar yaşanabiliyor olması. Uçak Güvenlik, Uçak Emniyet görevlileri gelir, buluntu
eşyayı alır. Kabin amirine form imzalatılır ve buluntu eşya, bu formla birlikte bize gelir. Biz de kendi formumuzu imzalatırız. Daha sonra eşyanın değerine göre ya kasaya ya da depoya alırız. Burada on gün kadar bekletir sonra da merkez müdürlüğümüze göndeririz. Eşyasını uçakta unuttuğunu fark eden yolcumuz, on gün içinde bize müracaat ederse, eşyasını buradan teslim alabilir.”

CIP ve VIP'ten gelen unutulmuş eşyanın mahiyetine bakmaksızın kasada muhafaza edildiğini söyleyen Girgin, “Bu boş bir kutu da olabilir cüzdan da fark etmez, biz buralardan gelenleri mutlaka kasada muhafaza ederiz” diye konuştu.

Unutulan eşyalar arasında ne ararsan var

Girgin, nüfus cüzdanı, kemer, şapka, atkı, eldiven, şemsiye gibi eşyalar yanında ilginç şeylerin de unutulduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bunlar arasında kırmızı ve yeşil pasaportlar bile var. Rus asıllı bir yolcu geçenlerde 2 bin avro, bir başka yolcu da kabin içerisine alınması yasak olmayan muhabbet kuşunu unutmuş. Son dört ay içinde de 15-16 adet i-pad unutuldu kabinde. Hatta birinin sahibini aradık e-postasından bularak, yolcu unuttuğunun henüz farkında değildi ama en ilginci çocuğunu unutan anneydi. Hanım yolcumuz banttan bagajını alıp dışarı çıktıktan sonra çocuğunu unuttuğunu fark ederek geri dönüyor. Bu arada kabin görevlisi arkadaşlarımız ve güvenlikçiler çocukla ilgileniyorlar. Çocuğu uçaktan alarak havayolu bürosuna getiriyorlar. O sırada da anne geliyor. Bu anlattıklarım çok uzun zaman alan şeyler değil tabii, 20-25 dakika falan sürüyor.”

Atkı, şemsiye, baston, eldiven ve benzeri gibi eşyalar için tutanak tutmadıklarını, çünkü bu tip eşyalar için genellikle aranmadıklarını belirten Girgin, “Ancak bunun yanı sıra örneğin, uçakta tırnak makasını unutan bir yolcu, on gündür her gün arayıp bulup bulmadığımız sorabiliyor. Bir başka yolcumuz da bizi uçakta unuttuğu taş için aramıştı. Bildiğiniz kaya parçasından olan taş. Maddi bir değeri yok ama yolcumuz için manevi değeri varmış” dedi.

“Bazı eşyalar yardım kurumlarına gönderiliyor”

Çelebi Hava Servisi Müdürü Ayşen Türüt de kendilerine bağlı havayolu şirketlerinin uçaklarında unutulan eşyaları görevlilerden tutanakla teslim alındıklarını anlattı. Türüt de parasal değeri olan eşyaları kasada muhafaza ettiklerini, diğerlerini ise depoda, havayolu şirketinin talep ettiği süre boyunca saklandığını söyledi. Bu sürenin sonunda unutulanların havayolu şirketinin merkezinine gönderildiğini kaydeden Türüt, bu eşyaların yaklaşık bir yıl buralarda saklandığını belirtti.
Bir yıl süresince alınmayan eşyaların sınıflandırıldığını ifade eden Ayşen Türüt “Bir yılın sonunda unutulan eşyalar, eşyanın mahiyetine göre yaşlılar yurduna veya çocuk esirgeme kurumlarına gönderiliyor. Geriye kalanlar ise açık artırmayla satılıyor” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!