Güncelleme Tarihi:
İzmir’de 8 Temmuz 2011 tarihinde meydana gelen olayda, o zaman ilköğretim ikinci sınıf öğrencisi olan Elif Çakıcı, annesi Emine Çakıcı ve yakınlarıyla, doğum günü alışverişi sonrası Konak İskele yakınında gezerken bir anda yere yığıldı. Hastaneye kaldırılan Çakıcı’nın, denizdeki balonları para karşılığında patlatmak için kullanılan havalı tüfekten çıkan demir bilye ile yaralandığı belirlendi. Saçmanın akciğeri delip kalp zarına saplandığı anlaşıldı. Hemen ameliyata alınan kız, ölmekten mucize eseri kurtuldu. 1 Ağustos 2011 tarihinde de Diyarbakır’dan tatile geldiği İzmir’de, Karşıyaka İlçesi sahilinde anneannesi, dedesi ve kardeşiyle yürüyüşe çıkan 8 yaşındaki Sudenaz Altun, deniz kıyısındaki balonlara havalı tüfekle ateş eden bir kişi tarafından sırtından vurularak yaralandı. Hafif yaralanan kız hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.
VALİLİK YASAKLADI
İki çocuğun ölümden döndüğü yaralanma olaylarının ardından dönemin İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, denize konulan balonlara atış yaptırılmasını ve atış yapılmasını 5 Ağustos 2011 tarihinde yasakladı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "İlimiz sahil kenarları ile beldelerinde ve özellikle açık alanlarda şişirilerek denize bırakılan balonlara havalı tabanca ve tüfekle atış yapılması nedeniyle, çeşitli yaralanmalara neden olunması, atılan saçmalarla patlatılan balonların denizde kalıp kirliliğe yol açmalarından dolayı, bu şekilde atış yapılması ve yaptırılması yasaklanmıştır" denildi.
İzmir Valisi M. Cahit Kıraç imzalı karar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ile kaymakamlıklara gönderildi. Bu kararın, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C ve 66’ncı maddeleri gereğince alındığı, uymayanlar hakkında ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince yasal işlem yapılacağı bildirildi.
İEF’DE ORTAYA ÇIKTI
Kentte iki çocuğun ölümden dönmesine ve ardından Valilik tarafından yasaklanmasına rağmen, aynı tablonun İzmir Enternasyonel Fuarı’nda ortaya çıkması şaşkınlıkla karşılandı. Büyükşehir Belediyesi’nin İEF’yi düzenleyen firması İZFAŞ’tan izin alarak stant açtığı belirtilen bu kişiler, yaş sınırı gözetmeksizin, para karşılığı havalı tabancalarla balonlara atış yaptırıyor. Her atış için 50 kuruş alınıyor. Aileleriyle birlikte fuarı gezen bazı çoçuklar da büyük bir heyecanla havalı tabancalarla atış yapmayı bekliyor. Tabancayı doğrultup, tetiği çekmeye gücü yetmeyen çocuklara büyüklerinin yardımcı olduğu gözleniyor. Kadınların da denediği havalı tabancalarla fuarın en kalabalık yerlerinden biri olan 26 Ağustos Kapısı yakınında atış yaptırılması da dikkat çekiyor.
KABAHATLER KANUNU’NUN 32’NCİ MADDESİ ŞÖYLE:
1- Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye 100 TL idari para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
2- Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.
3- 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 526’ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.